Ministerul Justitiei a demarat in aceasta luna o licitatie pentru implementarea cu fonduri UE a unui portal online care sa permita accesul liber la legislatia nationala si interconectarea cu portalul european N-Lex, contract in valoare de peste 4,4 milioane de euro, conform unui anunt publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Printre altele se vrea achizitionarea unei baze de date nationale legislative care sa cuprinda fisa actelor normative si forma actualizata a actelor normative si dezvoltarea unei aplicatii electronice care sa permita accesul neîngradit la baza nationala legislativa. Juristul Bogdan Manolea atentioneaza ca statul va plati pentru o parte din ceea ce are deja si atunci va avea baze de date concurente platite din bani publici.

Cum va arata interfata N-LEXFoto: Captura caiet de sarcini MJ
  • "Prin acest contract se doreste achizitionarea unei baze de date nationale legislative care sa cuprinda fisa actelor normative si forma actualizata a actelor normative, dezvoltarea unei aplicatii electronice care sa permita accesul neîngradit la baza nationala legislativa, implementarea acesteia din urma în aplicatia software dezvoltata si interconectarea cu portalul N-Lex, precum si instruirea personalului de specialitate IT din cadrul Ministerului Justitiei cu privire la administrarea noii aplicatii electronice. În cadrul proiectului vor fi furnizate si echipamentele hardware, de comunicatii si licentele software necesare implementarii cu succes a solutiei informatice", se mentioneaza in anuntul din SEAP.

Cum motiveaza Ministerul Justitiei nevoia implementarii portalului N-Lex

Ministerul Justitiei motiveaza lansarea acestui proiect prin faptul ca "in prezent, nu exista o modalitate de accesare gratuita a legislatiei nationale, in forma actualizata si consolidata, de altfel o conditie esentiala pentru asigurarea cunoasterii si respectarii legii de catre fiecare individ" dar si prin nevoia de a raspunde unei obligatii europene.

  • "Daca in faza initiala a proiectului european, portalul N-Lex oferea acces la bazele legislative nationale ale doar patru state membre, in momentul de fata numarul acestora a ajuns la 23, Romania nefacand inca parte din acest proiect european.
  • Astfel, acest proiect va raspunde, de asemenea, cerintelor existente la nivel european in ceea ce priveste accesul la legislatie, conform obligatiilor asumate de Romania in calitate de stat membru al UE, inclusiv în ceea ce priveşte interconectarea aplicaţiei legislative naţionale cu portalul N-Lex", se mentioneaza in Caietul de Sarcini al acestei licitatii (vezi documentul atasat).

Valoarea estimata totala fara TVA a contractului este de: 15.616.500 lei (3.549.688 euro). Valoarea estimata totala a contractului cu TVA inclusa depaseste 4,4 milioane de euro.

  • Juristul Bogdan Manolea: Nu ne intereseaza ca statul va plati ceea ce are deja

Contactat de HotNews.ro, juristul Bogdan Manolea a atentionat ca statul ar putea plati ceea ce are deja.

"Nu ne intereseaza:

  • ca de fapt baza de date care vrea sa fie achizitionata deja exista in posesia unei alte institutii publice (Regia Autonoma Monitorul Oficial) si deci o parte din bani se vor muta de fapt dintr-un buzunar in altul. Sau, si mai rau, statul va plati ceea ce deja are si atunci va avea doua baze de date concurente platite din bani publici.
  • ca, desi aplicatia trebuie sa fie actualizata timp de 3 ani, dupa aceasta perioada nu exista niciun model de sustenabilitate macar propus de Ministerul Justitiei (MJ) - astfel incat aceasta aplicatie probabil va muri, asa cum au murit si celelalte
  • ca se vorbeste aiurea pe la conferinte de cloud computing, cata
  • vreme MJ tot baga banii in servere (a.k.a fiare)
  • ca va crea o aplicatie care deja exista pe piata facuta de actori privati
  • ca exista un potential conflict cu datele cu caracter personal aparute (in mod bizar) in Monitorul Oficial Partea 1 - conflict care nici nu este adus in discutie".

Juristul a amintit ca este vorba de aparitia unui nou sistem, in conditiile in care "Ministerul de Justitie mai avea unul (creat prin 2009)- http://legislatie.just.ro/ - acum indisponibil. Si mai avea unul si in 1999.Nici acela nu mai exista".

Bogdan Manolea pune in discutie si daca prin acest proiect se ofera cu adevarat acces deschis la datele legislative:

"Reprezentantii Ministerului au auzit ei cite ceva legat de interoperabilitate, XML si date deschise, dar din pacate nu suficient. Era foarte simplu sa scrie negru pe alb ca "Intreaga baza de data legislativa va fi disponibila in mod integral spre descarcare, intr-un format deschis, de catre orice utilizator de Internet. Aceasta baza de data va fi actualizata zilnic/saptaminal".

Caietul de sarcini zice in schimb:

"Toate datele prezentate utilizatorilor vor trebui sa respecte specificaţiile "open-data" referitoare la formatul datelor pentru libera re-utilizare." Dar ce inseamna specificatiile open data? HTML? Da, HTML-ul poate fi unul din ele.

