Autoritatile americane investigheaza daca Microsoft a jucat vreun rol in acuzatiile ca distribuitori de-ai sai ar fi oferit mita pentru a obtine contracte de software cu Ministerul Comunicatiilor din Romania' a scris marti Wall Street Journal (WSJ). Miercuri, Ministerul a transmis presei locale raspunsul oferit WSJ dar si o parte din informatiile pe care jurnalistii WSJ incercau sa le verifice, conform carora Microsoft ar fi folosit o firma (...) ca intermediar pentru a plati mita in numele sau cu scopul de a obtine, in 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicatiilor (contractul ar fi fost o prelungire a unuia incheiat in 2004, in valoare de 54,5 milioane de dolari)". In perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, ministru al Comunicatiilor a fost Gabriel Sandu (PD-L), care sustine ca tot acest scandal de mita ar fi aparut din cauza ca ar fi refuzat grupului Fujitsu plata acestui contract.

Gabriel Sandu (foto arhiva)Foto: MCSI
  • Ministerul a dezvaluit miercuri catre presa, pe langa raspunsul sau catre publicatia Wall Street Journal (WSJ) si o parte din solicitarea facuta in numele acestei publicatii:

"Va scriu in numele publicatiei Wall Street Journal, care m-a rugat sa obtin reactii din partea autoritatilor din Romania pentru o ancheta jurnalistica la care lucreaza. Este vorba despre un presupus act de coruptie care ar putea implica Ministerul Comunicatiilor.

Potrivit informatiilor obtinute de jurnalistii de la Wall Street Journal, compania Microsoft Romania ar fi folosit o firma (...) ca intermediar pentru a plati mita in numele sau cu scopul de a obtine, in 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (contractul ar fi fost o prelungire a unuia incheiat in 2004, in valoare de 54,5 milioane de dolari). Potrivit acelorasi informatii neconfirmate, firma ar fi cumparat licente de la Microsoft cu o reducere de 62% si apoi le-ar fi revandut ministerului, dar la un pret in care nu se regasea aceasta reducere, iar o parte din diferenta de bani ar fi ajuns la oficiali ai ministerului. Acestea sunt toate informatiile care mi-au fost furnizate de jurnalistul de la Wall Street Journal care m-a contactat si, dupa cum am scris, nu sunt confirmate", se arata in solicitarea primita de Minister din partea WSJ.

In replica, Ministerul Comunicatiilor din Romania a precizat ca "in documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat intr-un contract o suma similara cu ce ne-ati transmis dvs, insa este vorba de o alta firma, nu de aceea la care va refereati. Precizam ca suma respectiva nu a fost achitata de catre Minister (din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare), factura fiind stornata cu acordul firmei cu care se incheiase contractul".

Citeste si:SUA: Microsoft, vizat de o ancheta de corupere a unor oficiali guvernamentali din China, Italia si Romania, pentru a obtine contracte

Ministerul Comunicatiilor a transmis joi catre HotNews.ro istoricul si valoarea contractelor incheiate de autoritati pentru cumpararea de licente Microsoft.

Din aceste date, rezulta ca autoritatile au incheiat in perioada 2004-2009 contracte pentru licente Microsoft in valoare de 131,8 milioane dolari, iar in perioada 2009 - 2012 contracte in valoare de 145,3 milioane euro. Aveti mai jos lista si valoarea acestor contracte precum si platile efectuate pana acum.

  • Ce s-a intamplat cu contractul de 26 de milioane de dolari incheiat in anul 2008?

Din datele furnizate HotNews.ro rezulta ca in anul 2008 a fost aprobata o Hotarare de Guvern(1451/2008) prin care Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Karoly Borbely (UDMR) avea dreptul de a semna un act aditional in valoare de peste 26,7 milioane dolari. Contractul a fost incheiat cu Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria, ca reprezentant al Microsoft Ireland Operation Limited, conform HG 1451/2008.

Era in fapt al 4-lea act aditional incheiat de autoritati pentru licente Microsoft, la un contract initial in valoare de 54,5 milioane dolari, incheiat in anul 2004 intre Secretariatul General al Guvernului si Microsoft, prin reprezentantul sau Fujitsu Siemens GmbH Austria. In anul 2004, ministru al Comunicatiilor era Dan Nica (PSD), cel care se afla si acum la sefia acestui minister.

