Anuntul de privatizare a Postei Romane: Investitorii interesati trebuie sa faca dovada ca vor veni cu un aport de capital in numerar de minim 150 de milioane de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 25 februarie 2013, 9:30 Economie | Telecom


Posta Romana
Foto: Hotnews
Investitorii interesati de privatizarea Postei Romane "trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in Companie (n.a Posta Romana) de minim 150 de milioane euro, se mentioneaza in criteriile de precalificare din anuntul de privatizare facut luni de Ministerul pentru Societatea Informationala. Ministerul a demarat procesul de privatizare a Postei Romane si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital.

 • "Valoarea capitalului social al Companiei (n.a Posta Romana) la data anuntului este de 59.487.787 RON impartit 59.487.787 de actiuni nominative in forma dematerializata cu o valoare nominala de 1 RON fiecare. Structura actuala a actionariatului Companiei este urmatoarea: a0 Statul Roman, prin MSI, detine 44.615.840 de actiuni, reprezentand 75% din capitalul social; si b0 S.C. Fondul Proprietatea S.A (Fondul Proprietatea) detine 14.871.947 de actiuni, reprezentand 25% dion capitalul social", se arata in anuntul de privatizare publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) in ZF.
In anunt se mentioneaza ca "privatizarea Companiei se va realiza prin metoda majorarii de capital social cu aport de capital privat in numerar prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al Companiei. In functie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinta la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere intre 61.916.078-94.808.661 actiuni"

 • Cum va fi ales investitorul. Care sunt conditiile de participare si de precalificare

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.

In procesul de privatizare, pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu si care indeplinesc conditiile de participare si urmatoarele criterii de precalificare:

 • 1. Solvabilitatea. Investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar in Companie de minim 150 milioane euro.
 • 2. Seriozitatea in afaceri. Vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care (1) nu au participat cu oferte trucate si/sau neserioase intr-un proces de privatizare, si/sau (2) nu au retras sau revocat oferta declarata castigatoare intr-un proces de privatizare, si/sau (3) nu au refuzat sa incheie contractul de privatizare.
 • 3. Administrare sustenabila. Vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care: (1) in mod direct sau indirect nu au inrautatit in mod vadit situatia economica si financiara a unor societati comerciale in care a devenit actionar majoritar in urma unui proces de privatizare prin neindeplinirea sau indeplinirea cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractul de privatizare; (2) care nu au avut contracte de privatizare ce au fost rezolvite/reziliate din culpa acestora.
 • 4. Datorii bugetare. Investitorii trebuie sa demonstreze ca nu au datorii bugetare restante.

"Criteriile de la punctele 2 si 3 trebuie indeplinite atat de investitori cat si de persoanele de care sunt legati printr-o relatie de control. In cazul participarii sub forma unui consortiu, criteriile de la punctele 2,3 si 4 trebuie indeplinite de catre fiecare membru al consortiului", se mai precizeaza la acest capitol.

 • Dosarul de prezentare costa 50.000 de euro


Mai multe detalii despre conditiile de precalificare se gasesc in Dosarul de prezentare al acestei licitatii, se mentioneaza in anunt. Achizitionarea acestui dosar de prezentare este o conditie obligatorie pentru participarea la procesul de selectie, iar documentul atat uin limba romana cat si in limba engleza, poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul publicat de BNR in data platii).

 • 11 aprilie 2013 - termenul limita pentru depunerea documentelor, a unei garantii de participare de 9,48 milioane lei si a ofertelor preliminare si neangajante


In anunt se precizeaza ca pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati trebuie sa depuna la sediul MSI (Ministerul Comunicatiilor) pana la data limita 11 aprilie 2013, ora 12:00: (1) documentele de participare (...) inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare si garantia de participare in valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sume in Euro, la cursul de schimb al BNR din ziua constituirii garantiei (2) ofertele preliminare si neangajante.

