Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a cumparat in luna decembrie a anului trecut echipamente si servicii IT in valoare de peste 2,78 milioane lei (fara TVA) pentru buna functionare a Domeniilor.ro, conform unui anunt postat joi in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit catre firma Frontal Communication prin negociere fara anunt de participare, in urma analizarii a trei oferte primite. In noaptea de 27/28 noiembrie 2012 a avut loc un atac asupra server-ului de Administrare Domenii.ro, fiind modificate nameserver-ele a 11 domenii larg utilizate, printre care: google.ro, yahoo.ro, hotmail.ro, paypal.ro, kaspersky.ro, acestea fiind redirectate catre o pagina web incarcata de atacatori pe un server din Olanda.

Mesaj de la hackeri pe google.roFoto: captura ecran

Alegerea procedurii prin negociere fara anunt de participare este justificata in SEAP prin: "Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva".

Contractul de achizitie consta in: "echipamente in arhitectura Blade pentru buna functionare a Domeniilor.ro constand in echipamente, servicii de instalare, implementare si consultanta pentru structuri critice, cursuri de administrare sisteme, licente".

Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 2.800.000 lei (fara TVA) si a fost atribuit in final la o valoare totala de 2.785.150 lei (fara TVA). Finantarea a fost facuta din fondurile proprii ale Institutului.

Amintim ca in noaptea de 27/28 noiembrie 2012 a avut loc un atac asupra server-ului de Administrare Domenii .ro, fiind modificate nameserver-ele a 11 domenii larg utilizate, printre care: google.ro, yahoo.ro, hotmail.ro, paypal.ro, kaspersky.ro, acestea fiind redirectate catre o pagina web incarcata de atacatori pe un server din Olanda.

Doina Banciu, director general al Institutului National de Cercetare -Dezvoltare in Informatica (ICI), a spus ca in cadrul acestui atac informatic "au fost afectate 11 domenii .ro dintr-un total de peste 600.000 de domenii. Cam in doua ore si ceva au fost remeiate problemele. Serverele DNS nu au fost afectate ci numai serverul de administrare domenii.ro, practic interfata web unde utilizatorii pot intra".