​Nokia a raportat pentru trimestrul trei din acest an o pierdere neta de 969 milioane euro (1,27 miliarde dolari), acesta fiind al saselea trimestru consecutiv cu pierderi nete pentru producatorul finlandez, transmite Bloomberg. Nokia a vandut 2,9 milioane terminale Lumia (cele mai avansate telefoane din portofoliu bazate pe sistemul de operare Windows Phone al Microsoft) in trimestrul incheiat in luna septembrie din acest an, in scadere fata de 4 milioane terminale vandute in trimestrul anterior.

Cate telefoane a vandut Nokia in Trim. III 2012Foto: Nokia

Analistii estimau ca Nokia va raporta o pierdere neta de 657 milioane euro pentru trimestrul trei din acest an. Veniturile companiei au scazut cu 19% pana la 7,24 miliarde euro in trimestrul mentionat, putin peste estimarile analistilor indicau venituri de 7 miliarde euro in trimestrul in cauza.

Nokia, odata cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a pierdut aproape 90% din valoarea de piata de cand Apple a introdus terminalul iPhone in anul 2007.

Nokia a vandut 82,9 milioane de telefoane in trimestrul incheiat la sfarsitul lunii septembrie (in scadere cu 22% fata de trimestrul similar din 2011), din care 6,3 milioane au fost smartphone-uri (terminale dotate cu sistem de operare si functii avansate). Analistii se asteptau ca Nokia sa vanda circa 6,84 de milioane de smartphone-uri in trimestrul mentionat.