Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a atribuit luni un contract de peste 4,1 milioane lei (inclusiv TVA) pentru un nou portal web care ar urma sa permita interoperabilitatea intre IMM-uri. Portalul, care ar oferi si posibilitatea de a efectua formalitati administrative, va fi disponibil in septembrie 2013. Licitatia a fost castigata de asocierea formata din Ascenta IT Services SRL - parte a companiei norvegiene Computas AS - Power Net Consulting si Evolva Trend Consultant.

Ministerul a anuntat luni incheierea procedurii de achizitie a serviciilor de consultanta in managementul proiectului, dezvoltare de software, formare profesionala, informare si publicitate pentru proiectul Portalul IMM-urilor din Romania.

Proiectul este finantat cu fonduri europene. Anuntul de licitatie a fost publicat in luna octombrie 2012, dar licitatia a fost suspendata din 02.11.2012 pana la 21.11.2012, conform datelor din SEAP. Valoarea estimata fara TVA a contractului a fost de 5,370,000 lei.

Obiectivul final al proiectului este "realizarea unui sistem care sa puna la dispozitia mediului de afaceri o infrastructura care sa permita interoperabilitatea intre membrii participanti, precum si accesul securizat la aceasta infrastructura. Printre activitatile specifice se numara: planificarea, analiza si dezvoltarea solutiei tehnice a portalului, livrarea componentelor hardware necesare sistemului, testarea functionala si integrata a sistemului, popularea cu date a bazelor de date ale sistemului, servicii de dezvoltare de continut electronic, instruirea utilizatorilor, suport Go-Live, precum si monitorizarea, controlul, informarea si publicitatea proiectului".

Conform informatiilor MSI, sistemul va asigura accesul cetatenilor si agentilor economici la doua tipuri de informatii:

  • publica - date generale despre materiale si acte normative de interes public, despre orar, functionare, competentele comisiilor din structurile administratiilor publice
  • privata - aplicatia dedicata ii ofera posibilitatea crearii unei legaturi directe si securizate cu administratia publica, in care datele de acces personale folosite sau solicitate sunt protejate;

"Cetatenii si agentii economici vor putea obtine informatiile necesare fara a se mai deplasa la sediul institutiilor publice si fara a mai consuma din timpul alocat altor activitati. Totodata, pentru utilizatorii sistemului se vor pune la dispozitie un numar de 30 de aplicatii prin care utilizatorii sistemului pot interactiona cu institutiile publice. Portalul IMM-urilor va fi disponibil publicului larg in luna septembrie 2013", se mentioneaza in comunicatul miisterului.

In faza initiala de analiza a specificatiilor tehnice demarata de Consultant se vor stabili o lista de functionalitati ale Portalului IMM-urilor pentru un utilizator obisnuit, precum si serviciile disponibile pentru IMM-uri prin intermediul portalului. Informarea publicului larg privind demararea proiectului se va realiza prin organizarea conferintei de lansare a proiectului in prima luna de derulare a contractului.