Orange a lansat miercuri propriul serviciu de tip VoIP, numit LibOn, care permite apeluri gratuite si mesagerie instant intre utilizatorii care au instalat pe smartphone-uri aceasta aplicatie, intrand in directa competitie cu servicii precum Skype, WhatsApp si Viber, informeaza Reuters. Mutarea reprezinta inca o dovada ca marii operatori de telefonie mobila isi schimba modelul de afaceri dupa ce veniturile acestora la nivel global au suferit scaderi puternice in ultimii ani datorita unor astfel de servicii. Tot miercuri, Orange a anuntat un parteneriat cu Facebook si o noua tehnologie care va fi lansata si in Romania in 2013.

Orange lanseaza propriul serviciu de tip VoIPFoto: Captura Youtube.com

Aplicatia LibOn ('life is better on') este disponibila deja pentru utilizatorii de iPhone si urmeaza sa poata fi folosita si pe terminalele cu Android in primul trimestru din 2013.

Giles Corbett care a dezvoltat aceasta aplicatie pentru Orange sustine ca operatorii de telefonie trebuie sa se adapteze si sa vina cu servicii echivalente celor care apar in piata.

  • "Lucrurile sunt foarte simple - ori furnizezi cel mai convingator serviciu ori utilizatorii se muta in alta parte", a spus acesta pentru Reuters.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit de catre orice utilizator de iPhone si permite apeluri gratuite si mesagerie instant intre utilizatorii care au instalat pe smartphone-uri aceasta aplicatie, dar are si facilitati suplimentare contra-cost precum transcrierea automata a mesajelor vocale.

Orange nu este singurul mare operator de telefonie mobila care lanseaza un serviciu propriu de tip VoIP. Telefonica a lansat in luna mai din acest an o aplicatie similara, numita Tu Me, iar Deutsche Telekom (care controleaza indirect in Romania operatorii Cosmote si Romtelecom) are o aplicatie similara numita Bobsled.

  • O noua tehnologie va fi lansata in 2013 si in Romania

Alaturi de alti operatori de telecomunicatii din Europa, si Orange a lucrat la dezvoltarea unei noi tehnologii numite RCS (rich communications suite), care ar trebui sa imbunatateasca apelurile de telefonie traditionale cu noi functii precum chat, apeluri video si partajare de fisiere intre mai multe terminale. Asociatia industriei de tlecomunicatii, GSMA, lucreaza de asemenea pentru standardizarea acestei noi tehnologii pentru folosirea sa de catre toti operatorii mobili pe toate dispozitivele.

Orange, Vodafone, Deutsche Telekom, AT&T si China Mobile se pregatesc in prezent sa lanseze servicii bazate pe tehnologia RCS catre clientii proprii.

In comunicatul oficial, Orange spune ca noul standard de comunicare RCS, sub marca Join, este deja dezvoltat in Spania si va fi lansat din 2013 in Belgia, Polonia, Romania, Slovacia si Franta.

  • Parteneriat cu Facebook pentru apeluri in reteaua de socializare

In comunicatul oficial, Orange a anuntat semnarea unui parteneriat cu Facebook, cea mai mare retea de socializare online din lume, pentru a introduce noi instrumente de comunicare in reteaua de socializare - un serviciu public de teleconferinta in vara lui 2013.

Techcrunch scrie ca noul serviciu in parteneriat cu Facebook, numit Party Call, va fi disponibil atat pentru versiunea desktop cat si pentru cea de mobil a retelei de socializare si va permite utilizatorilor sa se apeleze fara a fi nevoie sa-si cunoasca numerele de telefon. Noul serviciu va pemite si apeluri in grup.