Trei cereri de acord pentru finantare au fost inregistrate de Ministerul de Finante de la 1 octombrie 2012 si pana in prezent pentru schema de ajutor de stat pentru investitiile care promoveaza utilizarea tehnologiilor noi (ITC) si crearea a cel putin 200 de locuri de munca, au declarat pentru HotNews.ro oficialii din minister. Dintre acestea insa, una a fost retrasa de intreprindere, alta a fost respinsa si doar una este in curs de analiza. Pana in prezent nu a fost aprobat niciun ajutor de stat in baza schemei, a transmis Ministerul de Finante.

Cererea de acord pentru finantare respinsa a avut in vedere "nerespectarea in mod cumulativ a criteriilor de eligibilitate prevazute de schema", au explicat oficialii Ministerului de Finante.

Institutia nu a oferit detalii privind numele acestor firme care au solicitat cererile de finantare, dar promite sa publice pe site-ul propriu informatiile relevante privind ajutoarele de stat care vor fi aprobate.

  • "Informatii relevante privind ajutoarele de stat aprobate in baza schemei instituite prin H.G. nr. 797/2012 vor fi publicate pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice, pentru asigurarea transparentei, in mod similar cu celelalte scheme administrate de Ministerul Finantelor Publice. Precizam, de asemenea, faptul ca plata unui eventual ajutor de stat aprobat se poate face numai dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, conform prevederilor art. 17 din H.G. nr. 797/2012", se mai arata in raspunsul furnizat HotNews.ro de catre Ministerul de Finante.

Ministerul de Finante asteapta incepand cu data de 1 octombrie 2012 cereri de finantare in cadrul schemei de ajutor de stat pentru investitiile care promoveaza utilizarea tehnologiilor noi (ITC) si crearea a cel putin 200 de locuri de munca. Locurile de munca trebuie create in cel mult 3 ani de la data finalizarii investitiei, iar firma are obligatia de a mentine posturile create cel putin 5 ani de la data efectuarii primei plati a ajutorului de stat aferent fiecarui loc de munca creat. Ministerul de Finante a informat in luna octombrie la solicitarea HotNews.ro ca bugetul schemei de ajutor de stat pentru anul 2012 este de 220 milioane lei, credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare.

  • Camelia Barariu, director regional in firma de consultanta RELIANS: Schema este greu accesibila firmelor mici de software, tinand cont de conditiile stricte de eligibilitate

Contactata de HotNews.ro, Camelia Barariu, director regional in cadrul RELIANS, o companie de consultanta cu peste 12 ani experienta in managementul proiectelor cu finantare nerambursabila, a oferit detalii despre profilul firmelor care ar putea aplica pentru aceasta schema de ajutor de stat.

Principalele conditii pentru obtinerea ajutorului de stat sunt ca investitiile sa fie inovative sau sa includa o componenta IT&C de minimum 20% din valoarea planului de investitii si sa conduca la crearea a minim 200 de noi locuri de munca, pe care compania sa le mentina 5 ani. (...) Aceasta schema de ajutor de stat si facilitatile fiscale acordate programatorilor sunt foarte importante pentru companiile multinationale si fac din Romania o destinatie favorita pentru realizarea de investitii si implicit crearea de noi locuri de munca. Pe de alta parte, aceasta schema este greu accesibila firmelor mici de software, tinand cont de conditiile stricte de eligibilitate, cum ar fi spre exemplu crearea a cel putin 200 de noi locuri de munca.

Amintim ca Guvernul a aprobat pe 31 iulie 2012 o hotarare care prevede acordarea unei scheme de ajutor de stat in valoare de 100 de milioane de euro pentru finantarea costurilor salariale aferente personalului inalt calificat in domenii precum IT&C, cercetare - dezvoltare si inovare. Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, firmele trebuie sa dezvolte proiecte care implica crearea de noi locuri de munca (minim 200 pentru fiecare investitie) si mentinerea acestora pe termen mediu (5 ani de la ocuparea fiecarui loc de munca), iar ajutoarele sunt de 40% din cheltuielile salariale pentru noii angajati in zonele Bucuresti-Ilfov si 50% in alte regiuni, conform declaratiilor facute la acel moment de Florin Georgescu, Ministru al Finantelor.

Conform proiectului de Hotarare de Guvern, nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere in cadrul schemei este echivalentul in lei a 28,125 milioane euro, daca creeaza locuri de munca ca urmare a realizarii unei investitii initiale in orice regiune, mai putin regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov. Pentru investitiile si locurile de munca create in regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este echivalentul in lei a 22,500 milioane euro.

Perioada de valabilitate a schemei in care se pot emite acorduri pentru finantare este de 2 ani, respectiv 2012 - 2013. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2013 - 2018, in limita bugetului anual alocat schemei.

Bugetul total maxim al schemei este de 440 milioane lei, respectiv echivalentul a 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, astfel:

  • a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru
  • perioada 2012 - 2013;
  • b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2013 - 2018.

In proiect se mai precizeaza ca, numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 10, numarul mediu anual de intreprinderi beneficiare fiind de 5.