Operatorul japonez de telefonie mobila Softbank a anuntat luni ca doreste sa preia controlul omologului sau american Sprint Nextel, pentru suma enorma de 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), ceea ce ar propulsa compania nipona printre cei mai mari actori ai sectorului din Statele Unite si din lume, scrie AFP.

Aceasta achizitie a 70% din capitalul social al firmei americane reprezinta, in dolari, cea mai mare achizitie realizata vreodata de un grup japonez in strainatate, intr-un moment in care aprecierea istorica a yenului reduce costurile investitorilor japonezi.

Al treilea operator japonez de telefonie mobila, Softbank va deveni, prin achizitia numarului trei pe piata americana, al treilea operator mondial in termeni de cifra de afaceri, dupa chinezii China Mobile si Verizon Wireless.

Piata japoneza este deja saturata, in conditiile in care numarul abonamentelor depaseste populatia totala.

Softbank a precizat ca va achizitiona actiuni ale Sprint de pe piata in valoare de 12,1 miliarde de dolari si va recapitaliza grupul cu 8 miliarde de dolari, adaugand ca doreste sa incheie tranzactia spre jumatatea anului 2013, sub rezerva acordului actionarilor Sprint si al autoritatilor americane de reglementare.

Dan Hesse, presedintele Sprint, venit la Tokyo pentru a anunta acest acord, a salutat vestea, binevenita pentru societatea pe care o conduce, in cautare de lichiditati.

Marimea sumelor aflate in joc a speriat insa bursa din Tokyo, unde actiunile Softbank au pierdut 5,30% luni, dupa ce cazusera cu 16,86% vineri.