Nikolai Beckers, manager cu vechime in Deutsche Telekom, a fost numit sef peste Romtelecom si Cosmote, incepand cu 1 aprilie, iar miercuri s-a intalnit pentru prima oara cu presa. Beckers este de de opt saptamani in Romania, tara in care vine pentru prima data si spera sa transforme cele doua afaceri intr-una extraordinara. Intrebat despre planurile privind posibila fuziune intre Romtelecom si Cosmote, Nikolai Beckers a spus ca actionarii (statul roman si OTE) sunt in discutii constructive, dar este un proces care se afla abia la inceput si care va dura. Logica economica a fuzionarii este evidenta, spune acesta, poti oferi servicii convergente cu doua companii diferite, dar operational ai nevoie de o singura entitate care sa ofere mult mai bine serviciile catre clienti.

Nikolai Beckers, noul sef Romtelecom si CosmoteFoto: Hotnews
  • "Suntem la inceputul procesului de fuziune. Nici macar nu am stabilit un proces. Trebuie sa facem un plan. Ca sa vorbim de orice fel de concedieri legate de fuziune este prematur si nu ar fi deloc prioritatea mea. Daca evident se pun de acord actionarii ar trebui sa facem o companie care sa ofere servicii deplin convergente. Fuziunea si concedierile nu sunt legate. Cel mai important este sa cream profit intr-un mod durabil. Indiferent de fuziune, daca cele doua companii nu-si imbunatatesc eficienta atunci nu avem bani pentru noile tehnologii", a declarat Nikolai Beckers, noul sef peste Romtelecom si Cosmote.

Intrebat despre durata mandatului sau in fruntea celor doua companii, Nikolai Beckers a spus ca "aceasta este la latitudinea actionarilor. (...) In ce priveste mandatul meu, cred ca nu este foarte diferit fata de cel al predecesorului, adica dezoltarea companiei, generarea de profit".

  • "Piata este dinamica si o strategie care probabil era corecta acum 2-3 ani trebuie sa vedem daca mai este valabila.In industria noastra jocul se schimba o data la 6 luni. Asta inseamna ca trebuiie sa-ti adaptezi strategia, sa ramai flexibil si sa reactionezi cu viteza. Romtelecom a trecut deja prin multe restructurari, dar trebuie sa imbunatatim viteza de reactie la piata. La Cosmote am sentimentul ca jocul s-a schimbat putin si trebuie  sa evoluam si trebuie sa adaptam ofertele", a mai spus Beckers.

Beckers a mai spus ca pe partea de telefonie mobila " viitorul este 4G, in pe partea fixa este fiber to the home (FTH). Ambele necesita investitii foarte mari. Trebuie sa vedem de unde luam acesti bani. Nu m-ar deranja parteneriate cu alti operatori si cred ca sunt si fonduri europene".

Beckers, care incepand din septembrie 2011 a condus T-Systems Franta, o divizie a grupului Deutsche Telekom, il inlocuieste astfel pe Stefanos Theocharopoulos, cel care a condus Cosmote Romania din ianuarie 2008 si Romtelecom din iulie 2011. Dupa 5 ani la conducerea operatiunilor OTE in Romania, Theocharopoulos s-a intors in Grecia, in cadrul grupului OTE, unde ocupa functia de Group Chief Technology & Operations Officer, atat pentru telefonia fixa cat si cea mobila si conduce o echipa de peste 6.000 de angajati.

  • Romtelecom si Cosmote Romania - venituri cumulate de peste 1,08 miliarde euro in 2012

Romtelecom a inregistrat anul trecut venituri de 619,6 milioane euro, in scadere cu 5,4% fata de anul anterior, insa profitul operational (EBITDA) a cerscut cu 39,5% pana la 166,1 milioane euro, conform datelor grupului elen OTE. Anul trecut, numarul liniilor de telefonie fixa a scazut cu 6,5% pana la 2,32 milioane linii, insa operatorul a inregistrat cresteri la serviciile de internet broadband - 1,11 milioane utilizatori si televiziune - 1,26 milioane utilizatori, in crestere cu 5,3% si respectiv 7,3% fata de anul 2011. Anul trecut Romtelecom avea 7418 angajati, aproape la acelasi nivel ca in 2011.

Cosmote Romania avea la sfarsitul anului 2012 peste 6,28 milioane clienti (n.a SIM-uri valabile), in scadere cu 3,3% fata de anul anterior. Anul trecut, veniturile operatorului au scazut cu 1,2% pana la 462,8 milioane euro, dar compania a inregistrat un profit operational (EBITDA) de 119,5 milioane euro, in crestere cu 19,4% fata de anul 2011.