  • "In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 1451/2008 prin care i se atribuia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dreptul de a semna Actul Aditional nr. 4. Valoarea totala a Actului Aditional nr. 4 a fost de 26.725.491,36 USD pentru un numar de 63.799 licente, cu drept de utilizare incepand cu anul 2007 pana in anul 2009. Suma nu a fost achitata din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare. Factura a fost stornata cu acceptul firmei.
  • Facem precizarea ca incepand cu anul 2009 Fujitsu - Siemens GmbH Austria, titular al contractului comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO, Actele Aditionale nr. 1, 2, 3, 4, nu mai exista", se arata in raspunsul transmis joi de Ministerul Comunicatiilor.

HotNews.ro a solicitat joi Ministerului Comunicatiilor sa explice care au fost mai exact deficientele constatate la acest contract.

  • "S-au constatat necorelari intre repartitia pe institutii a licentelor contractate si datele din factura emisa de furnizor. Furnizorul nu a raspuns solicitarilor beneficiarului menite a remedia deficientele constatate. Factura storno a fost emisa de furnizor. Acest lucru inseamna ca factura nu a fost achitata", au precizat joi pentru HotNews.ro oficialii MSI.

Gabriel Sandu, fost ministru PD-L al Comunicatiilor: Tot scandalul a plecat de la grupul Fujitsu caruia i s-a refuzat plata acestui contract

In decembrie 2008, la conducerea Ministerului Comunicatiilor a venit Gabriel Sandu (PDL). Contactat joi de HotNews.ro, Sandu a spus ca tot acest scandal de mita a pornit de la grupul Fujitsu caruia i s-ar fi refuzat plata acestui contract.

  • "Cand am venit la minister in decembrie 2008 mi s-a solicitat o prelungire a contractului de licente de catre compania Fujitsu, in conditiile in care titular de contract era Fujitsu Siemens. Le-am spus: va rog sa-mi prezentati documentul care sa certifice ca d-voastra sunteti continuatorul consortiului Fujitsu Siemens. Nu mi-au prezentat un asemenea document, am facut raport catre Ministerul de Justitie, catre Ministerul de Finante. De la Ministerul de Justitie mi s-a spus ca acesti 26 de milioane de dolari se platesc numai in conditiile stabilite de Ministerul de Finante care a precizat ca se face o reinventariere a tuturor licentelor si momentul in care s-au semnat plus procesele verbale de receptie. La momentul in care eu am plecat din Minister, in septembrie 2010, nu se terminase aceasta inventariere. Eu am spus un singur lucru: atata vreme cat nu-mi prezentati un document oficial care sa-mi ateste si sa-mi stea in fata Ministerului de Justitie ca sunteti titularul contractului nu pot sa va fac plata", a spus Gabriel Sandu.

Sandu spune ca in momentul in care a refuzat plata celor 26 de milioane de dolari au inceput reclamatiile.

  • "Eu am refuzat plata celor 26 de milioane de dolari si in momentul ala au inceput reclamatiile si presiunile formidabile ca nu respectam proprietatea intelectuala si ca am semnat contracte avizate de Guvernul Romaniei care nu sunt respectate. Fujitsu a facut scandal monstru: Parlament, Guvern, Presedintie, FMI, BM nu va puteti inchipui unde nu a reclamat. Pana la urma toata lumea a inteles inclusiv ambasada Austriei ca eu nu am in fata mea pe cel care are calitatea de semnatar al contractului. Eu nu am mai decis nimic, nu am primit raportul final, care a venit ulterior dar am inteles ca Fujitsu neavand documentele prin care sa justifice ca este titularul de contract, acea suma a fost anulata", a spus Gabriel Sandu cel care in prezent este Vicepresedinte al Organizatiei judetene PD-L din Prahova.

In noiembrie 2008, Fujitsu Limited si Siemens AG au anuntat ca Fujitsu va prelua pachetul de 50% din actiuni detinut de grupul german in cadrul Fujitsu Siemens Computers, contract care a devenit activ in aprilie 2009.

In aprilie 2009, Fujitsu Siemens Computers anunta ca devine o companie detinuta integral de Fujitsu Limited si ca va fi redenumita in Fujitsu Technology Solutions (Holding) B.V.

