- "Hotararea de Guvern nr. 1235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar contine la articolul 10 alineatul 2 un text care contravine legislatiei europene si a modului in care aceasta a fost implementata in legislatia nationala-Directiva Serviciilor de Plai (2007/64/CE), implementata in Romania prin intermediul Ordonantei de Urgenta nr. 113 din 12 octombrie 2009 privind serviciile de plata", se arata in nota de fundamentare a acestui proiect de act normativ.
Conform acestei Ordonante din 2009 care transpune in legislatia nationala directiva europeana, "nu se accepta penalizarea platitorului de catre beneficiarul platii prin suportarea de catre platitor a unui pret suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plata (card, in acest caz).
- "Contrar acestor prevederi, art 10 alin. 2 din H.G.1235/2010 prevede ca beneficiarul platii ( institutia publica) poate impune contribuabilului care plateste cu cardul sa suporte comisionul perceput beneficiarului de catre prestatorul sau de servicii de plata. Mai mult decat atat, in acest fel exista o discriminare a contribuabilului care plateste utilizand cardul prin intermediul Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor fata de contribuabilul care plateste utilizand cardul la sediul institutiei publice, avand in vedere ca in cazul din urma contribuabilul nu plateste niciun comision.
Modificarea textului art.10 alin 2 din Hotararea de Guvern 1235/2010 este necesara din urmatoarele considerente.
- exista posibilitatea sesizarii Comisiei Europene in legatura cu incalcarea unui act normativ care transpune in legislatia nationala o directiva europeana, urmand ca aceasta sa dispuna masuri de corectare a acestei situatii si aplicarea unor sanctiuni statului roman;
- exista riscul ca acei contribuabili carora li se percep in mod nejustificat si nelegal acest commision de catre institutiile publice sa le actioneze in instanta in vederea recuperarii prejudiciului", se mai precizeaza in nota de fundamentare.
Despre Ghiseul.ro
De la lansarea platformei nationale de plati pe internet cu cardul, Ghiseul.ro, in luna martie 2011 si pana in luna iulie 2012, doar 40 de primarii permiteau platile prin acest sistem, fiind efectuate un numar de 16.007 tranzactii in valoare de peste 3,2 milioane lei, conform datelor furnizate HotNews.ro de Ministerul Comunicatiilor. Conform Hotararii de Guvern de infiintare a acestui sistem, toate cele circa 3200 de primarii din tara ar fi trebuit ca in luna iunie 2012 sa fie inrolate in aceasta platforma de plati pe internet.
Citeste si: Situatia in Ghiseul.ro, de la lansarea din martie 2011 pana in prezent: Doar 40 de primarii permit plata online a taxelor/Valoarea tranzactiilor a depasit 3,2 milioane lei
Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP - Ghiseul.ro) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara.
Platile in Ghiseul.ro se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putand vizualiza exact sumele de plata) sau fara autentificare (utilizatorul introducand direct suma pe care stie ca o are de platit, iar accesul facandu-se pe baza CNP-ului).
Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare in sistem/credentiale, respectiv nume de utilizator si parola. Conform informatiilor ministerului, administratiile locale pot trimite cetatenilor aceste date si de asemenea acestea pot fi solicitate de catre cetateni si la ghiseul administratiilor locale, inrolate in sistem.
Despre transparenta lor online putem vorbi ca despre morti. Adica numai de bine.
Citez: "....comisionul tranzactiei sa fie suportat de institutia publica si nu de contribuabil." ???
Numai un guvern idioti nu realizeaza faptul ca orice institutie publica precum si orice cheltuiala din bugetul de Stat SUNT PLATITE DIN BANII CONTRIBUABILULUI, inclusiv micul si berea GRATIS date ingramaditilor la pomana contra voturi precum si plimbarile cu elicopterul facute de lacustele politicianiste.
Ce idioti !!!
Sa presupunem prin reducere la absurd ca toti banii sunt incasati online. Comisionul platit procesatorului este mai mare sau mai mic decat suma salariilor casierelor, regia casieriilor administratiei respective, cheltuielile generate de manipularea cache-ului, comisioanele, paza, samd.
Sau credeai ca aceste cheltuieli sunt suportate din alti bani decat din cei de care te plangi, ai CONTRIBUABILULUI?
Sper ca acum toata lumea este multumita.
Daca tot dau aceasta hotarare, nu mai bine face Guvernul o licitatie a.i sa poata obtine cele mai bune conditii pentru utilizarea sistemului? Sunt convins ca nicio banca nu va refuza cateva sute de mii de utilizatori care vor plati online. Si sa fim seriosi, comisionul se poate recupera din suma platita, pana la urma acele sume de impozit sunt puse de primarii.
Si daca tot se ambaleaza, pai sa forteze TOATE primariile si toate institutiile de stat care au legatura cu platile, sa intre in acest program.
In plus, ce e chestia asta cu drum la primarie ca sa pot plati sa-mi iau nu stiu ce parola si alte dracii? Vreau sa platesc, ce conteaza ca eu sunt Gigi care plateste sau tatal lui? Am datele de plata, platesc catre cine vreau eu.
La final, constatarea: va dati seama ca daca s-ar automatiza sistemul de stat (plati, acte, informatii etc), jumatate din bugetari ar pleca acasa? Nu e de mirare ca birocratia inca e la ea acasa, niciun guvern nu va risca atat de mult.
N-ar strica sa te mai documentezi un pic inainte de a te ofusca. Nu de alta da' iti dauneaza la ten si iti mai afecteaza si sanatatea enervatul prea des...si e pacat
Apreciez oricum interesul pentru sanatatea mea, sanatate si tie.
Daca esti persoana juridica, se accepta doar cash. De ce oare?
Chestia e ca sistemul e integrat (se pot plati toate taxele) dar nu e cunoscut.
extranet.sibiu.ro/liste/documente/tipizate/ghid-portal.pdf