​Grupul american Liberty Global, din care face parte UPC Romania, a facut o oferta in valoare de 1,96 miliarde euro pentru restul actiunilor pe care nu le detine inca in cadrul operatorului belgian de cablu Telenet, informeaza Bloomberg.Liberty Global a fost actionarul majoritar in Telenet, cu 50,4% din actiuni, inca din 2007 prin intermediul Binan Investments, o companie parte a grupului american.

Liberty Global in EuropaFoto: Liberty Global

Liberty Global s-a extins in Europa prin achizitia in 2011 a operatorului de comunicatii prin cablu Kabel Baden-Wuerttemberg (KBW) din Germania pentru 3,16 miliarde euro si anterior (in 2009) a rivalului sau Unitymedia, pentru 3,5 miliarde euro, mai scrie Bloomberg.

In aceasta tranzactie Liberty Global beneficiaza de consultanta de la Morgan Stanley si Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

In Romania, Liberty Global este prezent prin UPC Romania, al doilea mare operator local de comunicatii prin cablu. Numarul total de clienti UPC Romania a depasit 1,147 milioane utilizatori in trimestrul doi din acest an, in crestere usoara cu 1100 utilizatori fata de trimestrul anterior din acest an si cu 23.000 de utilizatori fata de acelasi trimestru din 2011.

Veniturile in dolari publicate de LGI indica venituri de 32,6 milioane dolari pentru UPC Romania in trimestrul doi din acest an, in scadere cu 12,8% fata de acelasi trimestru din 2011. Severina Pascu, directorul executiv al operatorului, a precizat insa ca situatia se datoreaza cursului de schimb defavorabil si ca in trimestrul doi din acest an, veniturile in lei ale companiei au crescut usor la peste 112 milioane lei.