Utilizatorii telefoniei mobile de pe teritoriul Uniunii Europene platesc tarife extrem de diferite pentru aceleasi servicii, a comunicat marti Comisia Europeana. Cea mai mare diferenta vizeaza apelurile mobile nationale: intre Lituania, tara cu cele mai mici tarife, si Olanda, tara cu cele mai mari tarife, exista o diferenta de 774%. Aceste diferente de pret nu pot fi explicate prin diferente de calitate, prin diferente privind costul de prestare a serviciului sau prin diferente intre tari in ceea ce priveste puterea de cumparare a consumatorilor. Comisia Europeana arata ca tarifele pentru apelurile mobile nationale din Romania sunt printre cele mai scazute din UE si aminteste ca in luna septembrie va fi prezentat un nou pachet legislativ destinat sa consolideze piata unica a telecomunicatiilor.

Tarife la telefonia mobila in UEFoto: Comisia Europeana
  • "Din aceste cifre reiese clar faptul ca cele 28 de piete de telecomunicatii nationale din Europa nu aduc consumatorilor aceleasi avantaje pe care le-ar genera o piata unica. Este esential sa se ia rapid masuri la nivelul intregii UE pentru a realiza o piata unica veritabila si un grad optim de conectare la nivelul intregului continent", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene.

In cazul altor categorii de bunuri si servicii de baza din cadrul pietei unice europene, diferentele de pret sunt mult mai mici. De exemplu, un litru de lapte costa intre 0,69 EUR si 0,99 EUR oriunde in UE, diferenta de pret fiind de 43 %. In cazul unei achizitii ocazionale, cum ar fi un iPad, diferenta de pret este de doar 11 % la nivelul UE.

In septembrie, vicepresedinta Neelie Kroes va prezenta un nou pachet legislativ destinat sa consolideze piata unica a telecomunicatiilor.