 • 5.000 de euro, taxa pentru etapa a doua a procesului de privatizare


La aceeasi data, 11 aprilie 2013, ar urma sa aiba loc si deschiderea documentelor de participare, inclusiv a documentelor ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare.

Pentru etapa a doua a procesului de selectie, ofertantii precalificati vor depune dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 5.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul BNR din data platii), documentele de participare, precum si instructiunile comunicate ulterior ofertantilor precalificati si ofertele finale ferme. Instructiunile privind intocmirea ofertelor finale ferme, data si locul deschiderii ofertelor finale ferme, alaturi de informatii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertantilor precalificati.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat saptamana trecuta ca peste 10 investitori au depus scrisori neangajante, deci doar si-au exprimat interesul si au cerut informatii, in privinta procesului de privatizare al Postei Romane. Nici o companie romaneasca nu si-a exprimat pana acum interesul in acest proces, a mai spus Nica.

Conform Mediafax, in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI se mentioneaza ca pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2424 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  conditii greu de ndeplinit (Luni, 25 februarie 2013, 10:01)

  adrcov [utilizator]

  conditiile cerute investitorilor mi se par imposibile.oferta de privatizare e construita in asa fel incat procesul sa se incheie cu un esec.vorbim de o companie de stat falimentara, pierduta in trecut,cu datorii imense si cu un numar record de angajati.in plus nu am auzit de nici o companie seriosa dornica sa achizitioneze posta romana.a rentabiliza o companie cu 32.000 de angajati si cu datorii istorice, pe o piata dominata de o criza pare o sarcina de cosmar pentru un viitor manager, fie el si privat.prevad esecul acestei licitatii si pe termen mediu intrarea in insolventa a postei.
  • +4 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 25 februarie 2013, 10:29)

   Erasm [anonim] i-a raspuns lui adrcov

   • +3 (7 voturi)    
    adc@yahoo.com (Luni, 25 februarie 2013, 10:52)

    adrcov [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

    posta mai are un singur monopol, la trimiterile postale tip plic sub 20 grame, si acesta expira la 31 decembrie 2013.sub nici o forma nu este o afacere profitabila, daca ai fi manager si ar trebui sa dai in fiecare luna 32.000 de salarii, plus plata utilitati, chirii, impozite, taxe etc ,ai gandi cu siguranta altfel.
    • +1 (7 voturi)    
     Comment sters de user (Luni, 25 februarie 2013, 11:19)

     Erasm [anonim] i-a raspuns lui adrcov

     • +2 (4 voturi)    
      ba cred ca stiu mai bine decat dumneata (Luni, 25 februarie 2013, 13:52)

      adrcov [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

      te asigur ca orice firma de curierat ajunge in orice colt al tarii.posta nu este un monopol, romtelecom si sidex nu sunt povesti de succes ci concedieri de succes.iar viitorul dacia se numeste maroc.si ce daca ajungi in orice catun? ce livrezi acolo? povesti de succes?
     • +1 (3 voturi)    
      stii sa calculezi? (Luni, 25 februarie 2013, 15:15)

      foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

      20 de scrisori pe zi intr-un catun nu aduc 20 de lei pe zi in timbre. Dar, platesti sediu, utilitati, salarii etc. Posta era profitabila -in mai multe tari- inainte de fax, e-mail, telef.mobil. Ramane poriftabila pe segment banesc (banci ale postei mai exista in Italia, Spania), pe servicii fiscale (vanzare de timbre fiscale) cu care acopera gaurile de la scrisori. AU DISPARUT TELEGRAMELE, capisci?
   • +1 (3 voturi)    
    te inseli (Luni, 25 februarie 2013, 11:15)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

    este borba despre un alt sector, nu de telecomunicatii... Mai mult, cand Romtelecom a fost privatizata tocmai ce intra si RO in randul lumii in ceea ce priveste comunicatiile...

