​Primul-ministru Victor Ponta participa vineri, la Ministerul pentru Societatea Informationala, la semnarea mai multor contracte de finantare prin fonduri structurale in domeniul TIC (Tehnologia Informatiilor si a Comunicatiilor), destinate Registrului Agricol si proiectelor de e-guvernare si interoperabilitate, potrivit Biroului de presa al Guvernului, informeaza Agerpres. In cadrul evenimentului vor fi semnate 52 de contracte de finantare prin fonduri europene in domeniul TIC in suma totala de aproape 142 de milioane de euro printre ai caror beneficiari se numara Consiliile Judetene, MAE, ANI si SRI.

Marian Oprisan, la semnarea unor contracte cu fonduri UEFoto: Hotnews

Suma totala in moneda nationala alocata contractelor din fonduri europene pe cele trei categorii de activitati se ridica la aproximativ 629 de milioane de lei.

Beneficiarii celor 44 de contracte destinate Registrului Agricol sunt Consiliile Judetene, fondurile alocate ridicandu-se la peste 283 de milioane de lei (aproape 64 de milioane de euro).

In domeniul e-guvernare vor fi parafate cinci contracte, avand ca beneficiari Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti, Ministerul Afacerilor Externe, Oficiul Roman pentru Adoptii, Inspectia Muncii si CNMSI. Valoarea contractelor din fonduri UE se ridica la aproximativ 200 milioane de lei, respectiv peste 45 de milioane de euro.

Beneficiarii celor trei contracte din zona interoperabilitatii sunt Agentia Nationala de Integritate, Secretariatul General al Guvernului si Serviciul Roman de Informatii prin UM 0929 Bucuresti.

Sumele din fonduri europene alocate acestor contracte se ridica la peste 145 de milioane de lei (aproximativ 33 de milioane de euro).

Banii europeni destinati Registrului Agricol (RA) vizeaza achizitionarea sau imbunatatirea sistemului informatic destinat gestiunii RA in format electronic.

Proiectul care vizeaza ICI, in suma de aproape 78 de milioane de lei, are ca obiectiv general modernizarea, dezvoltarea si eficientizarea serviciilor publice oferite catre cetateni prin intermediul unei infrastructuri de tip Cloud Computing care sa eficientizeze achizitia si utilizarea TIC la nivelul institutiilor publice, sa sporeasca transparenta activitatii institutiilor publice si sa faciliteze interoperabilitatea intre serviciile electronice publice.

Contractul al carui beneficiar este MAE, in valoare de 31,5 milioane de lei, vizeaza implementarea unui sistem informatic integrat de eficientizare si modernizare a serviciilor publice oferite cetatenilor romani in scopul garantarii cresterii eficientei, eficacitatii si calitatii serviciilor asigurate de minister, alaturi de accesul facil la serviciile administratiei publice, inclusiv prin eficientizarea activitatilor interne ale institutiei.

Oficiul Roman pentru Adoptii va beneficia la randul sau de un proiect de peste 28 de milioane de lei care are ca obiectiv cresterea eficientei serviciilor publice ale ORA prin optimizarea activitatilor interne ale institutiei si furnizarea de servicii publice electronice.

Inspectia Muncii in calitate de beneficiar al unui contract de peste 35 de milioane de lei va implementa un proiect ce are ca scop combaterea muncii la negru si sporirea securitatii muncii in Romania prin imbunatatiri de structura si proces in cadrul IM.

Totodata, CNMSI va beneficia de un proiect de peste 29 de milioane de lei care vizeaza un sistem informatic colaborativ pentru realizarea unui mediu performant de desfasurare a achizitiilor.

Agentia Nationala de Integritate, beneficiarul unuia dintre proiectele incluse in categoria interoperabilitate, va semna pentru un contract in suma de 31 de milioane de lei, bani destinati implementarii unui sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice -PREVENT.

Scopul PREVENT consta in asigurarea interoperabilitatii sistemelor electronice ale institutiilor publice, optimizarea cooperarii intre institutiile publice, dezvoltarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante a conflictelor de interese in procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice prin coparticiparea directa a cetatenilor si a mediului de afaceri in semnalarea situatiilor generatoare de conflicte de interese, precum si cresterea capacitatii de raspuns la solicitari primite din partea cetatenilor / mediului de afaceri /administratiei publice, la un nivel de sofisticare de minimum 3.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) va semna un contract de 17,5 milioane de lei care vizeaza realizarea unui 'Tablou de bord' la nivelul SGG in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice ale institutiilor furnizoare de date necesare fundamentarii politicilor si deciziilor Guvernului.

Serviciul Roman de Informatii, prin UM 0929 Bucuresti, va fi beneficiarul unui proiect de interoperabilitate in suma 97 de milioane de lei privind implementarea sistemului national de protectie a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic.

UPDATE Toate aceste contracte de finantare au fost semnate vineri in sala de conferinte de presa a Ministerului pentru Societatea Informationala.