- "Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".
Autoritatile propun in acest document ca "numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.
- Situatia existenta si motivatia proiectului de act normativ
In nota de fundamentare a acestui act normativ se mentioneaza ca "pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD - n.a Departament din cadrul ICI - Institutul National de Cercetare in informatica) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.
Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:
- cheltuielile cu mentenanta;
- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;
s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).
Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective".
In prezent costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%) si nu exista o taxa dementenanta, conform datelor de pe site-ul RoTLD.
In nota de fundamentare se mentjoneaza ca proiectul va avea impact macroeconomic, impact asupra mediului de afaceri si "un impact social indirect datorat faptului ca cetatenii, detinatori sau potentiali detinatori de domenii .ro vor beneficia de imbunatatirea serviciilor oferite prin aplicarea taxei anuale".
- Gheorghe Serban, director executiv Asociatia furnizorilor de internet (ANISP): Principala problema este ca foarte multe din cele peste 710.000 domenii .ro nu mai sunt utilizate
In document se mai mentioneaza ca pe acest subiect s-a organizat o intalnire de catre ANISP, asociatia de profil care reuneste furnizorii de internet din Romania. Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP, a precizat ca aceasta intalnire a avut loc saptamana trecuta, la ea participand reprezentanti ai furnizorilor de internet membri ai asociatiei si reprezentanti ai Departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.
- "Formularea (n.a din proiectul de HG) nu este foarte clara. Noi am discutat la reuniunea avuta saptamana trecuta ca este necesara rezolvarea unei situatii cu numele de domenii, in sensul ca foarte multe nume de domenii nu mai sunt utilizate si datele respective nu sunt actualizate. La noi, de la inceput, domeniile .ro au fost alocate practic pe viata. De fapt nu s-a precizat niciodata pentru ce termen se aloca un nume de domeniu si sunt foarte multe situatii de firme care si-au inregistrat nume de domenii in anii 1995-1996, 2000 chiar si mai curand, si care nu mai exista. Au disparut, in mod natural. Aceste nume de domenii ar trebui sa fie disponibilizate dupa o anumita procedura. Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine. Sunt inregistrate peste 710.000 de nume de domenii, din care 36% sunt pentru persoane fizice, iar 64% sunt alocate unor persoane juridice. Sigur exista un numar destul de mare de nume domenii inactive, in care nu se face nimic", a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.
In privinta reinnoirii numelor de domenii .ro, Serban sustine ca prevederile ar mai trebui analizate.
- "Cu privire la reinnoirea numelor de domenii deja alocate cred ca ceea ce prevede proiectul de HG este putin pripit. Dupa parerea mea trebuie o perioada putin mai mare de tranzitie astfel incat pe durata de exemplu a 2-3 ani toate numele de domenii sa poata fi revizuite, in sensul ca detinatorii numelor de domenii sa-si actualizeze datele. Evident acesta este un serviciu si probabil va trebui sa existe o taxa", a spus Gheorghe Serban.
In cadrul intalnirii dintre ISP-isti si RoTLD s-a adus in discutie ideea unei taxe anuale de pana in 10 euro
Intrebat daca s-a discutat si problema taxei anuale, Gheorghe Serban a spus ca au existat anumite exprimari din partea furnizorilor de internet, dar ca aceasta trebuie sa fie fundamentata pe costuri.
- "Subiectul taxa s-a discutat, dar pentru noi taxa este doar o consecinta. Registrul are in vedere si taxa pentru ca o foloseste pentru acoperirea cheltuielilor operationale si dezvoltare. Au fost exprimari privind o taxa anuala sub 10 euro, dar au fost doar niste afirmatii. In mod normal, entitatea juridica insarcinata cu administrarea numelor de domenii trebuie sa faca anual un buget si in functie de acest buget, de cati bani are nevoie sa fie sustinut, sa fie stabilita taxa", a spus directorul ANISP.
Intrebat ce parere are despre nivelul acestei taxe, Serban a spus:
- "Incercati sa inmultiti 710.000 de nume de domenii .ro cu o taxa care ar fi reinnoita anual, in care fiecare plateste 10 euro. Chiar si in cazul in care, sa zicem, s-ar renunta la un sfert dintre domeniile .ro tot raman sume foarte mari. De aceea trebuie facuta o fundamentare, un buget si un plan al acestui Registru", a spus directorul ANISP.
Vezi atasate atat proiectul de Hotarare de Guvern cat si Nota de Fundamentare.
domeniile vandute pe viata , trebuie sa ramana neatinse de taxa asta idioata.
de ce ? daca cumperi un cuptor cu microunde vine guvernul si te obliga sa il folosesti ??
