VIDEO Care sunt criteriile dupa care vor fi concediati cei 3650 de angajati din Posta Romana

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 5 iulie 2013, 13:48 Economie | Telecom


Protest postasi
Foto: Hotnews
Salariatii care cumuleaza doua sau mai multe funcţii în unităţi diferite precum şi cei care cumulează pensia cu salariul, patronii sau asociatii de firme si salariatii care detin terenuri agricole si salariatii care indeplinesc conditiile de varsta si nu au cerut pensionarea vor fi vizati cu prioritate de procesul de concediere colectiva a 3650 de angajati din Posta Romana din luna septembrie a acestui an, se arata intr-un protocol incheiat pe 18 iunie intre conducerea si sindicalistii Postei Romane, transmis de conducerea companiei la solicitarea HotNews.ro. Alte criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectiva sunt evaluarea realizarii obiectivelor de performanta din 2012, optiunea individuala, testarea scrisa si abaterile disciplinare.

HotNews.ro a solicitat conducerii Postei Romane sa precizeze care sunt criteriile pe baza carora vor fi concediati cei 3650 de angajati in luna septembrie din acest an, iar compania a transmis urmatorul Protocol, in care se arata ca aproximativ 3000 de angajati vor fi concediati din personalul operativ (oficianti si factori postali):"PROTOCOL ÎNCHEIAT ÎN DATA DE 18 IUNIE 2013 LA ŞEDINŢA COMISIEI MIXTE CNPR-SLPR

Părţile, de comun acord, au convenit următoarele:

1. La numărul de norme întregi reieşite din reverificarea normării, adică 2.605 salariaţi ce se distribuie pe fiecare judeţ/OPMB, se adaugă 265 de salariaţi funcţional administrativ, 160 de salariaţi de la Sucursala Servicii Express şi 620 de salariaţi urmare a procesului de reorganizare/optimizare a reţelei poştale.

2. Posturile prevăzute în Anexa 2 vor fi repartizate pe subunităţi, la nivelul structurilor teritoriale implicate ale CNPR (OJP/ OPMB/ CRTz/ Sucursale), de către o Comisie Mixtă Administraţie-SLPR.

3. Procesul de concediere colectivă, urmare a aplicării rezultatului normării şi a restructurării reţelei poştale, va produce disponibilizarea a 3.650 de salariaţi.

4. Eventualele disfuncţionalităţi apărute la poziţiile corectate în urma reverificării necesarului de personal vor fi aduse la parametrii corecţi de aplicare de către Comisia Mixtă CNPR-SLPR.

5. Criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectivă din cadrul CNPR sunt prevăzute în Anexa 3. Modul de aplicare a criteriilor vor fi stabilite de comun acord de Comisia Mixtă CNPR-SLPR.

CRITERII AVUTE ÎN VEDERE PENTRU STABILIREA ORDINII DE PRIORITATE LA CONCEDIEREA COLECTIVĂ DIN CADRUL CNPR

1. Evaluarea realizării obiectivelor de performanţă pe baza fişelor de evaluare aferente anului 2012

2. Opţiunea salariatului

3. Testarea scrisă în baza chestionarelor realizate de CNPR

4. Abateri disciplinare pentru:

– absenţe nemotivate

– pierderi de valori

– lipsă gestiune

5. Prevederile art. 31.5 din CCM 2008/2018

31.5 La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:

a) salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii în unităţi diferite precum şi cei care cumulează pensia cu salariul;

b) patronii sau asociaţii de firme înregistrate conform prevederilor legale şi salariaţii care deţin terenuri agricole;

c) persoanele care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;

d) persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi au cerut pensionarea în condiţiile legii.

6. Prevederile art. 31.6 din CCM 2008/2018

31.6 La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:

a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venit mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;

b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;

c) măsura să afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie.

