Ministrul Comunicatiilor Dan Nica a declarat marti la finalul negocierilor cu sindicalistii Postei Romane ca s-a convenit ca in locul unor reduceri de program 2-4 ore sa se prefere o disponibilizare a angajatilor care nu au acoperire in activitate. Matei Bratianu, liderul sindicalistilor, a spus ca au fost de acord ca cei care sunt in plus sa fie disponibilizati cu toate drepturile si anume ajutorul de somaj pe cele 12 luni si salarii compensatorii, dar ca pentru aceasta este nevoie ca printr-o Hotarare de Guvern, Posta sa fie inclusa in prevederile OUG 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Normarea din 2011 a stabilit ca ar fi in plus 1900 angajati in urban si 2100 salariati in rural, a spus Bratianu.

Dan Nica, Ion Smeeianu si Matei BratianuFoto: Hotnews

  • "Am stabilit ca toti cei care nu au distribuit pensiile sa le distribuie de urgenta in cursul zilei de astazi. Am convenit ca tot ce inseamna program de restructurare va fi pus in aplicare impreuna cu sindicatul, pentru a nu exista dubii. Au existat solicitari din partea reprezentantilor salariatilor pe care le-am luat in considerare si anume ca in locul unor reduceri de program 2-4 ore sa se prefere o disponibilizare a acelor persoane care nu au acoperire in activitate pentru salariul incasat. Solicitarea pe care au depus-o acesti salariati a fost sa existe o aplicare a Ordonantei de Urgenta care a fost aplicata de Guvern (n.a OUG 116/2006) si aceasta disponibilizare sa nu greveze compania si sa poata sa se restructureze si sa-si dezvolte activitatea in perioada urmatoare in conditii foarte bune", a spus Dan Nica, ministrul Comunicatiilor la finalul negocierilor cu sindicalistii si reprezentantii salariatilor Postei Romane.

Nica a precizat ca actuala situatie in care se afla Posta se datoreaza contractelor paguboase incheiate anterior de conducerea PDL-ista si managementului defectuos.

  • "Au angajat 6000 de oameni in ultimii 5 ani de zile in loc sa existe o reducere de personal cand era evidenta o reducere a activitatii pentru ca nu se mai trimit atatea scrisori, nici pensiile nu se mai distribuie la fel pentru ca unii au pensii distribuite pe card. Colac peste pupaza a mai venit si un control al ANAF si ne-a dat un act de constatare adresat companiei, ca are de platit 90 de milioane lei pana la data de 5 iunie. (...) Pe 13 iunie anul trecut am avut prima notificare de intrare in faliment. Acum pentru un control efectuat pentru perioada de pana in 2008 - inca 20 de milioane de euro care trebuie platiti pentru ca altfel intra in insolventa compania. A fost o chestiune nelegala constatata de cei de la ANAF, respectiv impartirea unor tichete de masa premium care nu puteau fi deductibile de catre companie. Vom face tot ce este posibil pentru ca Posta sa nu intre in insolventa", a spus Dan Nica.

Mai mult, Nica sustine ca Posta ar putea avea de platit inca 90 de milioane de lei pentru perioada 2008-2012.

  • "Pe langa ce ne-a lasat fosta conducere PDL-ista inca 90 milioane de lei ne-a solicitat ANAF-ul cu termen de plata pana la 5 iunie. Si mai este acum un control pentru perioada 2008-2012 si din ce am auzit inca 90 de milioane de lei ar trebui sa plateasca Posta", a spus Nica.

Dan Nica: Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane are un salariu lunar de 5000 de euro

Intrebat despre salariul lui Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane, Dan Nica a spus: "salariul domnului Smeeianu este de 5000 de euro, stabilit de Consiliul de Administratie. Cred ca este brut".

Normarea din 2011 a stabilit ca ar fi in plus 4000 de angajati - Matei Bratianu

Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali, a dat si el detalii despre ceea ce s-a convenit in urma discutiilor de marti. Acesta a spus

  • "In primul rand nu se va la masura de reducere a celor doua curse de distribuire pentru toti factorii din Bucuresti. S-a convenit ca eventual se va trece la o cursa daca unul sau doi sau trei factori vor fi identificati prin masuratori ca au volumul de activitate mai mic. Deci vor fi cazuri punctuale. (...). In al doilea rand nu suntem de acord ca daca rezulta sa zicem un numar de 4000 de salariati care ar fi in plus, asumat deopotriva de companie si sindicate, in loc ca acestia sa fie disponibilizati, sa fie redusa norma de lucru la 8000 sau 10.000 de oameni, astfel ca 10.000 de oameni sa-si taraie zilele de azi pe maine cu 600 de lei pe luna, ci ca cei care sunt in plus sa fie disponibilizati cu toate drepturile si anume ajutorul de somaj pe cele 12 luni si salarii compensatorii. Aici iar am discutat cu dl ministru si vom face si el si noi demersuri si la nevoie vom iesi in strada organizat in toata tara pentru ca Posta Romana sa treaca pe OUG 116 din 2006 si in acest fel sa fie degrevata de o povara de salarii compensatorii", a spus Matei Bratianu.

Bratianu a precizat ca "o medie a salariilor compensatorii ar fi de 15 salarii - salariul de incadrare a salariatului, ceea ce nu inseamna ca salariatul va lua 15 salarii gramada, ci va avea 15 sau 12 luni salariu luna de luna pentru a fi aparat de imposibilitatea de a gasi un serviciu".

Intrebat cati angajati vor fi disponibilizati in perioada urmatoare, nici sindicalistii si nici Ministrul Nica nu au oferit informatii exacte.

  • "Ceea ce stim sigur este ca dupa normarea din 2011 sunt 1900 de salariati in urban si 2100 de salariati in rural. Acestea sunt cifre care au iesit in plus pe normarea din 2011", a spus Bratianu.

In legatura cu aplicarea normarii din 2011, Matei Bratianu a mai spus ca "acolo unde normarea este contestata de oficii si descoperim impreuna ca s-au facut greseli, cu sau fara rea credinta, se va reanaliza situatia si rezultatele normarii vor fi aplicate de comun acord".

Angajatii Postei Romane din Bucuresti au continuat marti protestele incepute in urma cu o zi, fiind inchise 20 de oficii postale si Centrul de tranzit, locul in care ajunge toata corespondenta si de unde se distribuie catre unitati, a declarat marti, pentru Mediafax, liderul filialei Bucuresti a Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, Marian Ciubeica. Factorii postali din alte unitati au anuntat ca intentioneaza sa opreasca lucru. Protestele s-au extins si in tara, in Cluj numarul manifestantilor ajungand la 400.