"5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
(1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
(2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract. "
Mai au si tupeul sa o intoarca: "Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine." Pai atunci puneti o taxa de 1ban/an pentru cei care au domenii deja inregistrate. Cine le foloseste o sa plateasca si o sa aveti evidenta de va trebuie cine nu... pa ... realocati domeniile si gata.
10Euro/an adica exact ca la domeniile .com? Really?
Apoi domnul Gheorghe se mai gandeste: "... 710.000 de nume de domenii .ro cu o taxa care ar fi reinnoita anual..." Deci va pasa de taxa ce ne mai mintiti ca nu asta este scopul?
cel mai probabil se vor trezi cu cateva mii de procese pe care le vor pierde si vor renunta la aberatie, dar pana atunci toata lumea va pierde timp si bani pentru ca amaratii astia semianalfabeti nu sunt in stare sa gandeasca o singura lege de la cap la coada..
Vezi taxele la universitate, coplata in sanatate...samd
O taxa de 1ban ar fi prima masura si reglemantat prin lege ca daca domeniul nu este utilizat(page underconstruction sau record DNS lipsa) timp de 2 ani(de exemplu) sa se suspende automat si sa fie realocat.
O sa-i spun eu :
- domeniul .us - 5,85 Euro/an
- domeniul .de - 6,15 Euro/an
- domeniul .fr - 6,63 Euro/an
(valori gasite de mine pe namecheap.com)
Cum se face ca noi suntem condusi incontinuu de oameni care in loc sa ne ajute, cauta doar sa ne faca rau, sa ne suprataxeze, sa ne ia ultimul ban daca se poate ?
si nu e legata de pretul mai bun!
1. Cum ar spune Mugurel Isarescu, banii nu fac politica; la preturi comparabile, alegi o piata cu multe sute de mil de utilizatori.
2. Aplicarea retroactiva este oricum imposibila d.p.d.v. legal.
3. Logica asta ne duce la efectele REALE, unele urmarite, celelalte din nefericire nu:
Detinatorii unor domenii in care s-a investit, vor achita probabil in avans pe 10 ani. Asta va aduce niste banuti pt folosinta politica imediata, dar va afecta grav incasarile pe anii urmatori. De ce ? Pai, aici apar efectele de la pct 1. Nu este deloc o forma de incurajare a noilor investitii in IT. Argumentul ca si altii fac la fel, imi da de fapt dreptate. Avem resurse umane pt IT, incurajeaza-i sa investeasca in acest domeniu, nu te uita dupa o incasare rapida a catorva milioane de eur(cu noroc), ucigand cresterea viitoare...Dar, gura bate fundul, ca sa revin la zicerile lui Mugurel...
Boi cu pedale ce sunteti !
In toate statele civilizate taxa este anuala. De la domenii .uk, .de, .fr, .at, .us, .au pana la cele internationale .com, .net, .org se plateste taxa anuala.
Daca voi imi aratati un stat civilizat unde inregistrarea domeniilor este pe "viata" cum era in Romania...eu imi cumpar 5 domenii din acel stat.
Pentru re-activarea pe piata a domeniilor inactive puteau trimite email-uri o data la doi ani in care cereau proprietarilor sa dea click pe un link astfel confirmand faptul ca datele personale sunt actualizate si ca inca doreste sa pastreze domeniul activ. Astfel se evita creearea unei noi taxe.
referitor la domeniile .ro exista o mica diferenta pe care nu prea o sesizeaza nimeni: domeniile .ro sunt ale noastre (nici macar ale urmasilor urmasilor etc) ci ale statului roman. Noi platim o taxa de utilizare si am fost fraieri sa credem ca o vom plati o singura data toata viata..
Frankly eu ma gandesc la asta ca la o oportunitate de a vana niste domenii care poate nu mai sunt active de multa vreme.
"deci", suna genial in filmul "Filantropica".
Ma pune pe ganduri faptul ca ai lucrat pentru o firma de webhosting fie ea in UK sau Botswana, si fabulezi (agramat) cand spui "domeniu gratuit(fara sai platesti webfosting)". Domeniul este una, serviciul de gazduire alta.
Domeniul gratuit il poti primi pentru un an, apoi platesti, insa, in niciun caz nu primesti si domeniu si gazduire ("webfosting") free. Fie primesti gazduire fara domeniu, la modul "try it", fie primesti domeniu gratuit cand achizitionezi un pachet hosting. T&C apply :)
in .de e 9 euro pe an. Ce piata este Germania si ce piata e Romania? De ce sa-ti iei domeniu .ro si sa te limitezi la Romania cand poti sa-ti iei .com sau .eu daca tot il platesti anual? Guvernul se uita cu jind la numarul de domenii, il inmulteste cu 10 euro si hopa! au mai strans niste bani de dat aiurea la primari sa organizeze festivaluri cu doi mici si o bere. Plus ceva posturi caldute la rotld pentru amante.
