​In primele trei luni s-au vandut pe plan mondial 216 milioane smartphone-uri, din care 75% au fost cu sistemul de operare Android, 37 de milioane au fost cu iOS, iar 7 milioane cu Windows, arata cele mai noi date IDC. Dintre toate telefoanele cu Android, 41% au fost Samsung, iar Windows Phone a crescut datorita telefoanelor Nokia, care au reprezentat 79%.

Livrarile de smartphone-uri in Q1 2013Foto: IDC

Sistemul de operare Android si-a vazut cota crescand mult, de la 59% in Q1 2012, la 75% in trimestrul trecut, mai ales ca numarul de modele este foarte divers, dar si cel al versiunilor de Android, fragmentarea fiind intens criticata de multi.

Cota de piata a telefoanelor cu iOS a scazut de la 23% in Q1 2012, la 17,5% in primul trimestru al acestui an, insa volumele de vanzari au crescut cu doua milioane unitati, catre 37,1 milioane unitati.

Windows Phone si-a vazut cota crescand de la 2%, la 3,2%, datorita lansarii modelelor Nokia. Cota este foarte mica in raport cu primii doi jucatori din piata.

Blackberry si-a vazut cota scazand mult, de la 6,4% din vanzari, la 2,9%, insa compania are mari sperante cu noile telefoane de pe platforma BB10 care si-au gasit peste un milion de clienti.

Interesant este ca s-au vandut si doua milioane de smartphone-uri cu Linux, chiar daca o parte dintre producatori au migrat spre Android, iar Symbian, lider de piata in trecut, si-a vazut cota scazand intr-un an de la 6,8%, la 0,6%, insa vanzarile vor continua si in 2014, chiar daca la volume mult mai mici.