Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, a dobandit, incepand din data de 11 martie 2013, dreptul de a furniza servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare prin intermediul retelelor radio celulare publice (tip Mobile TV), au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM). Practic, Orange a primit dreptul de a furniza servicii TV prin reteaua mobila proprie. Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange Romania nu au dorit sa comenteze.

"Ca urmare a realizarii notificarii transmise ANCOM, ORANGE ROMANIA S.A. a dobandit, incepand din data de 11 martie 2013, dreptul de a furniza servicii de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare prin intermediul retelelor radio celulare publice (tip Mobile TV), ANCOM eliberand in acest sens un certificat-tip. Conform procedurii de autorizare generala stabilita prin Decizia presedintelui ANCOM nr.987/2012 privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, orice persoana care intentioneaza sa furnizeze retele publice de comunicatii electronice sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului are obligatia sa transmita ANCOM o notificare cu privire la aceasta intentie, cel mai tarziu in ziua inceperii activitatii.

Realizarea notificarii confera solicitantului dreptul de a furniza retelele sau serviciile pentru care s-a autorizat, nu insa si obligatia de furnizare propriu-zisa a acestora. In ceea ce priveste data lansarii comerciale a retransmisiei serviciilor de programe media audiovizuale liniare catre utilizatorii finali, va recomandam sa va adresati direct societatii ORANGE ROMANIA S.A", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Retelele radio celulare publice (tip Mobile TV) folosesc tehnologii precum DVB-H, LTE broadcast - multicast.

Contactati de HotNews.ro pe aceasta tema, oficialii Orange Romania nu au dorit sa comenteze.

Informatii pe surse ca Orange ar intentiona sa intre pe piata serviciilor TV prin satelit (DTH) in luna aprilie, cel tarziu inceputul lunii mai au aparut in aceasta luna pe ZF, dar discutii aprinse pe acest subiect sunt si pe internet, pe forumul Softpedia.

Piata serviciilor TV: 5,92 milioane abonati la jumatatea anului trecut. Venituri de peste 1,56 miliarde lei in 2011

La jumatatea anului trecut existau 5,92 de milioane de abonati la serviciile TV, din care 3,67 milioane de abonati la serviciile TV prin cablu, 2,21 milioane de abonati la serviciile DTH si 35.000 de abonati la serviciile IPTV, conform celor mai recente date ale ANCOM. In functie de numarul de abonati, RCS&RDS, Romtelecom si UPC detin peste 90% din piata serviciilor TV din Romania.

RCS&RDS este lider pe piata serviciilor TV, operatorul comunicand ca detine un numar total de circa 3 milioane de abonati la serviciile TV - cablu si satelit (pentru satelit sunt peste 1.200.000 abonati).

Pe locul secund se afla Romtelecom, care avea la sfarsitul anului trecut 1,26 milioane de abonati la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu), conform datelor grupului elen OTE.

UPC este al treilea mare furnizor de servicii TV, compania raportand pentru sfarsitul anului trecut un numar total de 1,17 milioane de abonati la serviciile TV, dintre care 319.700 abonati pentru serviciile DTH, 423.600 abonati la cablu digital si 428.700 la cablu analogic, conform datelor Liberty Global.

La data de 30 iunie 2012 existau 449 de furnizori TV operationali, dintre care 445 de furnizori de servicii TV prin cablu, 3 furnizori de servicii TV prin satelit (DTH) si 4 furnizori de servicii TV prin internet (IPTV). In prima jumatate a anului trecut, veniturile obtinute de furnizorii de servicii TV au depasit 796 de milioane de lei, in crestere anuala cu 8,2%. In 2011, veniturile furnizorilor de servicii TV au depasit 1,56 miliarde lei.