Privatizarea Companiei Nationale "Posta Romana" se va realiza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, astfel incat sa fie atras un investitor care sa detina 51% din capitalul social al companiei, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul Comunicatiilor. Fondul Proprietatea ar urma sa-si mentina procentul de 25% din actiunile Postei, iar statul ar detine 24% din actiuni. Anterior acestui proiect de act normativ, strategia de privatizare a Postei viza atragerea unui investitor strategic in actionariat, cu minim 20% din actiuni, statul urmand sa detina pachetul majoritar de actiuni.

Posta RomanaFoto: Hotnews
  • "Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent S.C. Fondul Proprietatea S.A. in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii. In cazul in care S.C. Fondul Proprietatea S.A. nu-si exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial astfel incat in oricare situatie, participatia sa la capitalul social al companiei sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare. Actiunile nesubscrise de catre S.C. Fondul Proprietatea S.A. ori de catre investitorul selectat se anuleaza", se mentioneaza in proiectul de Hotarare de Guvern.

In document se mentioneaza si considerentele in baza carora statul a decis sa cedeze 51% din actiuni catre un nou investitor:

  • "Structura propusa a tranzactiei prin care investitorul devine actionar majoritar in cadrul companiei largeste plaja potentialilor investitori, plecand de la premisa ca investitorii sunt interesati sa participe activ in deciziile financiare si operationale ale companiei si sa detina controlul asupra resurselor investite. Mai mult, in procesele de privatizare definitivate cu succes in Romania, in cea mai mare parte a cazurilor, investitorii au achizitionat un pachet de actiuni de cel putin 51%.
  • Contributia financiara aferenta majorarii capitalului social cu un pachet de actiuni astfel incat investitorul sa detina 51% din capitalul social al companiei reprezinta un aport de numerar substantial adus de investitor necesar pentru a finanta investitiile planificate si nevoia de finantare a datoriilor companiei si care arata seriozitate si interes din partea investitorului pe termen lung, fata de alternativa achizitionarii unui pachet minoritar si a unei implicari financiare mai reduse.
  • Se recomanda ca procentul oferit investitorului sa nu fie mai mare de 51%, pentru ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sa poata maximiza in viitor valoarea participatiei minoritare ramase. Astfel, participatia minoritara ramasa a statului reprezinta un procent semnificativ pentru a fi fructificat in cadrul unui proces de valorificare ulterioara, dar are si rolul de a da investitorului confortul cu privire la implicarea Ministerului in demersurile legate de cadrul de reglementare si alte aspecte similare.
  • Conferirea investitorului a unui pachet majoritar de 51% in cadrul capitalului social al companiei inlatura un eventual scenariu prin care investitorul cauta sa dobandeasca o pozitie majoritara imediat dupa procesul de privatizare prin achizitionarea unui pachet de actiuni de la actionarul minoritar S.C. "Fondul Proprietatea" S.A. 

Cum se va desfasura operatiunea de majorare de capital:

Operatiunea de majorare de capital presupune intr-o prima etapa emiterea unui numar total de actiuni echivalent cu 212,500% din capitalul social, din care 53,125% se ofera actionarului minoritar existent S.C. 'Fondul Proprietatea' S.A. in vederea mentinerii cotei de participatie la capitalul social al companiei. In functie de modul de exercitare de catre S.C. 'Fondul Proprietatea' S.A. a dreptului de preferinta la majorarea de capital, dobandirea de catre investitor a unui procent de 51,000% din capitalul social al Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A. presupune:

  • In cazul in care S.C. "Fondul Proprietatea" S.A. subscrie integral actiunile nou emise oferite spre subscriere in cuantum echivalent cu 53,125% din capitalul social si ramane actionar cu 25% din capitalul social al companiei, investitorului i se ofera spre subscriere actiuni in cuantum echivalent cu 159,375% din capitalul social si devine actionar cu 51,000% din capitalul social al companiei;
  • In situatia in care S.C. "Fondul Proprietatea" S.A. nu subscrie sau subscrie partial actiunile nou-emise, se anuleaza actiunile nesubscrise de catre S.C. "Fondul Proprietatea" S.A. si o parte a actiunilor nou emise oferite spre subscriere noului investitor pana la echivalentul a 104,082% din capitalul social, astfel incat noul investitor sa dobandeasca 51,000% din capitalul social al companiei;
  • In situatia in care S.C. "Fondul Proprietatea" S.A. subscrie, actiunile nou emise vor fi subscrise la aceeasi valoare ca si cea a investitorului.

Statul isi va mentine controlul asupra activitatii de a emite, de a pune si de a retrage din circulatie timbre si efecte postale, de a distribui si comercializa timbre postale

In proiect se mai spune ca "se vor lua masurile necesare pentru pastrarea controlului statului asupra activitatii de a emite, de a pune si de a retrage din circulatie timbre si efecte postale, de a distribui si comercializa timbre postale, desfasurata in prezent de Societatea Comerciala "Romfilatelia" - S.A., ca filiala a Postei Romane. Conform art. 2 lit. d) din Legea nr. 31/1996 privind regimul monopolului de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie monopol de stat producerea si emisiunea de marci postale si timbre fiscale".

Autoritatile au anuntat constant un interes din partea Postei din Belgia pentru privatizarea Postei Romane

In privinta interesului manifestat pana acum de investitori fata de privatizarea Postei Romane, in luna septembrie din acest an, premierul Victor Ponta a declarat ca "Posta belgiana si-a manifestat in mod special interesul de a veni cu o participare de 20% (n.a in actionariatul Postei Romane), implicit insa avand si un cuvant serios de spus in partea de management".

De altfel, interesul Postei din Belgia pentru Posta Romana a fost anuntat din luna noiembrie 2011, in mandatul ministrului Valerian Vreme (PDL) si ulterior si in mandatul ministrului Razvan Mustea (tot PDL, in aprilie 2012).

Despre Posta Romana

Posta Romana, companie de stat cu cea mai mare retea fizica de distributie de servicii postale din tara, este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor - 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.

Anul trecut, Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 43,1 milioane euro (182,9 milioane lei), in crestere cu 50,1%, conform datelor de la Ministerul de Finante. Compania nu a mai inregistrat profit net la sfarsit de an din 2008, cand a obtinut un rezultat net de 32.793 de lei la afaceri de peste 1,4 miliarde de lei.

In 2011, Posta Romana a raportat o cifra de afaceri de 298,4 milioane euro (1,26 miliarde lei), in scadere cu 8,7% fata de anul 2010, mai arata datele de la Ministerul de Finante. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de peste 131,4 milioane euro (556,9 milioane lei) in crestere cu 4,3%. Numarul mediu de salariati s-a ridicat la 32.124 de persoane in 2011 (in 2010, acest numar a fost de 34.731 salariati).