- sau "Pentru consumatorii de servicii electronice, nivelul de prezentare va oferi functionalitati de interconectare sub forma unui conector disponibil in format XML/SOAP." - dar de fapt ai acces doar la un anumit set de date, de exemplu nu poti lua automat ultimele acte normative dupa o anumita data".

In prezent actele legislative publicate in Monitorul Oficial pot fi accesate gratuit pe internet si sunt disponibile, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.

  • Termene si conditii in aceasta licitatie:

Revenind la licitatia lansata de Ministerul Justitiei, in privinta conditiilor de eligibilitate se precizeaza ca ofertantii interesati trebuie sa demonstreze ca au la dispozitie personalul corespunzator pentru natura si dimensiunile acestui proiect, conform cerintelor documentatiei de atribuire. In privinta capacitatii financiare, se solicita ca media cifrei de afaceri globale pe anii 2010, 2011 si 2012 sa fie de minim 15.600.000 Lei.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 13 septembrie 2013, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 septembrie 2013. Deschiderea ofertelor ar urma sa aiba loc la data de 17 septembrie 2013.

UPDATEIn urma articolului publicat de HotNews.ro, Ministerul Justitiei a facut mai multe precizari legate de nevoia implementarii acestui proiect in aceasta forma:

  • "În acest moment, România este singurul Stat Membru care nu are dezvoltat sau în curs de dezvoltare conectarea bazei de date legislative naţionale la sistemul N-Lex, în condiţiile în care România şi-a asumat participarea la proiectul european privind accesul neîngrădit la legislaţia comunitară a tuturor cetăţenilor, încă de la momentul aderării.
  • La data de 24 iulie 2009, Guvernul României a aprobat Memorandumul 1827 cu tema „ Realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit şi conectarea acestuia la sistemul N-Lex”. Conform memorandumul sus menţionat, în anul 2008, la propunerea Departamentului pentru Afaceri Europene, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru la care au fost invitaţi toţi actorii implicaţi, respectiv Ministerul Justiţiei, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, dar „în cadrul acestor reuniuni s-au evaluat soluţiile posibile din perspectiva gestionării instituţionale a participării României la acest proiect dar, atât în cazul Regiei Autonome Monitorul Oficial cât şi în cazul Consiliului Legislativ, asumarea s-a dovedit a fi imposibilă din raţiuni ce privesc efortul financiar necesar”. Prin acelaşi Memorandum, în condiţiile în care la sfârşitul lunii iunie 2009 Departamentul pentru Afaceri Europene a comunicat Ministerul Justiţiei imposibilitatea implicării în proiect a celorlalte două instituţii publice (Regia Autonomă Monitorul Oficial şi Consiliul Legislativ), Ministerul Justiţiei a acceptat propunerea de preluare a responsabilităţii derulării proiectului. Memorandumul prevede, de asemenea,, propuneri de măsuri financiare pentru susţinerea pe termen lung a proiectului, respectiv, ”susţinerea cheltuielilor pentru actualizarea bazei de date, ulterior perioadei de implementare a proiectului”.
  • Conform Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, art. 18 “Regia Autonomă Monitorul Oficial editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât şi în format electronic, pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizatori contra cost.”, art. 19 “Regia Autonomă Monitorul Oficial realizează un produs electronic conţinând actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Sumarele monitoarelor oficiale sunt accesibile permanent.” Mai mult, o propunere legislativă de modificare a Legii 202/1998 prin care se acorda liberul acces al cetăţenilor la baza de date a Monitorului Oficial, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, for decizional, la data de 16 aprilie 2013.
  • În acest moment, aplicaţiile existente pe piaţă, realizate de către actorii privaţi, pun la dispoziţia cetăţeanului legislaţia română, contra cost, iar obligaţia României faţă de Comisia Europeană este de a pune la dispoziţie legislaţia română în mod gratuit.
  • Soluţia tehnică de a cumpăra hardware-ul necesar şi nu servicii de cloud computing, a fost adoptată la momentul depunerii cererii de finanţare a proiectului din fonduri structurale, anul 2010, dată la care serviciile de cloud computing nu erau atât de bine puse la punct, nefiind considerată la acel moment o soluţie considerată viabilă. În plus, cloud computing-ul public este o ramură a tehnologiei hardware nouă, care din motive de securitate, nu este pe deplin acceptată de instituţiile publice deoarece această tehnologie presupune ca un provider de astfel de servicii  să găzduiască marea majoritate a documentelor respectivei instituţii.
  • Actualizarea, după expirarea celor 3 ani de zile, se va face ca la orice software, prin achiziţionarea serviciilor de actualizare, care vor putea fi puse la dispoziţie de către orice furnizor care în acest moment dezvoltă o astfel de aplicaţie.
  • Datele publicate în Monitorul Oficial partea I nu pot fi considerate date personale fiind publicate tocmai pentru a fi cunoscute de public şi opozabile. Setul de date solicitat prin caietul de sarcini care va fi publicat este cel cerut şi de portalul N-Lex şi conţine legislaţia în integralitatea acesteia.
  • Baza de date legislativă, în format consolidat, va fi actualizată periodic, în funcţie de periodicitatea cu care legislaţia nou apărută este publicata in Monitorul Oficial, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data apariţiei, iar accesul la baza de date în format deschis va fi posibil, inclusiv în mod programatic prin intermediul unui serviciu web".