MODUL DE APLICARE A CRITERIILOR STABILITE IN ANEXA 3 CONFORM PROTOCOLULUI COMISIEI MIXTE CNPR-SLPR


 • 1. Evaluarea realizării obiectivelor de performanţă

Se va efectua pe baza fişelor de evaluare aferente anului 2012, conform anexei 9, art. 14, lit. (a) „între 1,00 – 2,00 – nesatisfăcător. Performanţa este cu mult sub standard. În acest caz, se va evalua perspectiva dacă salariatul respectiv mai poate fi menţinut pe post”. Salariaţii care au obţinut calificativul nesatisfăcător pentru activitatea desfăşurată în anul 2012 vor fi supuşi procesului de concediere colectivă.

 • 2. Opţiunea salariatului

Salariaţii vor înainta la OJP/ OPMB/ CRTz/ Sucursale specializate cereri de concediere colectivă până la data de 1 iulie 2013.

Cererile vor fi analizate la nivelul structurilor menţionate de o comisie mixtă administraţie-sindicat în funcţie de numărul posturilor excedentare pe fiecare loc de muncă şi înaintate la CNPR spre aprobare de către o comisie mixtă CNPR-SLPR, avându-se în vedere menţinerea calităţii şi continuităţii serviciilor poştale.

 • 3. Testarea scrisă

Se vor elabora teste grilă la nivelul CNPR de către o comisie mixtă administraţie-sindicat, pentru fiecare funcţie din structura personalului operativ, pe fiecare categorie de subunitate poştală (oficiu de prezentare, oficiu complex, OPDC, OPRM, CRTz etc.)

Testele vor fi elaborate cu o oră înainte de începerea examinării şi vor fi transmise prin e-mail către structurile menţionate la pct. 2. Data desfăşurării examinării va fi comunicată înainte cu 5 zile lucrătoare. Comisia de examinare va avea aceeaşi componenţă cu cea stabilită la pct. 2. Rezultatele examinării vor fi stabilite de comisia de examinare de la nivelul OJP/ OPMB/ CRTz/ Sucursale specializate şi vor fi înaintate la CNPR, până cel târziu a doua zi lucrătoare.

În situaţia în care, în urma examinării, există situaţii de egalitate, departajarea se va efectua prin aplicarea succesivă a criteriilor de la punctele 4,5,6 din Anexa 3 din protocolul Comisiei Mixte CNPR-SLPR nr. 101/3648/18.06.2013 şi nr. 342/18.06.2013".

Amintim ca procesul de disponibilizare colectiva a 3650 de angajati din Posta Romana va incepe in prima decada a lunii septembrie 2013, in conformitate cu acordul incheiat cu sindicatele, conform declaratiilor facute miercuri pentru HotNews.ro de Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al companiei de stat. Concedierile se vor face intr-o singura etapa, iar lista finala cu cei care vor fi disponibilizati si salariile compensatorii cuvenite va fi finalizata la sfarsitul lunii august. La acel moment se va sti si valoarea totala a salariilor compensatorii. Compania are insa un buget estimat de aproximativ 60 milioane de lei pentru urmatorii 3 ani, pentru acest an fiind estimata cheltuirea a 7 milioane de lei cu salariile compensatorii.

 • "Are loc un proces de selectie in conformitate cu un acord incheiat cu sindicatele, pe baza unor criterii, care sunt de evaluare profesionala si de optiune individuala. Pana la inceputul lunii septembbrie se va stabili lista cu cele 3650 de persoane care vor fi disponibilizate, iar in prima decada din septembrie raporturile de munca ale acestora inceteaza si intra in vigoare prevederile Contractului Colectiv de Munca cu salarii compensatorii. Aceste salarii se acorda lunar in functie de vechimea in munca. Se vor acorda de la 3 pana la 30 de salarii compensatorii", a precizat miercuri pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane.