  • Ce contracte a semnat statul pentru licente Microsoft in perioada 2004-2012

Iata mai jos raspunsul MSI privind istoricul contractelor semnate in perioada 2004-2012:

1. Pentru perioada 2004-2009

Contractul comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO incheiat cu Microsoft Ireland Operation Limited prin reprezentantul Fujitsu - Siemens GmbH Austria

Conform Hotararii de Guvern nr. 470/2004, Secretariatului General al Guvernului i s-a atribuit competenta de a semna contractul comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft .

Decizia semnarii unui astfel de contract a fost luata ca parte a campaniei desfasurate de Guvernul Romaniei pentru combaterea pirateriei software si respectarea dreptului de proprietate intelectuala. Contractul a fost semnat de catre Secretariatul General al Guvernului (SGG), pe o perioada de 5 ani (2004-2009).

Valoarea initiala a contractului incheiat in anul 2004 intre Secretariatul General al Guvernului si Microsoft, prin reprezentantul sau Fujitsu Siemens GmbH Austria a fost de 54.567.465 USD pentru un numar de 50.155 licente cu drept de utilizare incepand cu anul 2004 pana in anul 2009 . Plata catre Fujitsu Siemens GmbH Austria a fost facuta de catre SGG in 9 transe incepand cu anul 2005 pana la data de 15 aprilie 2009.

De asemenea, pe 2 noiembrie 2004,contractul amintit a fost extins, prin actul aditional nr. 1 pentru licentele educationale, competentele de semnare revenind tot SGG iar secretariatul tehnic fiind asigurat de catre Ministerul Educatiei. Aceasta procedura a fost aprobata prin HG 1778/2004. Valoarea totala a acestui act aditional a fost de 19.370.500 USD pentru un numar de 106.800 licente cu drept de utilizare incepand cu anul 2004 pana in anul 2009. Plata catre Fujitsu Siemens GmbH Austria a fost facuta de catre SGG in 9 transe incepand cu anul 2005 pana la data de 15 aprilie 2009.

In anul 2008, prin Hotararea de Guvern nr. 199/2008, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a preluat competentele Secretariatului General al Guvernului, aferente contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, incheiat la data de 15 aprilie 2004 .

In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 634/2008 prin care i se atribuia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dreptul de a semna, impreuna cu Fujitsu - Siemens GmbH Austria, Actul Aditional nr. 2. Valoarea totala a Actului Aditional nr. 2 a fost de 31.144.865,64 USD pentru un numar de 39.385 cu drept de utilizare incepand cu anul 2006 pana in anul 2009 .

In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 1193/2008 pentru incheierea Actului aditional nr. 3 de modificare a Actului aditional nr. 2 din 11 iunie 2008 la Contractul comercial de inchiriere de licente nr. 0115 RO, incheiat la Bucuresti la data de 15 aprilie 2004, pentru produsele Microsoft, intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland Operation Limited, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 634/2008. Actul Aditional nr. 3 de modificare a Actului Aditional nr. 2. prevede plata TVA catre Fujitsu Siemens Computers GesmbH Viena, sucursala Bucuresti .

In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 1451/2008 prin care i se atribuia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dreptul de a semna Actul Aditional nr. 4. Valoarea totala a Actului Aditional nr. 4 a fost de 26.725.491,36 USD pentru un numar de 63.799 licente, cu drept de utilizare incepand cu anul 2007 pana in anul 2009. Suma nu a fost achitata din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare. Factura a fost stornata cu acceptul firmei.

Facem precizarea ca incepand cu anul 2009 Fujitsu - Siemens GmbH Austria, titular al contractului comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO, Actele Aditionale nr. 1, 2, 3, 4, nu mai exista.

2. Pentru perioada 2009-2012

Prin Hotararea de Guvern nr. 460/2009 pentru atribuirea competentei Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale de a desfasura procedura de licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, dupa caz, in vederea incheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare, s-a mandatat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in numele Guvernului sa desfasoare procedura de achizitie publica.

In urma desfasurarii procedurii de licitatie deschisa, in baza Hotararii de Guvern nr.460/2009 si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare, la data de 12.08.2009, a fost incheiat acordul cadru cu castigatorul, respectiv asociatia contractanta formata din D-CON.NET AG, in calitate de lider, D-CON.NET GMBH - membru asociere, COMSOFT DIRECT AG - membru asociere, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ AG - membru asociere, DIM SOFT SRL - membru asociere.

