​Stefanos Theocharopoulos ar putea fi schimbat de la sefia Romtelecom si Cosmote pana la sfarsitul acestui an, au precizat pentru HotNews.ro doua surse apropiate acestor companii, care au dorit sa-si pastreze anonimatul. In locul sau, spune una dintre surse, Deutsche Telekom, actionarul majoritar al grupului OTE care controleaza cele doua companii romanesti, ar vrea sa-l numeasca pe Branimir Maric, actualul director tehnic al Slovak Telekom, companie membra a grupului german. Contactati de HotNews.ro, oficialii celor doi operatori dar si ai Ministerului Comunicatiilor au precizat ca 'nu comenteaza.'

Stefanos TheocharopoulosFoto: Hotnews
  • "Deutsche Telekom vrea sa-l schimbe pe Stefanos Theocharopoulos cu un slovac - Branimir Maric, actualul director tehnic al Slovak Telekom, companie membra a DT. Este o mare disputa pentru ca grupul elen OTE ar vrea sa poata desemneze si un director general adjunct, in persoana lui Panos Makris, actualul director Comercial al Cosmote Romania. Problema este ca orice pozitie la varful Romtelecom trebuie sa se faca in urma unui proces de recrutare desfasurat de o companie specializata, conform modificarilor aduse Acordului Actionarilor Romtelecom in cadrul negocierilor purtate vara trecuta cu OTE de fostul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme", a precizat pentru HotNews.ro o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

"Consiliul de Administratie al Romtelecom", a mai spus sursa, "trebuia sa se intalneasca pe 30 octombrie, pentru a dezbate aceste aspecte, si s-a amanat convocarea acestuia pana pe 25 noiembrie. Schimbarea ar urma sa se faca pana la sfarsitul acestui an. Branimir Maric a mai participat si la selectia de director tehnic al Romtelecom in septembrie 2011".

Datele de pe site-ul Slovak Telekom arata faptul ca Branimir Maric a preluat functia de director executiv tehnic al acestei companii in luna ianuarie 2012.

O alta sursa apropiata Romtelecom a confirmat ca in cadrul operatorului "se discuta deja plecarea acestuia care ar urma sa aiba loc in curand - in decembrie (n.a 2012) sau martie (n.a 2013)".

Contactati de HotNews.ro, oficialii Romtelecom si ai Cosmote au declarat: "nu comentam zvnonurile de pe piata". Si oficialii Ministerului Comunicatiilor, care reprezinta statul roman - actionarul minoritar in Romtelecom - au declarat ca "nu comenteaza" informatiile.

Stefanos Theocharopoulos a fost numit la conducerea Romtelecom si Cosmote pe data de 1 iulie 2011.In prima conferinta de presa dupa preluarea acestei functii, Theocharopoulos a precizat ca mandatul sau la conducerea celor doua companii este pe o perioada de trei ani.

Grupul elen OTE controleaza in Romania companiile Cosmote si Romtelecom. Grupul german de comunicatii Deutsche Telekom este actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 30% din actiuni.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%.

Rezultate financiare ale Romtelecom si Cosmote

Romtelecom a inregistrat un profit operational (EBIT) de 11,5 milioane euro in cel de-al doilea trimestru din acest an, fata de o pierdere operationala de 12 milioane euro in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor grupului elen OTE. In aceeasi perioada de referinta, veniturile companiei au depasit 156,3 milioane euro, in scadere cu 5,9% fata de acelasi trimestru din 2011.

Cosmote Romania avea 6,42 milioane de clienti (n.a SIM-uri valabile) la data de 30 iunie din acest an, in scadere cu 2,6% fata de acelasi trimestru din 2011 dar in crestere cu 0,2% (15.304 utilizatori) fata de primele trei luni din acest an, conform OTE. La jumatatea acestui an, profitul EBITDA (castiguri operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor) a depasit 29,1 milioane euro, in crestere cu 28,8% fata de aceeasi perioada din 2011.