​Apple a inceput vineri vanzarea noilor modele iPhone 5S si 5C in SUA, Australia, Canada, China, Franta, Germania, Hong Kong, Japonia, Puerto Rico, Singapore si Marea Britanie si in multe orase s-au format cozi cu mii de oameni dornici sa intre in posesia noilor gadget-uri, potrivit Bloomberg. Presa internationala semnaleaza si faptul ca s-a descoperit deja prima vulnerabilitate in iOS7, care permite oricui sa treaca de ecranul de blocare la iPhone si iPad si sa acceseze apoi toate pozele din telefon pe care le poate apoi posta pe Facebook sau trimite pe mail.

iPhone 5SFoto: Apple

Startul vanzarilor a fost astepat de circa 2000 de oameni in Munchen, de aproximativ 300 de persoane in Paris si aproape 800 de fani in Tokio, unde unii erau costumati in Batman sau asemenea fondatorului Apple, Steve Jobs. In Beijing, era o coada de numai 50 de persoane, in conditiile in care cei interesati au trebuit sa-si rezerve online terminalele inainte de achizitie.

Analistii se asteapta ca Apple sa vanda circa 6 milioane de iPhone-uri in primul weekend de la startul vanzarilor, chiar in conditiile in care nu vor fi disponibile suficiente terminale iPhone 5S, cel mai avansat iPhone de pana acum. Pe 10 septembrie, Apple a prezentat noua versiune a smartphone-ului sau reprezentativ, iPhone 5S, dar si un model complet nou, mai accesibil ca pret.

In urma cu doua zile, Apple a facut disponibil pentru actualizare si noul sistem de operare pentru iPhone-uri si iPad-uri, iOS7. Presa internationala (Forbes si BBC) scrie ca a fost descoperita deja si prima vulnerabilitate, care permite oricui sa treaca de ecranul de blocare la iPhone si iPad si sa acceseze apoi toate pozele din telefon pe care le poate apoi posta pe Facebook sau trimite pe mail.

VIDEO Prima vulnerabilitate in iOS7:

Mecanismul este destul de simplu: Fara a mai tasta codul de acces al iPhone-ului se deschide 'centrul de control' din jos-ul ecranului si se apasa pe pictograma de ceas. Se apasa apoi butonul de inchidere a telefonului, dar in loc sa se gliseze pentru oprirea lui, se apasa pe 'anulati' si apoi foarte repede de doua ori pe butonul de start al iPhone-ului.

Se obtine astfel exclusiv accesul la toate pozele din telefon, care pot fi apoi trimise pe Facebook sau pe e-mail.

Exista si o solutie pentru a fi evitata aceasta vulnerabilitate. Utilizatorii de iPhone trebuie sa intre in 'configurari' la 'centrul de control' si sa inchida de acolo optiunea care permite accesul la centrul de control din ecranul de blocare al telefonului.

Un purtator de cuvant al Apple a declarat deja pentru Forbes ca au constatat aceasta problema si ca va fi furnizata curand un update pentru a remedia vulnerabilitatea.