ING Bank a anuntat miercuri lansarea unui serviciu de plata contactless a cumparaturilor cu ajutorul unor smartphone-uri iPhone si Samsung Galaxy S conectate la internet. Plata se face prin trecerea telefoanelor prin fata unor terminale speciale instalate la comercianti. Pentru cumparaturi mai mici de 100 de lei in Romania sau aproximativ 20 euro in alte tari, nu este necesara introducerea codului PIN, iar pentru cumparaturi de peste 100 de lei, se solicita codul PIN. In tara sunt in prezent peste 3800 de terminale POS care accepta plati contactless, iar pana la sfarsitul acestui an ne asteptam sa atragem 2000 de clienti pentru acest serviciu, a declarat Stefan Radu, sef al diviziei de produse in cadrul ING Bank Romania. Comisionul de emitere este de 95 de lei si banca mai percepe un comision anual de administrare de 95 de lei. Nu sunt percepute comisioane suplimentare la platile facute prin telefon.

Plati cu telefonul mobilFoto: ING Bank

DEMO Cum se pot plati cumparaturile cu telefonul mobil:

Pachetul ING Pay cuprinde un card micro SD, in care este stocata, intr-o zona securizata, o aplicatie de plata Visa, o interfata asigurata printr-o aplicatie disponibila gratuit in Google Play si App Store si anumite accesorii in functie de modelul telefonului - un sticker (amplificator de comunicatie cu POS) in cazul terminalelor cu Android sau o husa speciala in cazul smartphone-urilor Apple. Vezi aici instructiuni de montare.

  • In cazul in care telefonul este furat, banca poate bloca cardul

"Oriunde vedem semnul Visa payWave se poate plati cu telefonul. Pentru plati mai mici de 100 de lei nu este nevoie de codul PIN, iar chitanta este optionala pt ca aceasta este si in telefon. pentru plati mai mari de 100 de lei, PIN-ul este obligatoriu. Sistemul este extrem de sigur pentru ca utilizatorul trebuie sa deschida aplicatia si sa selecteze meniul "Plateste acum", astfel incat povesti de genul cineva se lipeste de tine si iti copiaza cardul nu pot fi realizate. Pentru plati mai mari de 100 de lei, utilizatorul trebuie sa-si introduca PIN-ul, iar pt clientii care vor o securitate mai avansata am introdus o optuine in care clientul poate introduce PIN-ul in telefon de cate ori vrea sa plateasca", a declarat Stefan Radu, sef al diviziei de produse in cadrul ING Bank Romania.

Acesta a mai spus ca in cazul in care telefonul este pierdut sau furat, clientul se poate adresa imediat bancii, iar aceasta blocheaza cardul.

Platile contactless cu telefonul pot fi efectuate in tara si in strainatate, oriunde apare logo-ul VISA PayWave la casa de marcat (supermarket-uri, benzinarii, restaurante, cinematografe, farmacii etc). ING Pay este disponibil pentru urmatoarele telefoane (dotate cu conexiune la internet): iPhone 4, iPhone 4S, Samsung Galaxy S (I9000), Samsung Galaxy S Plus (I9001), Samsung Galaxy S II (I9100), Samsung Galaxy S II Plus (I9105), Samsung Galaxy S III (I9300), Samsung Galaxy S4 (I9505), Samsung Galaxy Note II (N7100).

Asteptarile oficialilor ING Bank sunt ca ca platile contactless prin telefonul mobil sa devina un produs de masa in urmatorii an, ceea ce ar insemna, spune Radu, ca pentru acest produs sa fie cel putin 100.000 de clienti.

ING Pay s-a lansat ca urmare a colaborarii dintre ING Bank, VISA Europe si Oberthur Technologies Romania.

  • Orange si BRD au lansat anul trecut un proiect pilot de plati prin telefoane mobile, dar un serviciu comercial nu a fost inca lansat

In luna iunie din 2012, Orange Romania si BRD-Groupe Societe Generale au lansat in premiera in Romania un proiect pilot prin care testeaza solutia Near Field Communication (NFC) integrata in cartela SIM. Solutia NFC ar permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti. Platile vor fi posibile la cele peste 2000 de POS-uri compatibile cu tehnologia NFC, care au fost instalate de BRD la comerciantii din toata tara, precum si la orice alt comerciant din tara si din strainatate care are instalate cititoare speciale contactless compatibile PayPass Mastercard.

Cele doua companii nu au mai facut nici un anunt cu privire la stadiul acestui proiect sau la momentul in care va fi lansat un serviciu comercial in acest sens.