Serviciul Roman de Informatii (SRI), in calitate de coordonator tehnic al Sistemului national de securitate cibernetica, impreuna cu alte institutii printre care mentionez Ministerul de Interne, Ministerul Apararii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), au definit un proiect cu acoperire nationala care sa protejeze cibernetic in prima instanta un numar de 56-60 de institutii care gestioneaza infrastructuri informatice de interes national, a declarat joi Dumitru Cocoru, general in cadrul SRI. Este vorba de un proiect in valoare de circa 20 de milioane de euro pentru care vrem sa obtinem finantare europeana, am aplicat pentru el, este in faza de evaluare, iar daca va fi aprobat ar urma sa fie implementat pana la jumatatea anului 2015.

Dumitru Cocoru, general SRIFoto: Hotnews
  • "Este vorba de echipamente de detectie a intruziunilor, de analiza a elementelor de securitate pentru protectia site-urilor si a sistemelor informatice care gestioneaza baze de date cu informatii sensibile. Va fi si o componenta de instruire in vederea gestionarii acestor echipamente. Urmeaza ca echipamentele care vor fi instalate sa fie gestionate de proprietarii acestor infrastructuri informatice si de comunicatii. In cadrul proiectului s-a propus instruirea specialistilor pe toate domeniile de programare, configurare si analiza a evenimentelor de securitate cibernetica", a declarat Dumitru Cocoru, general SRI in cadrul unui eveniment dedicat securitatii cibernetice organizat de Oxygen Events.

Oficialul SRI a mai spus ca "ghidul solicitantului eligibil este publicat pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), care trebuie sa-si dea avizul la apelul facut de SRI. Daca se va aproba de MSI, pe baza specificatiilor proiectului ar trebui sa se organizeze proceduri de licitatie publica pentru achizitia de echipamente". Vezi atasat Ghidul solicitantului eligibil sa aplice la aceasta finantare UE.

  • Iulian Fota, consilier prezidential: Criminalitatea cibernetica este in prezent cea mai buna afacere din lume

Prezent la eveniment, Iulian Fota, consilier prezidential a atentionat asupra amenintarilor cibernetice in crestere dar si asupra pagubelor produse.

  • "Criminalitatea informatica este o chestiune extrem de serioasa. Foarte multe cancelarii si institutii internationale au ajuns la concluzia ca aceasta este principala amenintare la securitatea nationala. Dinamica este extraordinara iar pagubele pot fi imense. Sunt 2 miliarde de calculatoare conectate la internet, iar intre 2011-2012 s-a inregistrat o crestere cu 250% a numarului de atacuri cibernetice. In domenii precum cel bancar sau educatie cresterea este de 900%. Ca o nota de plata, pagubele anuale determinate de fenomenul de criminalitate informatica se ridica la 400 de miliarde dolari. Cea mai buna afacere din lume este in prezent criminalitatea cibernetica, cu o rata de profit de 750%", a spus Iulian Fota, consilier prezidential.

CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica) a publicat la sfarsitul lunii august un raport, in care a precizat ca analizand numarul total de IP - uri unice semnalate (1.716.278), in raport cu numarul total de IP - uri alocat Romaniei (aprox. 13,5 mil), rezulta ca un procent de peste 12,5% din numarul de IP - uri alocate Romaniei sunt infectate cu diverse variante de malware, majoritatea sistemelor informatice fiind detinute de utilizatori persoane fizice (home user).