Orange Romania a anuntat joi ca reteaua sa de telefonie are in prezent o acoperire la nivel national pentru servicii de internet mobil 3G+ cu viteze de descarcare de date de pana la 21,6 Mbps, parte a unor investitii de peste 100 de milioane de euro realizate anul trecut. Madalina Suceveanu, directorul executiv tehnic al companiei, a precizat ca o suma similara va fi investita si in 2013 si ca maturitatea serviciilor LTE/4G din punct de vedere al vitezei de descarcare de date va fi atinsa incepand cu aprilie 2014 cand va putea fi folosit spectrul cumparat in urma licitatiei de anul trecut.

Vehicul de testare a serviciilor 4GFoto: Hotnews
  • "Alaturi de serviciul 4G recent lansat, internetul mobil 3G+ cu viteze de pana la 21,6 Mbps are de acum acoperire la nivel national, iar internetul mobil H+ cu viteze de pana la 43,2 Mbps poate fi utilizat de catre clientii nostri in majoritatea oraselor mari din Romania", a declarat Julien Ducarroz, directorul executiv comercial al Orange Romania.

Operatorul a lansat servicii LTE/4G in luna decembrie a anului trecut, la viteze mai mici decat se pot atinge prin aceasta tehnologie (pana la 100 Mbps) dar peste vitezele maxime ce pot fi atinse prin retelele 3G (43,2 Mbps). Ca si operatorul rival Vodafone, Orange sustine ca serviciile LTE/4G lansate anul trecut pot oferi in prezent viteze de pana la 75 Mbps pentru download si 37,5 Mbps pentru upload.

  • "In momentul de fata am dezvoltat acoperire 4G acolo unde am putut. De ce spun asta? Pentru ca serviciile 4G folosesc in prezent spectrul actual, care este folosit acum pentru serviciile de voce 2G si atunci am lansat 4G acolo unde am avut loc. Serviciile LTE lansate anul trecut nu sunt servicii care utilizeaza spectru cumparat special pentru acest scop. De aceea va spunem ca maturitatea serviciilor 4G dpdv al vitezei va fi atinsa incepand cu aprilie 2014 cand vom putea folosi spectrul cumparat pentru acest scop. Pentru 2013, vom dezvolta serviciul 4G acolo unde capacitatea retelei va permite dar vom dezvolta aceste servicii si in acest an",a declarat Madalina Suceveanu, directorul executiv tehnic al Orange Romania.

Momentan, serviciile LTE ale Orange pot fi folosite in Bucuresti - in zona centrala si de nord, in zona metropolitana din nordul capitalei, in statiunile de vacanta de pe Valea Prahovei, in zona Bran-Moieciu si in Poiana Brasov. Serviciile sunt oferite momentan in spectrul radio de 1800 MHz.

Pentru promovarea serviciilor 4G, Orange a anuntat joi demararea in perioada 10 ianuarie-23 februarie a unei campanii de promovare si testare a acestor servicii in Bucuresti si in statiunile montane de pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov prin intermediul unui vehicul special amenajat (vezi poza). Utilizatorii pot testa diverse aplicatii mobile pe telefoane si tablete, sa afle cum functioneaza codurile QR, sa revada o istorie a comunicatiilor mobile exemplificata printr-o gama variata de telefoane mobile din generatii diferite, sa vizioneze un documentar despre istoria comunicatiilor, precum si holograma formatiei Moonlight Breakfast in concert.