    Daca a fost asa de usor dece inca sunt probleme la Romtelecom si au aparut din nimic firmele de comunicatii mobile care au facut si investitii dar au adus si profit... Acum si aici piata este in stagnare - nu mai curge mierea, dar picura...
 • +4 (6 voturi)    
  Cred ca.... (Luni, 25 februarie 2013, 10:18)

  SoulRider [utilizator]

  ....singurul ofertant va fi Dan Diaconescu. El a salvat Oltchim-ul , va salva Posta si probabil si CFR Marfa!
 • +2 (6 voturi)    
  traiasca RSR (Luni, 25 februarie 2013, 10:27)

  foarte-curios [utilizator]

  nu ne vindem Posta. Care este [naivul] investitor care sa aiba CASH 150 mil. euro? Sau trezoreria statului sta asa de rau ca Ponta e disperat ??
  • -1 (1 vot)    
   scartz! (Luni, 25 februarie 2013, 16:27)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

   Pai numai sediul Postei Centrale din orasul in care locuieste mama mea (resedinta de judet) valoreaza vreun milion de euroi!! Cladire de patrimoniu, renovata, fresce, ornamente aurite samd...
   Plus alte sedii, pe unde mai sunt - iar daca ma gandesc si la terenurile centrale din Bucuresti... "sã sparie gandul" >:
   Plus oficiile mai micute din orase, cele din sate (de cele mai multe ori, cladiri FOARTE bune), masinile... samd...!
 • +1 (5 voturi)    
  aseiasi smecherie..... (Luni, 25 februarie 2013, 10:40)

  translativus [utilizator]

  ....va duce la acelasi rezultat.
  Singurul mod de privatizare care poate duce la salvarea si eficientizarea unie companii de stat este privatizarea catre angajatii companiei respective.
  Astfel fiecare angajat se va autoresponsabiliza, constientizand ca orice risipa va fi platita din propriul sau venit iar in conducere promovarea se va face doar dupa competente, caci doar un manager competent poate aduce beneficii mari pentru toti actionari (angajati) si dezvoltarea companiei.
  Daca politicienii nostri ar fi vrut cu adevarat binele nostru, asa ar fi procedat cu privatizarea tuturor companiilor de stat dar in acest caz nu s-ar mai fi putut fura si nu ar mai fi avut averile imense pe care le au acum.
  • +1 (1 vot)    
   yeap, sure... (Luni, 25 februarie 2013, 16:29)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Parca n-am mai fi vazut struto-camile de-asteaaa... MEBO si alte rah*turi! de a ajuns industria romaneasca unde a ajuns!!!
   Vrei sa faci PRAF o companie? Da-o la angajati!!!
   Daca "angajatii" erau asa breji - CUM de a ajuns Posta intr-o situatie asa rea?
   ??
 • 0 (4 voturi)    
  o masura potrivita (Luni, 25 februarie 2013, 11:26)

  StelianDionisie [anonim]

  Cred ca e o decizie buna aceasta. In felul acesta pot fi descurajati investitorii de teapa lui Diaconescu. Si chiar daca o sa participe, cel putin o sa aiba ceva de pierdut in urma unui unei licitatii-balci. In ceea ce priveste parerea unora ca oferta este supraevaluata, ganditi-va mai intai ca Posta Romana este monopol de stat.
 • +4 (4 voturi)    
  degeaba minus - rad cu lacrimi... (Luni, 25 februarie 2013, 12:36)

  ..13 [utilizator]

  Chestia asta cu cine tipa mai tare este mai destept - nu tine. Aici este vorba despre un business, de o cerere de oferta - as spune adresata unui imaginar Y...

  11 Aprilie termen depunere oferta neangajanta - mai vedem...

  Mult succes!
  • -1 (1 vot)    
   "privatizarea" lu' Peshte!!! (Luni, 25 februarie 2013, 16:31)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   DE CE trebuie "privatizata" Posta?
   In CATE tzari civilizate serviciile nationale de Posta sunt "privatizate"?
   Cîh...!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by