Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) se pregateste pentru licitarea tuturor multiplexelor digitale de televiziune digitala terestra si ma astept ca un anunt sa fie facut foarte curand, a declarat joi Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala. Amintim ca romanii care mai receptioneaza in prezent televiziune analogica din eter printr-o simpla antena, fara sa plateasca un abonament la cablu sau satelit, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015. Acesta este doar unul dintre efectele tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces implementat deja in mullte tari din UE.

Antena YagiFoto: Electromag.eu

Romania si alte 100 de tari si-au asumat obligatia că după data de 17 iunie 2015 nicio emisie de televiziune analogică terestră sa nu mai fie protejată, transmisiile digitale de televiziune urmând să ia locul acestora. Ce inseamna televiziune digitala terestra?

Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. Unii romani, in special din zona rurala, receptioneaza inca posturile TV din eter prin intermediul unei simple antene, fara sa plateasca un astfel de abonament. De la 17 iunie 2015 insa, acest lucru nu va mai fi posibil. Emisiile TV analogice terestre vor inceta complet si nu se va mai putea receptiona decat televiziune digitala terestra. Va fi nevoie de noi televizoare si echipamente de receptie, dar schimbarile vizeaza toata piata TV.

Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala terestra, aprobata prin Hotarare de Guvern si publicata pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial, prevede ca pana la 17 iunie 2015, SNR, operatorul care transmite programele TVR, sa extinda la nivel national proiectul pilot DVB-T desfasurat acum in Bucuresti si Sibiu. Noul standard va fi insa DVB-T 2, conform noii strategii. Aceasta inseamna ca cei care au SNR nu este singurul operator care face astfel de experimete. Si Pro TV are dezvoltat in Bucuresti un proiect DVB-T.

Acestea sunt motivele pentru care de cativa ani, in anumite zone din Bucuresti si Sibiu, orase unde se desfasoara niste proiecte pilot de catre SNR si Pro TV se poate receptiona gratuit televiziune digitala terestra, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei), un televizor care sa aiba tunner DVB-T 2 incorporat, in caz contrar fiind nevoie de un set-top box care sa permita decodarea digitala.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioară, în acelaşi spaţiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Potrivit strategiei nationale de tranzitie la televiziunea digitala terestra, pana la data de 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care dezvolta acest pilot.

Pana la acest moment insa, SNR nu a solicitat de la ANCOM avizul pentru extinderea la nivel national a proiectului de televiziune digitala terestra. Ministrul Nica spune ca toata aceasta activitate este costisitoare si ca se cauta solutii.

"Suntem in cautarea surselor de finantare si a celor mai bune formule prin care sa fie atrasi investitorii. Este o activitate costisitoare si avem nevoie de o sursa de finantare. Speram ca intr-o luna doua sa gasim cateva solutii", a mai precizat ministrul.

  • 5 multiplexe digitale se vor acorda prin procedura de selectie organizata de ANCOM

Strategia prevede ca se vor acorda patru multiplexe digitale nationale pentru televiziune digitala terestra in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency).

Ce inseamna multiplex digital?

Multiplexul digital reprezinta in esenta o retea de emitatoare care transmit pe un set de canale aprobate de ANCOM (n.a Autoritatea de reglementare in comunicatii), un grup de programe TV, prelucrate si impachetate intr-un flux de date, care la receptie sunt extrase si afisate ca programe individuale pe ecranul televizorului.

Documentul prevede ca "un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie 'free to air', in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune. Prin 'free to air' se intelege transmisia necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora".

  • Acordarea multiplexelor digitale

Un multiplex digital national se va acorda, conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va putea fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Restul de 4 multiplexe digitale nationale (3 multiplexe in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015.