19 companii IT&C romanesti sunt prezente in cadrul standului national de la CeBIT 2013, cel mai important targ european din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, care se desfasoara in Hanovra, Germania, in perioada 5-9 martie, a anuntat miercuri ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii din Romania). Alte sapte companii romanesti sunt prezente fie cu standuri proprii, fie in cadrul altor standuri comune. Participarea Romaniei cu stand national la CeBIT se inscrie in Programul national de promovare a exporturilor cu finantare de la bugetul de stat, bugetul alocat pentru acest an fiiind de circa 180.000 de euro.

Standul national la CeBIT 2013Foto: ANIS

In cadrul standului national, sub sloganul "romaniaIT - Creative Talent. Technical Excellence" participa 19 companii - furnizori de serviicii de dezvoltare software, dezvoltatori de aplicatii si solutii complexe si producatori de echipamente IT&C.

  • "Industria IT a continuat sa creasca in Romania chiar si in perioada in care economia globala a fost in scadere. Anul 2012 a fost foarte bun pentru majoritatea companiilor romanesti de software care au reusit sa isi consolideze prezenta pe pietele internationale. Proiectele de dezvoltare vin din industrii precum telecom, sectorul financiar, transporturi, sanatate, productie, securitate, media si advertising, si bineinieles software", a declarat Sorin Gavanescu, vicepresedinte ANIS .

Cele 19 firme prezente in standul national romaniaIT la CeBIT 2013 sunt:

Accesa - www.accesa.eu

Ambo - www.ambo.ro

Arhivio Data - www.arhivio.ro

AROBS Transilvania Software - www.arobs.com

Avaelgo - www.avaelgo.ro

Class IT Outsourcing - www.classit.ro

Codespring - www.codespring.ro

Evoline - www.evoline.ro

Feper - www.feper.ro

FORTECH - www.fortech.ro

Green Soft -www.greensoft.ro

ISDC Romania - www.isdc.eu

Nexus Electronics - www.nexustelematics.com

Pentalog Romania - www.pentalog.fr

RINF Outsourcing Solutions - www.rinf.ro

RomSoft - www.rms.ro

Ropardo - www.ropardo.ro

Stratum Enclosures - www.stratum.ro

Transilvania Software -www.arobs.ro

Participarea Romaniei cu stand national la CeBIT 2013 se inscrie in Programul national de promovare a exporturilor cu finantare de la bugetul de stat si a fost organizata de Ministerul Economiei, impreuna cu ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii din Romania.

  • Costurile pentru proiectul din acest an - circa 180.000 de euro

Contactata de HotNews.ro, Valerica Dragomir, Director executiv ANIS, a precizat ca finantarea de la bugetul de stat pentru proiectul din acest an se ridica la circa 180.000 de euro.

"Costul pentru tot proiectul de anul acesta a fost de aproximativ 180.000 euro, iar anul trecut a fost de circa 160.000 euro. Programul de promovare a exporturilor derulat prin Ministerul economiei acopera urmatoarele costuri : inchirierea si constructia standului, realizarea unor materiale de promovare comuna si 50% din costurile de cazare si transport pentru un delegat din partea fiecarei firme", a declarat Valerica Dragomir, Director executiv ANIS.

Care au fost rezultatele de anul trecut?

  • "Din punctul de vedere al rezultatelor, estimam ca anul trecut companiile au realizat aproximativ 400 de contacte la CeBIT. Nu avem o estimare concreta pentru numarul sau valoarea contractelor generate, pentru ca acestea nu sunt rezultatul direct doar al participarii la targ sau la un singur targ. Procesul de promovare, contactare a clientilor si contractare poate dura de la cateva luni si pana la 3 ani. Avem adesea exemple de companii care semneaza contracte cu clienti pe care i-au intalnit la targ la distanta de 2 ani. Deasemenea, din discutiile pe care le-am avut cu companiile care au participat de mai multe la acest gen de evenimente, cresterea de la an la an a cifrei de afaceri poate ajunge si pana la 60%.
  • De remarcat totusi ca anul acesta avem o treime din numarul de firme care sunt la prima participare la un eveniment in cadrul acestui program de promovare si care sunt in faza de explorare a oportunitatilor oferite de piata germana. Ei vor decide ulterior daca vor reveni - la acest eveniment sau la altele din Germania - sau se vor orienta catre alte piete", a spus Valerica Dragomir.

In 2013, Romania inregistreaza a paisprezecea participare cu stand national la CeBIT si a noua consecutiva.

La CeBIT 2013 participa peste 4200 expozanti din 72 de tari, dintre care 34 cu pavilion national. Peste 50% dintre expozanti sunt firme din afara Germaniei, fapt ce probeaza gradul ridicat de internationalizare al manifestarii. Pentru editia din acest an organizatorii se asteapta la peste 300.000 vizitatori, in principal specialisti si factori de decizie din domeniu.