Este de asteptat ca pana in anul 2017 toate companiile mari si foarte mari din Romania (cel putin cele din sectorul privat) sa utilizeze sub o forma sau alta cloud computing-ul ca forma principala de folosire a instrumentelor IT, arata datele unui studiu realizat de CIO Council, asociatie ce reuneste 80 de membri care au detinut sau detin functii de directori IT in marile corporatii locale. Cloud computing-ul este tehnologia care permite stocarea, procesarea si utilizarea datelor pe computere si sisteme de calcul aflate la distanta, prin intermediul unei conexiuni de internet. La acest studiu au participat 107 companii din Romania, 48% dintre acestea cu afaceri de peste 100 milioane de euro si 58% cu un buget de IT de peste un milion de euro.

Utilizarea cloud-ului in prezentFoto: Hotnews

Principalele rezultate:

  • Doar 39% dintre participanti nu utilizeaza cloud computing. Tendinta este de scadere cu circa 10 % pe an.
  • 25% dintre participanti utilizeaza cloud public, exclusiv sau impreuna cu cloud privat, o crestere de 5% fata de 2012.
  • Utilizarea exclusiva de cloud privat a ramas la nivelul din 2012.
  • Aproape toata cresterea a fost generata de utilizarea mixta: de la 10% in 2011 a crescut la 18%.
  • Primii trei furnizori, in ordinea notorietatii sunt: Microsoft, Amazon, Google.

Studiul arată că în 2013 ne apropiem de stadiul industrializării şi în IT: este mai eficient pentru aproape toate companiile să folosească infrastructură IT livrată de un furnizor specializat prin intermediul rețelei. Față de anul trecut avem creştere doar în segmentul companiilor ce utilizează cloud public, fie exclusiv, fie împreună cu cloud privat. Procentul celor care utilizează doar cloud privat s-a menținut constant iar tendința este de usoara scadere, se mentioneaza in studiu.

Sinteza principalelor rezultate ale studiului realizat de CIO Council - in documentul atasat.

Despre cloud computing - cititi si:INTERACTIV Ce este cloud-ul si cum poate ajuta afacerea mea sa creasca?