Citeste si:
Purtatorul de cuvant Posta Romana: Concediem 3650 de angajati incepand din septembrie 2013 / Salariile compensatorii - 60 milioane de lei pentru urmatorii 3 ani
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7754 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  cifra de 3650 (Vineri, 5 iulie 2013, 13:58)

  mos ion roata [utilizator]

  coincide cu numarul directorilor si al altor frecatori de tzambal din Posta Romana-de ce maie nevoie de alte criterii?
 • +4 (4 voturi)    
  mda... (Vineri, 5 iulie 2013, 14:23)

  MihaiN2 [utilizator]

  criteriul de evaluare "performanta" presupun ca e strain statului roman...
  • 0 (0 voturi)    
   asa zisele criterii sunt doar teoretice (Sâmbătă, 6 iulie 2013, 16:19)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui MihaiN2

   USL a promis in campania electorala 1 milion de locuri de munca...dupa alegeri s-au apucat de treaba si au inceput sa concedieze BUGETARII carora le plangeau de mila prin 2010-2011

   la TVR s-a vazut ca USL nu respecta criteriile de performanta ci doar cele POLITICE si de NEPOTISM.
   Sobaru, ala de sarea in cap cand nu primea bani de la primaria USL, a recunoscut ca nu s-au respectat criteriile la concedierile din TVR...la fel va fi si la Posta Romana
 • +2 (4 voturi)    
  Comunisti pana la moarte (Vineri, 5 iulie 2013, 14:44)

  Soro [utilizator]

  Nu exista in nici un stat democratic metoda asta abuziva. Adica sa cautam vinovati ca sa-i dam afara.
  testarea scrisa e abuziva daca nu a fost explicita in fisa postului (Abateri disciplinare pentru:....). Nimeni de la o varsta in sus nu mai stie materia de studiu ci devine un expert in ceea ce face. Poti da teste dupa o pregatire prealabila. Pe langa asta nu am incredere in nici o evaluare scrisa la cum se distribuie subiectele pe la noi.
  Nu am vazut nici unde pe cei ce se apropie de pensionare. Am vazut in alt RA al Romaniei cum se dadeau compensatorii de cate 40 salarii celor care aveau mai putide 2ani pana la pensie. Stoparea angajarilor nu am vazut-o intre strategii.
 • +7 (7 voturi)    
  camarazi (Vineri, 5 iulie 2013, 14:47)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Dragi tovarasi..v-ati batut joc voi insine de voi acceptand tacit mocirla in care v-ati afundat..fiii tortionarilor , astazi la putere sunt sustinuti de voi astia care ati ciupit sau i-ati votat de-a lungul celor 23 de ani..cand veti protesta nu doar pt mancare si caldura atunci se va schimba ceva..
 • +6 (6 voturi)    
  Salarii vs facilitati (Vineri, 5 iulie 2013, 15:12)

  vlad.pe [utilizator]

  1. Decat sa le ofere salarii compensatorii ar trebui sa ofere facilitati firmelor care ii angajeaza pe cei demisi.

  2. La conducerea Postei Romane ar trebui sa vina un manager care a lucrat in privat la o firma asemanatoare gen DHL sau Fan Curier
 • +1 (1 vot)    
  solutie (Sâmbătă, 6 iulie 2013, 10:03)

  dan0779 [utilizator]

  De ce nu se iau primele 3 cele mai mari companii de curierat cu capital majoritar romanesc, pentru a fi invitate la o licitatie? Cred ca o astfel de companie de curierat poate realmente rentabiliza activitatea. Un contract bine facut care sa ii oblige sa modernizeze infrastructura informationala a postei, care e din secolul trecut, ar schimba total situatia. Nu se va rezolva nimic prin concedierea a 3000 de oameni. Ei trebuie pur si simplu pusi la munca eficienta cu instrumente moderne.
 • 0 (0 voturi)    
  pacaleala (Miercuri, 31 iulie 2013, 15:15)

  carbaxin [utilizator]

  O mare pacaleala cu criteriile de selectionare a celor disponibilizati.Nu a avut loc nici o testare,nimeni din posta nu stie nimic,mai mult dupa ce am fost pusi sa facem cererilept concediere colectiva ,au fost publicate criteriile, in mass media.Angajatii postei nici astazi nu stiu nimic despre plecarea lor.Mai mult au fost facute numiri pe posturi fara nici un fel de concurs.Cred ca se merita o inspectie a ministrului.O sa afle multe,foarte multe nereguli.Au fost infiintate in ultima perioada o gramada de functii de directori,inspectori si sefi cu te miri ce denumiri.Te umfla rasul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by