Decizia autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) care permite operatorilor de telefonie mobila care detin licente in benzile de 900 MHz si 1800 de MHz sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a 4-a (4G) a fost publicata miercuri, 14 noiembrie in Monitorul Oficial. Aceasta inseamna ca din punct de vedere legal, operatorii care detin astfel de licente in care ofera deja servicii 3G vor putea sa solicite modificarea licentelor astfel incat sa poata lansa comercial internet la viteze 4G chiar din acest an. Este vorba de Orange, Vodafone si Cosmote, care daca isi doresc acest lucru pot sa ofere servicii de internet 4G pana la sfarsitul acestui an.

Catalin Marinescu, seful ANCOMFoto: AGERPRES

De altfel, aceasta posibilitate de a oferi servicii 4G chiar din acest an de catre toti cei trei operatori de telefonie mobila a fost anuntata chiar la inceputul acestei luni de catre Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

  • "Eu as prognoza ca de la mijlocul lunii noiembrie daca un operator (n.a este vorba doar de Orange, Vodafone si Cosmote) doreste sa ofere comercial 4G poate cere modificarea lientei si o poate face", a spus atunci Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Gratie acestei decizii care a fost adoptata pe 7 noiembrie, operatorii care detin licente de utilizare benzilor de frecvente radio de 900 si 1800 MHz vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a patra (4G) prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX in aceste frecvente.

Orange, Vodafone si Cosmote utilizau demult aceste benzi, iar in urma licitatiei organizate in acest an RCS&RDS a castigat spectru in banda de 900 MHz si va putea oferi servicii 4G imediat dupa inceperea perioadei de valabilitate a licentei obtinute (n.a din 2014). Tehnologia 4G poate fi implementata si in benzile de 800 si 2600 MHz incepand cu anul 2014, ca urmare a licitatiei din acest an.

Serviciile LTE/4G care permit viteze de descarcare de date de pana la 75 Mbps pot fi testate gratuit deja in reteaua Vodafone, iar Orange a anuntat ca va lansa comercial aceste servicii pana la sfarsitul acestui an. Cosmote a anuntat ca va lansa serviciile LTE/4G in 2013.