Comisia Europeana a cerut marti efectuarea de perchezitii la sediile unor companii telecom cunoscute, precum Orange, Deutsche Telekom si Telefonica, motivul fiind un posibil abuz de pozitie dominanta, scrie le Figaro, care adauga ca actiunile continua pana vineri. Comisia a confirmat printr-un comunicat faptul ca s-au facut "inspectii neanuntate" la companii de telecom, insa nu a dat nume.

CE spune ca a facut inspectii neanuntate pe 9 iulie la sediile unor companii ce furnizeaza servicii de internet, in mai multe tari membre. CE spune ca are banuieli ca aceste companii ar fi distorsionat concurenta, incurajand abuzul de pozitie dominanta.

Aceste inspectii neanuntate sunt doar un pas preliminar in cadrul unei anchete legata de incalcari ale legilor concurentei, nu inseamna ca aceste companii sunt deja considerate vinovate si nici ca organismele europene s-ar antepronunta asupra rezultatului unei investigatii.

Totul a pornit in 2011 cand Cogent, un furnizor american de servicii internet care activeaza in mai multe tari europene, a depus plangere impotriva Orange pe motiv ca nu respecta intelegerile de peering care permit operatorilor sa faca schimb de trafic fara a se factura reciproc, scrie Le Figaro.

Controversa s-a intetit fiindca cei de la Cogent au gazduit trafic al site-ului de file sharing Megaupload, inchis dupa un mare scandal, iar Orange a cerut compensatii din cauza unui dezechilibru semnificativ intre cantitatile de trafic suportate reciproc de cele doua companii.

In toamna trecuta autoritatile franceze au dat dreptate Orange in disputa cu Cogent, insa aceasta din urma a decis sa apeleze la CE.