De la 1 iulie 2013, regulamentul Uniunii Europene privind serviciile de roaming prevede scaderea cu 36% fata de anul trecut a plafoanelor tarifare pentru transferul de date, devenind astfel mult mai ieftin sa se utilizeze harti, sa se vizioneze materiale video, sa se verifice adresa de posta electronica si sa se acceseze retelele de socializare atunci cand se calatoreste pe teritoriul UE, a anuntat joi Comisia Europeana. Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scazute, iar unii au inceput deja sa elimine complet primele de roaming pentru serviciile de voce si SMS sau sa ofere o regiune unde exista o zona fara prime de roaming care traverseaza o parte sau alta a Europei, subliniaza Executivul European.

Noile tarife de roaming de la 1 iulie 2013Foto: Comisia Europeana

De la 1 iulie 2013, transferul de date in roaming devine cu pana la 91% mai ieftin comparativ cu 2007. In aceasta perioada, volumul datelor pe piata serviciilor de roaming a crescut cu 630%. Aceste doua tendinte arata ca atat consumatorii, cat si operatorii de telefonie mobila au oportunitati noi importante datorita eforturilor UE, sustine Comisia Europeana.

Institutia europeana sustine ca din anul 2007, UE a realizat reduceri de peste 80 % ale preturilor cu amanuntul pentru apelurile telefonice, serviciile de SMS si date.

Noile plafoane tarifare, care intra in vigoare la 1 iulie 2013, sunt:

  • Descarcarea de date sau navigarea pe internet - 45 eurocenti/megabyte (MB) (tarif perceput pe kilobyte utilizat) + TVA. (o reducere de 36 % in comparatie cu 2012)
  • Efectuarea de apeluri - 24 de eurocenti/minut + TVA (o reducere de 17 % in comparatie cu 2012)
  • Primirea unui apel - 7 eurocenti/minut + TVA (o reducere de 12,5 % in comparatie cu 2012)
  • Trimiterea unui mesaj text - 8 eurocenti + TVA (o reducere de 11 % in comparatie cu 2012)

Comisia Europeana da ca exemplu beneficiile scaderii tarifelor de roaming in Croatia, tara care se va alatura Uniunii Europene la 1 iulie.

"In fiecare an, cetatenii europeni efectueaza mai multe milioane de vizite in Croatia, tara care se alatura Uniunii Europene la 1 iulie. In acest an, vizitatorii Croatiei vor putea face economii remarcabile deoarece costul pentru transferul de date scade de aproape 15 ori si trimiterea unui SMS sau efectuarea unui apel telefonic catre alta destinatie din UE va fi de 10 ori mai ieftina", mai precizeaza Executivul European.