Consumatorii romani pot incepand de miercuri sa compare peste 3,5 milioane de oferte de telefonie fixa, mobila si internet in banda larga disponibile in aplicatia online pentru compararea ofertelor telecom Veritel.ro, gestionata de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Utilizatorii pot afla in trei pasi care sunt cele mai avantajoase oferte pentru ei: aleg categoria de servicii, introduc estimarile proprii de consum si primesc o lista cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate in ordinea crescatoare a pretului. Aplicatia a fost dezvoltata de grupul UTI, care a castigat o licitatie in acest sens, contract in valoare de peste 1,06 milioane lei (fara TVA) finantat cu fonduri europene.

Comparatorul oficial de tarife telecomFoto: Captura Veritel.ro

In momentul afisarii rezultatelor ei primesc si alte detalii relevante, precum durata minima a contractelor, penalitati in caz de reziliere sau informatii privind eventuale promotii.

Pentru a genera lista celor mai avantajoase oferte telecom din punct de vedere al costului total si care respecta criteriile cerute de utilizator, aplicatia lucreaza pe baza unui algoritm complex, care realizeaza, in principal, urmatoarele operatiuni: (1) din totalitatea ofertelor, selecteaza acele oferte care respecta criteriile introduse de utilizator si care contin toate serviciile pentru care acesta a estimat un consum; (2) ordoneaza lista ofertelor selectate strict in ordinea crescatoare a costului total; (3) afiseaza lista primelor 25 de costuri.

Faptul ca in piata de comunicatii electronice din Romania exista concurenta face ca utilizatorii sa aiba in prezent posibilitatea de a alege dintr-o gama foarte larga de furnizori si servicii de telefonie si acces la internet, cu structuri de preturi si pachete diferite, a caror comparatie directa este dificila. Pentru a ajuta utilizatorii sa ia decizii informate si corecte cand isi aleg furnizorul sau pachetul tarifar cel mai potrivit pentru comportamentul lor de consum, ANCOM a adoptat Decizia nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si a dezvoltat comparatorul de tarife telecom, Veritel.ro.

  • Furnizorii au obligatia sa introduca in baza de date a aplicatiei orice noua oferta comerciala si orice modificare a unor oferte existente in termen de 4 zile lucratoare de la data lansarii sau a modificarii acestora.

Veritel.ro nu are niciun fel de scop lucrativ sau interes comercial, fiind creat exclusiv pentru o mai buna informare a utilizatorilor. Aplicatia ofera utilizatorilor cu acces la internet informatii despre ofertele tuturor furnizorilor activi de pe piata, in masura in care acestia le-au introdus in baza de date. Trebuie precizat insa ca anumite oferte, precum ofertele speciale de fidelizare sau altele negociate individual, nu pot fi introduse in aplicatie de operatori, dat fiind ca sunt bazate pe criterii particulare, adaptate la nivel de abonat.

Proiectul 'Aplicatie online pentru compararea ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali' a fost implementat de ANCOM in cadrul Operatiunii 1 'Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare' a Domeniului Major de Interventie 2 'Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice', din Axa Prioritara 3 -Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public" aferente Programului Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice', co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea asistentei acordate din fonduri publice nerambursabile fost de 886.198,32 lei, iar valoarea totala a contractului de dezvoltare a aplicatiei Veritel.ro a fost de 1.067.941,86 lei fara TVA (in care este inclusa si valoarea echipamentelor hardware si a licentelor software necesare functionarii aplicatiei).