Cisco Systems a anuntat ca pune capat unui parteneriat cu chinezii de la ZTE pe motiv ca o ancheta interna a aratat ca acestia fac pe ascuns afaceri cu Iranul, desi acest lucru este ilegal, scrie Reuters. Presa scria inca din primavara ca ZTE vinde in Iran chiar si echipamente Cisco, incalcand embargoul comercial, iar ancheta gigantului american de retelistica a dovedit ca aceste informatii sunt adevarate.

Cisco si ZTE au stabilit in urma cu sapte ani un parteneriat de vanzari prin care produsele companiei americane au ajuns sa fie distribuite in China unde ZTE a putut sa rivalizeze cu marele sau concurent Huawei. Totusi, s-a sperat ca acest parteneriat va mari semnificativ vanzarile Cisco si in Africa, dar obiectivul nu a fost atins.

In plus, Reuters noteaza ca relatia dintre cele doua companii a fost adesea tensionata, mai ales dupa aparitia zvonurilor legate de faptul ca ZTE face afaceri cu Iranul.

Acum, ancheta interna demarata de Cisco a dovedit ca ZTE vindea produse ale companiei americane catre Telecommunication Co of Iran prin diverse firme create pentru a ascunde acest lucru.

Companiile chineze telecom Huawei si ZTE reprezinta o amenintare la adresa securitatii Statelor Unite ale Americii (SUA), a avertizat un comitet al Congresului american in urma unei investigatii asupra celor doua grupuri.

Celor doua firme nu ar trebui sa li se permita sa faca fuziuni si achizitii in SUA, a recomandat acest comitet in raportul sau.

De asemenea, comitetul a afirmat ca firmele nu au reusit sa alunge temerile cu privire la posibila asociere a lor cu guvernul chinez si, respectiv, cu armata statului asiatic. Cele doua companii sunt printre cei mai mari producatori de echipamente de retea in domeniul telecomunicatiilor la nivel global.