​Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a atribuit la data de 10 aprilie 2013 catre IBM Romania un contract de servicii de intretinere si asistenta tehnica hardware si software pentru servere in valoare de 16,1 milioane euro (inclusiv TVA), finantat din fonduri bugetare, conform unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Este vorba de peste 1000 de servere care sustin activitatea Fiscului de colectare a creantelor bugetare. Lansata in octombrie 2012, licitatia a fost suspendata o luna mai tarziu in urma contestatiei Hewlett-Packard (HP), care a reclamat conditii restrictive, si reluata apoi dupa modificari aduse documentatiei de atribuire.

Licitatia ANAF a fost demarata la data de 31 octombrie 2012. Pe 14 noiembrie 2012, Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a suspendat procedura in urma contestatiei facute de catre HP. Ulterior, pe 19 decembrie 2012, in urma analizei punctelor de vedere atat ale HP cat si ale ANAF, CNSC a dispus modificarea documentatiei de atribuire si continuarea procedurii de licitatie.

Printre altele, HP a reclamat o cerinta restictiva din fisa de date a achizitiei in care se impunea "atat un nivel valoric cat si unul cantitativ pentru demonstrarea experientei similare. Astfel, se solicita operatorului economic "sa faca dovada ca a prestat in ultimii trei ani, pana la termenul limita de depunere a ofertelor, servicii similare in valoare cumulata de 4.000.000 euro, in cadrul a maximum 3 (trei) contracte".

Astfel, impunerea dublei conditionari cantitative si valorice, nu este de natura sa demonstreze abilitati tehnice sau profesionale superioare in derularea contractelor similare de catre operatorii economici care pot demonstra ca au in portofoliu 3 contracte in valoare de 4.000.000 euro, in comparatie cu cei care ating pragul valoric prin prezentarea a 4 sau 5 contracte..(...)", se arata in plangerea HP.

In legatura cu acest aspect, CNSC a dispus modificarea acestei cerinte, "in sensul acceptarii unui numar corespunzator de contracte, a.i. sa fie permisa participarea si a operatorilor economici care au prestat servicii similare, in acelasi timp, in conditiile in care valoarea pragului impus pentru aceste contracte poate fi indeplinit prin cumul".

HP a mai reclamat faptul ca in caietul de sarcini sunt "specificatii tehnice lacunare sau limitative, vadit favorabile producatorului IBM (...). O parte dintre acestea au fost acceptate de catre CNSC, altele au fost respinse ca nefondate.

Astfel, "HP solicita ca este esentiala furnizarea informatiilor complete privind echipamentele (inclusiv seriile si configuratiile complete hardware si software) pentru ca orice operator care nu cunoaste in detaliu aceste configuratii sa aiba posibilitatea de a intocmi o oferta competitiva si completa. Simpla enumerare a denumirii echipamentelor (e.g., IBM Xseries 346), fara a furniza nici un detaliu cu privire la configuratii nu este suficienta".

In legatura cu acest aspect CNSC a dispus ca ANAF sa ofere informatiile complete cu privire la configuratiile actuale. Vezi atasata Decizia finala a CNSC.

In final, dupa modificarile aduse documentatiei de atribuire si stabilirii unor noi termene de depunere a ofertelor, IBM Romania a castigat acest contract. Vezi atasat caietul de sarcini modificat al acestei licitatii.