​Posta Romana a demarat luna trecuta o procedura de achizitii de servicii de evaluare a 30 de cladiri si terenuri din patrimoniu in scopul constituirii gaj pentru datoriile pe care le are catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), se arata intr-o cerere de oferta publicata pe 3 iulie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Un alt contract de evaluare a 25 de cladiri si terenuri in scopul valorificarii acestora a fost atribuit deja pe 29 iulie. O alta invitatie de oferta a fost facuta pe 26 iunie 2013 pentru cumpararea unor servicii de evaluare pentru 51 terenuri din patrimoniu in scopul introducerii acestora in contabilitate. Amintim ca privatizarea Postei a esuat in vara acestui an, iar autoritatile au sustinut ca situatia financiara negativa a companiei si datoriile totale, inclusiv cele fiscale, ar fi indepartat investitorii.

Prezentam mai jos lista unor cereri de oferte pentru servicii de evaluare a imobilelor Postei Romane care se regasesc in SEAP. Unele proceduri apar ca fiind in desfasurare, altele au fost atribuite deja in acest an.

Proceduri in desfasurare:

  • 1. Servicii de evaluare pentru 30 imobile (cladiri si terenuri) in scopul constituirii acestora gaj pentru datoriile catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)

Cererea de oferte a fost publicata pe 3 iulie 2013, iar valoarea contractului este de 12.000 lei. Procedura apare ca fiind inca in desfasurare, desi termenul limita pentru deschiderea ofertelor a fost data de 19.07.2013.

  • 2. Servicii de evaluare pentru 51 terenuri in scopul introducerii acestora in contabilitate

Cererea de oferte a fost facuta pe 25 iulie 2013, iar valoarea contractului este de 15.300 de lei. Si in acest caz, datele din SEAP indica faptul ca procedura este in desfasurare desi termenul limita pentru deschiderea ofertelor a fost 9 iulie 2013. Vezi atasat Caietul de sarcini cu lista celor 51 de terenuri

Proceduri atribuite:

  • 3. Servicii de evaluare pentru 25 imobile (cladiri si terenuri) in scopul valorificarii acestora

Compania a si atribuit anumite contracte de evaluare a unor imobile. Astfel, la data de 29 iulie, compania a atribuit un alt contract in valoare de 12.500 lei pentru evaluarea a 25 de cladiri si terenuri in scopul valorificarii acestora. Castigator: Bufnea Ovidiu Eugen PFA. Vezi atasat Caietul de sarcini cu lista celor 25 de imobile.

  • 4. Servicii de evaluare pentru 57 cladiri si terenuri precum si întocmirea Rapoartelor de Evaluare pentru stabilirea valorii de piata a imobilelor in vederea garantarii unui credit bancar

Un alt contract, in valoare de 57.000 lei, a fost atribuit pe 16 ianuarie 2013 catre Capatina Claudia Marilena PFA. Contractul viza ealuarea acestor cladiri si terenuri in vederea garantarii unui credit ipotecar in valoare de 40 milioane de lei.

UPDATEContactat de HotNews.ro, Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane, a precizat in legatura cu evaluarea imobilelor in scopul constituirii gaj pentru datoriile catre ANAF:

  • "La data de 31.07.2013 datoria CN Posta Romana SA catre ANAF era de 216.828.322 lei, esalonata pana la data de 15.06.2018.
  • Reamintim ca, la finalul lunii mai 2013, ANAF a identificat noi datorii fiscale pentru Posta Romana, in cuantum de peste 107 miliioane lei, aferente perioadei 2003-2012.
  • Datoria catre ANAF include si  amenda de 103,3 milioane lei primită în 2010 de companie, de la Consiliul Concurenţei.
  • Insumate, aceste doua componente reprezinta peste 97%. din totalul datoriei Postei Romane.
  • In primele 6 luni ale anului 2013 Posta Romana a achitat, catre bugetul de stat, taxe si impozite (CAS, somaj, TVA, etc.) in valoare de peste 213 milioane lei (cca. 48 milioane euro).
  • Posta Romana nu este o institutie publica finantata de la bugetul de stat, este o companie care functioneaza pe baza incasarilor obtinute prin prestarea serviciilor postale specifice.
  • Procedura deschisa de Posta Romana pe SEAP, privind servicii de evaluare pentru 30 de cladiri si terenuri in scopul constituirii de gaj aferent datoriilor catre ANAF nu a fost incheiata.
  • Valoarea imobilelor pentru care s-a solicitat evaluarea este suficienta pentru acoperirea debitelor catre ANAF
  • Datoria catre ANAF va fi achitata de catre Posta Romana in conformitate cu esalonarea aprobata asa cum, pana in prezent au fost respectati cu strictete termenele stabilite".

Esecul privatizarii si datoriile Postei Romane:

La sfarsitul lunii mai din acest an, autoritatile s-au confruntat cu un esec in privatizarea Postei Romane. Guvernul a decis pe 29 mai sa extinda cu sase luni termenul de privatizare a Postei Romane, dar si sa initieze un proces de restructurare a companiei si "reasezare" a datoriilor in conditiile in care pana la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Posta Romana va fi restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii, a declarat agentiei Mediafax ministrul Comunicatilor, Dan Nica.

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.

Pe 31 mai 2013, Posta Romana a anuntat ca va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate. Compania opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala si are la ora actuala un numar de 32.000 de angajati.

In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei. Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.