Guvernul a aprobat miercuri o Hotarare care vizeaza conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat. Masura urmareste creşterea gradului de atractivitate a companiei pentru investitori. Privatizarea Postei se va realiza astfel prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

Proiectul de Hotarare de Guvern (vezi documentul atasat) aflat miercuri pe agenda Guvernului vizeaza modificarea Hotararii Guvernului nr. 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Postei Romane.

Iata ce se mai mentioneaza in proiectul de act normativ:

  • "Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Societatea Comerciala "Fondul Proprietatea" - S.A. in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social alcompaniei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii. In cazul in care Societatea Comerciala "Fondul Proprietatea" - S.A. nu isi exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial, astfel incat, in oricare situatie, participatia sa la capitalul social al companiei sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare. Actiunile nesubscrise de catre Societatea Comerciala ,,Fondul Proprietatea' - S.A. ori de catre investitorul selectat se anuleaza.
  • "Numarul total de actiuni ce vor fi emise de Compania Nationala ,,Posta Romana' - S.A. in cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat in cadrul procesului de privatizare se stabilesc de institutia publica implicata pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobandita de investitorul selectat conform prevederilor alin. (1), inclusiv prin luarea in calcul a cotei ce va fi detinuta de stat in urma conversiei creantelor statului fata de Compania Nationala ,,Posta Romana' S.A. in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul.'
  • "Cheltuielile pentru pregatirea si realizarea privatizarii includ si cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului, a comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare si a comisiei de negociere si selectie a investitorului pentru intreaga activitate desfasurata, cheltuieli care sunt suportate de Compania Nationala "Posta Romana" - S.A".

Cum motiveaza autoritatile nevoia conversiei in actiuni a datoriilor Postei Romane:

  • "Avand in vedere necesitatea finalizarii cu succes a procesului de privatizare a C.N. Posta Romana S.A., parcursul pe care l-a avut procesul de privatizare pana la acest moment, apare ca fiind stringenta necesitatea de a identifica modalitatile de crestere a atractivitatii Companiei. Astfel, in paralel cu extinderea termenului de depunere a ofertelor neangajante a fost identificata ca principala actiune ce trebuie implementata, conversia datoriilor istorice pe care compania le are la bugetul de stat in actiuni.
  • In aceste conditii se considera ca  va creste gradul de atractivitate a companiei prin eliminarea datoriilor istorice si claritatea ce se ofera asupra situatiei economice a companiei, aceasta nelasand loc pentru ajustari ulterioare ale pretului, din acest punct de vedere. Astfel, in masura in care sunt indeplinite conditiile pentru realizarea conversiei, prin schimbarile propuse Ministerului pentru Societatea Informationala i se creeaza cadrul legal pentru intreprinderea demersurilor necesare realizarii acesteia si stabilirii exacte a capitalului social la care se raporteaza procentul de 51%.
  • Totodata se stabileste posibilitatea platii cheltuielilor aferente procesului de conversie de catre C.N. Posta Romana S.A., conform art.51 lit.b) din Legea nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in Nota de fundamentare la acest proiect". (vezi documentul atasat)

Esecul privatizarii si datoriile Postei Romane:

La sfarsitul lunii mai din acest an, autoritatile s-au confruntat cu un esec in privatizarea Postei Romane. Guvernul a decis pe 29 mai sa extinda cu sase luni termenul de privatizare a Postei Romane, dar si sa initieze un proces de restructurare a companiei si "reasezare" a datoriilor in conditiile in care pana la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Posta Romana va fi restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii, a declarat agentiei Mediafax ministrul Comunicatilor, Dan Nica.

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.

Pe 31 mai 2013, Posta Romana a anuntat ca va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate. Compania opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala si are la ora actuala un numar de 32.000 de angajati.

In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei. Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.