Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat intr-un interviu pentru Jurnalul National, ca spera ca "intr-o saptamana, doua" sa fie pus in functiune si sa inceapa prefectionarea sistemului AFIS, care permite Politiei sa verifice amprentele in baza de date nationala. Ministrul sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca "de vreo doi ani de zile IGPR nu mai are contract de mentenanta cu firmele care intretin sistemul", pentru ca nu au fost asigurati banii necesari. Dusa a spus ca prin rectificarea bugetara s-au asigurat atat banii pentru contractele de mentenanta cat si banii pentru achizitia sistemelor pe care trebuie sa le achizitioneze cei de la IGPR, in sensul punerii in functiune al sistemului si ca situatia se va rezolva curand.

Sistemul automat de identificare a amprentelor digitaleFoto: Institutul de Criminalistica
  • "Se stia ca nu functioneaza AFIS-ul si nici celalalt sistem privind imaginile facile de vreo trei luni de zile. Cred ca in primul rand trebuia luate masuri de vreo doi ani de zile de cand IGPR nu mai are contract de mentenanta cu firmele care intretin sistemul. Si sigur ca neavand tehnicienii necesari si folosind zilnic sistemul, insa neasigurand nimeni mentenanta s-a ajuns in aceasta situatie. Si s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu au fost asigurati banii pentru contracte. La rectificare stiind de acest lucru am incercat sa asigur si banii pentru contractele de mentenanta si banii pentru achizitia sistemelor pe care trebuie sa le achizitioneze cei de la IGPR, in sensul punerii in functiune al sistemului. S-au negociat contractele, sunt in curs de achizitie, unele deja au si sosit din compenentele sistemului, eu sper ca intr-o saptamana, doua... Cel legat de imaginea faciala a fost pus in functiune pentru ca acolo practic nu era nici o mare problema, era doar problema  achizitiei unei surse de energie. Dincolo, cu AFIS-ul, sper ca intr-o saptamana, doua il pune in functiune si incepem si perfectionarea sistemului. In sensul ca o sa-i instalam si un sistem de interfata ca sa putem sa-l punem in legatura cu sistemele din alte state. Dar, ca sa rezolv aceasta problema trebuie sa rezolv sistemul de baza", a declarat Mircea Dusa intr-un interviu pentru Jurnalul National.

Amintim ca la inceputul acestei luni presa a scris despre faptul ca de cateva luni Politia nu mai poate face verificarea amprentelor in baza de date nationala prin sistemul informatic AFIS 2000.

Seful Institutului de Criminalistica din IGPR, Gabriel Tiru, a declarat pentru HotNews.ro ca desi acest sistem nu mai functioneaza "nu au existat pierderi de informatii si activitatea politiei nu este blocata sau suspendata pentru ca se pot face verificari de persoane in dosarele penale, este adevarat intr-o varianta manuala".

Nefunctionarea sistemului, a precizat acesta, a fost cauzata mai intai de o defectiune a sistemului de alimentare de sustinere energetica a sistemului (UPS) care s-a ars, iar apoi a unei probleme de soft pentru care au fost contactati specialistii producatorului softului. Sistemul, fabricat in SUA de concernul Motorola - Printrak, a fost initial introdus in Romania in anul 1996, iar ulterior a fost modernizat si a devenit operational la nivel national in cursul lunii iulie 2007.

Defectiunile nu s-au oprit insa aici. Politistii nu au mai putut folosi temporar nici sistemul de recunoastere faciala Imagetrak. Acesta este un sistem integrat care stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor.

Motivul? Si acest sistem era gestionat de acelasi sistem de alimentare de sustinere energetica (UPS) care s-a ars.

Citeste si:Cum a ajuns Politia ca de circa doua luni sa nu mai poata verifica in sistemul IT national daca o amprenta apartine unui infractor