Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va comunica saptamana viitoare rezultatul analizei in privinta proiectului NetCity din Bucuresti, reteaua subterana de fibra optica din Capitala, a declarat joi Eduard Lovin, director executiv al ANCOM, in cadrul evenimentului Ziua Coimunicatiilor. Amintim ca in luna februarie in acest an Asociatia nationala a furnizorilor de internet (ANISP) a atentionat ca "o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor "taxe abuzive" si "preferentiale" impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect".

Eduard Lovin, ANCOMFoto: Hotnews

Mihai Batraneanu, presedintele ANISP a acuzat ca NetCity Telecom a inventat treptat tot felul de taxe abuzive precum taxa de bransament, fiind avantajati marii operatori: RCS si UPC au tarife lunare de bransament la retea de 7,5 euro, in conditiile in care ceilalti platesc tarife de minim 10 euro. Asociatia a deschis litigiu la autoritatea de reglementare in Comunicatii, iar in luna aprilie 2013 va avea o intalnire cu Neelie Kroes, Comisarul European pentru Agenda Digitala.

In replica, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a precizat ca a primit atributii legale in ceea ce priveste acordarea avizului conform pentru proiecte precum Netcity abia la finalul anului 2012 si ca, oricand de la semnarea contractelor cu NetCity, ANISP ar fi putut sesiza Consiliul Concurentei pentru comportament abuziv. Primaria Bucuresti (PMB) a cerut aviz conform pentru NetCity din noiembrie 2012, iar la solicitarea ANCOM, in data de 15 ianuarie 2013, PMB a completat cererea initiala cu o serie de documente esentiale.

De asemenea, NetCity Telecom a replicat ca produsele Netcity sunt publice si aplicate operatorilor intr-un mod transparent si ca nu exista diferente de genul 7.5 euro/km vs. 85 euro/km si ca analiza Consiliului Concurentei nu a indicat pozitie de monopol.

In plus, Consiliul Concurentei a demarat in luna martie din acest an o analiza de piata (investigatie utila de cunoastere a pietei) pe segmentul serviciilor de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti pentru a identifica care este puterea de piata a fiecaruia dintre operatorii relevanti.

  • "Vom analiza la nivel de Bucuresti care este pozitia principalilor jucatori: NetCity si alternativele, pentru ca au retele si Romtelecom si RCS&RDS si mai este si reteaua viitoare LTE care poate asigura transport de date, a precizat recent Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Oficialul a spus ca autoritatea s-a autosesizat in acest caz, deranjata de "vaicarelile" constante ale unora care nu au venit niciodata cu date concrete.