​Dupa cativa ani e tatonari, Microsoft a reusit sa ajunga la o intelegere si va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia, pentru 5,44 miliarde euro. Ambele companii trec prin perioade grele, Microsoft fiind criticata ca a ratat intrarea pe mai toate segmentele din piata, iar Nokia pierzand enorm pe piata telefoanelor. Microsoft are bani, iar intelegerea cu Nokia o poate face un jucator de temut pe piata smartphone-urilor.

Din 2010 s-a vorbit de posibilitatea ca Microsoft sa cumpere Nokia, iar in 2011, o data cu trecerea lui Stephen Elop de la Microsoft la Nokia, compania finlandeza a adoptat Windows Mobile pe telefoanele mobile.

Stephen Elop a "taiat in carne vie" la Nokia, peste 20.000 de oameni au fost disponibilizati, iar compania a lansat si gama de smartphone-uri Lumia care a primit si cronici pozitive, insa ca volume de vanzari nu s-a putut apropia de Apple sau Samsung.

In plus, Nokia a avut cateva trimestre cu pierderi si s-a spus de mai multe ori ca, daca nu va fi gasit un partener solid, s-ar putea sa nu reziste pe piata.

Microsoft este acel investitor fiindca, desi compania sta bine la partea financiara, nu sta deloc bine la partea de inovatie si, sub conducerea lui Steve Ballmer, a ratat intrarea pe piata smartphone-urilor si pe cea a tabletelor.

Noua tableta Surface s-a vandut sub asteptari, iar pe piata smartphone-urilor, Windows Mobile are sub 4%. In aceste conditii, nu este de mirare ca investitorii cereau o msicare curajoasa si exact asta s-a intamplat: Microsoft va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia, pentru 5,44 miliarde euro.

"Un pas curajos catre viitor", asa a caracterizat Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, miscarea anuntata acum. Si intr-adevar este curajos fiindca ramane de vazut daca doua companii aflate in situatii grele (Nokia chiar in agonie) pot sa se transforme intr-o companie performanta.

E de asteptat ca Microsoft sa lanseze smartphone-uri si probabil si tablete, profitand de experienta Nokia. Probabil si costurile vor fi mai mici, iar compania ar putea sa mai recupereze din uriasa intarziere pe care o are in aceste segmente. Microsoft a tot spus ca vrea sa devina o "companie de device-uri si servicii", insa la partea de device-uri lucrurile nu au mers grozav si era nevoie de un pas indraznet.

Pentru Nokia, afacerea echivaleaza cu salvarea de la disparitie. Declinul Nokia parea sa nu mai poata fi oprit, compania a facut disponibilizari masive si a inchis fabrici, dar nu a reusit sa convinga publicul ca poate deveni un jucator serios pe piata smartphone-urilor.

Stephen Elop se reintoarce la Microsoft dupa trei ani si e cotat cu mari sanse de a-l inlocui pe Steve Ballmer la sefia Microsoft, iar faptul ca Elop e un om decis care spune lucrurilor pe nume ar putea schimba situatia si la Microsoft.