​Toma Campeanu, fostul sef al controversatului proiect eRomania demarat in guvernarea PD-L, a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), potrivit unei decizii semnate luni, 18 noiembrie, de premierul Victor Ponta si publicate marti in Monitorul Oficial. Toma Campeanu este cel care declara in primavara anului 2010 pentru HotNews.ro ca in proiectul eRomania se vor mai cheltui inca 500 milioane de euro in perioada 2014-2017, pe langa cele 500 de milioane de euro estimate pentru perioada 2010-2013.

Toma CimpeanuFoto: AGERPRES
  • Numirea lui Toma Campeanu vine dupa un sir de trei secretari de stat schimbati in acest minister

Toma Campeanu il inlocuieste astfel pe Sorin Vicol, care a fost eliberat, la cerere, din functia de secretar de stat la Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), in luna octombrie 2013. Sorin Vicol, membru din 2004 si pana in prezent al Partidului Conservator (PC), fusese numit in aceasta functie in ianuarie 2013.

Sorin Vicol fusese numit in aceasta functie in locul lui Teodor Gheorghe Negrut, care a fost eliberat din functia de secretar de stat in acest minister condus de Dan Nica, in luna ianuarie 2013.

Mai exact, premierul Victor Ponta a semnat miercuri, 23 ianuarie 2013, decizia de eliberare din functia de secretar de stat la Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a lui Teodor Gheorghe Negrut, conform unui anunt publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi. Negrut, de profesie inginer electronist, fusese numit in aceasta functie tot de premierul Ponta la data de 18 septembrie in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Amintim ca in luna decembrie a anului trecut, acest minister a fost reorganizat, fiind infiintat Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).

Teodor Gheorghe Negrut fusese numit secretar de stat in MCSI in luna septembrie a anului trecut, in locul lui Ovidiu Artopolescu, fostul manager al Microsoft, care in luna august a demisionat din aceasta functie.

  • Cine este Toma Campeanu, noul secretar de stat in Ministerul condus de Dan Nica

Toma Campeanu s-a remarcat ca sef al echipei care a coordonat controversatul proiect e-Romania, demarat in guvernarea PD-L, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu. Campeanu era atunci consilierul Ministrului Gabriel Sandu.

In octombrie 2009, Toma Campeanu a preluat sefia ASSI, agentie guvernamantala care gestiona sistemele de guvernare electronica (SEAP - sistemul electronic de achizitii publice; SEN - sistemul electronic national etc.), in contextul iesirii PSD de la Guvernare.

In luna noiembrie 2009, Campeanu a coordonat restructurarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), toate atributiile si sistemele operate de ASSI fiind preluate de doua centre nationale - Centrul National de Management pentru Societatea Informationala si Centrul National “Romania Digitala”. Primul gestioneaza si opereaza Sistemul Electronic National, Sistemul Electronic de Achizitii Publice, Sistemul informatic pentru atribuirea electronica a autorizatiilor de transport si Ghiseul Virtual de Plati in timp ce al doilea centru urma sa asigure implementarea Punctului de Contact Unic electronic.

In februarie 2010, Ministerul Comunicatiilor a fost dat in judecata de fostii angajati ai ASSI, miza fiind plati compensatorii de peste doua milioane de euro.

In perioada aprilie-septembrie 2010 a fost si presedinte al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), iar in perioada septembrie 2010-noiembrie 2012 a fost Director operatiuni la Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă – IMDD.

Din noiembrie 2012 a ocupat functia de vicepresedinte CNRD-Centrul National "Romania Digitala", unul din centrele nationale aflate in subordinea Ministerului pentru Societatea informationala (MSI).

Mai multe detalii din CV-ul lui Toma Campeanu, citeste aici.

Toma Campeanu este cel care declara in primavara anului 2010 pentru HotNews.ro ca in proiectul eRomania se vor mai cheltui inca 500 milioane de euro in perioada 2014-2017, pe langa cele 500 de milioane de euro estimate pentru perioada 2010-2013.