Research In Motion (RIM) a anuntat luni ca va lansa un nou sistem de operare, BlackBerry 10, si va prezenta si doua smartphone-uri bazate pe aceasta platforma de operare, intr-un eveniment care va fi organizat simultan in mai multe tari pe 30 ianuarie 2013. Bloomberg noteaza ca saptamana trecuta, RIM a anuntat ca noua platforma de operare a obtinut o certificare de securitate FIPS (Federal Information Processing Standards), care atesta ca sistemul intruneste cerintele stricte de securitate a datelor solicitate de agentiile guvernamentale din SUA si Canada, intarind reputatia ca RIM ar produce smartphone-urile cu cel mai sigur sistem de comunicare din piata.

RIM lanseaza un nou sistem de operare - BlackBerry 10Foto: RIM

Pietele emergente din America Latina, Africa si Asia au ajutat RIM sa-si majoreze numarul de clienti in ultimele luni, in pofida scaderii numarului de utilizatori din America de Nord care s-au orientat spre alte telefoane, informeaza Bloomberg.

Directorul executiv de marketing al RIM, Frank Boulben, a declarat in luna iulie ca introducerea de smartphone-uri pe care ruleaza sistemul de operare BlackBerry 10 va fi larg raspandita, fara a spune in ce tari vor fi lansate aceste terminale si nici daca piata americana se va numara printre primele in care se vor lansa aceste noi terminale, scrie agentia.

RIM isi pune mari sperante in noul sistem de operare BlackBerry si terminalele care vor utiliza aceasta platforma. Ultimele estimari statistice ale IDC arata ca in topul sistemelor de operare pentru smartphone-uri, BlackBerry se afla la mare distanta fata de Android si iPhone.

181,7 milioane de smartphone-uri s-au livrat la nivel global in trimestrul incheiat in luna septembrie din acest an, 75% dintre acestea avand la baza sistemul de operare Android. Apple a vandut in trimestrul mentionat 26,9 milioane de smartphone-uri iPhone, fapt care confera sistemului de operare iOS locul secund cu o cota de piata de 14,9%.

In trimestrul mentionat in piata s-ar fi livrat 7,7 milioane de terminale BlackBerry, in scadere cu 34,7% fata de trimestrul similar din 2011, fapt care pozitiona acest sistem de operare pe locul trei la nivel global cu o cota de piata de 4,3%, in scadere fata de o cota de piata de 9,5% in acelasi trimestru al anului trecut.