In baza acestui Acord - Cadru au fost incheiate urmatoarele contracte subsecvente/acte aditionale, astfel:

-contractul subsecvent nr.35/09.09.2009, valabil pana la data de 30 septembrie 2012, contract ce are ca obiect inchirierea cu optiune de cumparare a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft pe o durata de 3 ani, pentru institutiile administratiei publice centrale prevazute in anexa 2 la H.G. nr. 460/2009 (in anexa 2 la HG 460/2009 sunt prevazute tipurile si cantitatiile de licente).

-Valoarea contractului- 90.182.344,76 euro.

-platile s-au efectuat in 3 transe anuale egale, astfel : in anul 2010 -30.060.781,58 euro, in anul 2011 -30.060.781,59 euro si in anul 2012 -30.060.781,59 euro

-contractul subsecvent nr.108/17.08.2011, valabil pana la data de 31 decembrie 2012, contract ce are ca obiect inchirierea de produse software Microsoft pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

-Valoarea contractului- 13.904.599 euro.

-platile s-au efectuat in 2 transe anuale, astfel : in anul 2011 -3.746.748 euro, in anul 2012 -5.078.925,50 euro . Ultima transa de plata - in anul 2013 -5.078.925,50 euro.

-cantitatiile contractate, conform fundamentarii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului din anul 2011 , aprobata prin Nota privind licentele pentru produsele Microsoft utilizate de MECTS in scoli, nota aprobata in sedinta de Guvern din data de 06.07.2011:

-179.259 licente prodesk top

-6.828 licente Windows Server standard 2008

- contractul de furnizare produse cu nr. 54/2012, subsecvent Acordului ¬cadru de furnizare produse nr. 32/2009, pentru perioda octombrie-noiembrie-decembrie 2012, in urmatoarele conditii.

-Valoarea contractului- 7.979.347,86 euro.

-plata se va efectua in anul 2013.

-Furnizorul se obliga sa livreze Achizitorului, sub forma inchirierii pe o durata de maxim 3 luni (pentru perioada 01.10.2012-31.12.2012) cu optiune de cumparare, drepturile neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft. . Numarul de licente produse Microsoft sunt cele utilizate la data de 30.09.2012, conform raportarilor transmise de institutiile publice beneficiare.

-Achizitorul isi poate exprima optiunea de cumparare definitiva (buy-out) pentru produsele software care fac obiectul prezentului contract oricand pe durata de valabilitate a Acordului cadru de furnizare nr. 32/2009.

-In luna decembrie 2012 a fost incheiat actul aditional la Acordul Cadru mentionat mai sus, prin care s-a stabilit cumpararea definitiva (buy-out) pentru produsele software . In baza acestui act aditional s-a stabilit ca in termen de 30 de zile de la aprobarea bugetului de stat pe anul 2013 , sa se incheie contractul subsecvent avind ca obiect cumpararea definitiva (buy-out) pentru produsele software care fac obiectul contractului ( contractul nu a fost inca finalizat).

Valoarea totala este de 33.254.192,58 euro

Platile se vor efectua in perioada 2013-2015 in transe egale anuale de 11.084.730,86 euro.

In baza acestui act aditional la Acordul cadru, s-a primit din partea Microsoft notificarea prin s-a atestat faptul ca incepind cu data de 01.01.2013 s-a acordat achizitorului dreptul neexclusiv de utilizare pentru durata nelimitata( licenta perpetua) pentru produsele software ai caror utilizatori vor fi institutiile publice beneficiare.

Mentionam faptul ca, in luna octombrie 2012, la initiativa Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale ( actualul Minister pentru Societatea Informationala) a fost constituita o Comisie interministeriala , formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale ( actualul Minister pentru Societatea Informationala) , Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Public , Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Institutului National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica -ICI , constituita pentru :

-evaluarea optiunilor strategice cu privire la incheierea unui nou parteneriat cu Microsoft

-negocierea in vederea asigurari licentelor necesare institutiilor publice pentru perioada octombrie-decembrie 2012 si pentru perioada incepind cu data de 01.01.2013 prin activarea optiunii de cumparare definitiva

-Solutionarea situatiei licentelor destinate sistemului educational