Daca pun taxa, cei care nu folosesc oricum domeniile nu vor plati, restul vor migra spre domenii mai importante, .com .eu si tot nu cred ca o sa faca mare branza.
Daca in schimb taxa este mica, o sa cheltuie mai mult cu adunarea banilor.
Domeniile care nu sunt folosite se pot suspenda dupa un timp si asa cum e acum. La domeniile folosite se plateste anual gazduire + tva. Acel tva ar trebui sa fie mai mult decat suficient si pentru rotld.
In sfarsit, dupa cum vezi pretul unui domeniu .ro nu este modica. Acei bani ar trebui sa le ajunga cel putin 50 de ani pentru a gestiona acel domeniu, pentru ca mai mult de 0.5 euro pe an per domeniu nu se justifica.
Daca esti norocos si traiesti peste 60 de ani, s-ar putea sa nu te bata la cap cu schimbatul acestuia, decat cu un certificat de deces, dar si acela o sa te coste, ferice de tine ca nu o sa-ti mai pese :))
Daca asa vrea muschiu' lu' Ponta... se poa' ca nu ii afecteaza direct pe cei 70%...
Pentru re-activarea pe piata a domeniilor inactive puteau trimite email-uri o data la doi ani in care cereau proprietarilor sa dea click pe un link astfel confirmand faptul ca datele personale sunt actualizate si ca inca doreste sa pastreze domeniul activ. Astfel se evita creearea unei noi taxe.
Am 5 domenii .ro pentru care am platit approx. 50euro per domeniu pentru inregistrare.
Iar cei care au legatura - ar face bine sa iasa la vot de acum incolo, in loc de a-si exprima superior scirba ca "toti sint la fel". Iacata ca unii sint muuult mai prosti si/sau hoti.
Nu votati - voteaza in locul vostru cei care n-au habar de domenii internet si va hotarasc soarta.
Cei care se plang ar trebui sa vada cum e in afara. La noi e inacceptabil ca 50% din internet contine domenii nefolosite pentru ca apropritarul a dat coltul de ani buni.
Adica dau 50 euro cand il cumpar si mai dau dupa, pt ca ponta are nevoie de bani pt uslam, inca 10 euro pe an.
Spre comparatie, macar un domeniu .com platesc 5 euro pe an si stiu asta de la inceput.
Scarbelor. Probabil ca o sa imi inchid domeniile.
Ma tem ca vom reasista la un episod myx:
http://www.zoso.ro/cum-faci-bani-lucrand-la-vodafone/
Apropos HN, pdf-ul la care duce link-ul este gol, are ceva bullet-uri fara continut si atat!!!
asa ca stai linistit ca nu taxa lunara este solutia.
Dar in afara de noi si noi taxe, unele amintind de arhaicele "fumarit" si "vinarit", va mai duce capul la ceva? Cateva masuri de bun simt pentru stimularea economiei?
Sunteti penibili. In ceea ce ma priveste, nu v-as incredinta nici administrarea unei gradini de zarzavat. Ati pune probabil taxa pe melci.
beneficia de îmbunătăţirea serviciilor oferite prin
aplicarea taxei anuale."
Iata ce crede guvernul despre dvs.: crede ca va merge bine doar cand platiti taxe!
Multumim USeLe
Concret, care sunt bai parazitilor serviciile imbunatatite din "nota de fundamentare" (era sa cad pe spate) de care vor beneficia contribuabilii?
Va fi ca si cu rovigneta ... soferii platesc taxa de drum ca sa beneficieze de "infrastructura la standarde ..." cand de fapt nimeni nu stie pe ce se cheltuie acei bani...
Eu am cateva site-uri ".ro" cumparate pe viata. Unele le folosesc, altele nu intrucat proiectele nu sunt gata. Dar e numai treaba mea daca imi folosesc bunul cumparat cu factura si "pe viata" si e doar treaba mea cum ma folosesc de propietatea mea. poate ca l-am cumparat sa-mi blochez concurenta. Sau poate ca am cumparat mai multe domenii cu denumire asemanatoare pentru a-mi proteja brandul de contrafaceri si concurenta neloiala. Si acum cand inregistrezi un domeniu ti se recomanda sa mai iei altele cu denumire asemanatoare ca sa te protejezi.
Daca imi cumpar masina si nu o folosesc Ponta e in stare sa-mi bage alt impozit ca nu consum benzina superaccizata desi eu mi-am cumparat BMW-ul sa doarma cainele in el.
Pentru cele "pe viata" NICI O LEGE NU SE POATE APLICA RETROACTIV
Citez din contractul pe care se considera ca l-ai acceptat cand ai inregistrat un domeniu .ro:
"5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract <<NOI>> putem:
(1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
(2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract."
Inregistrarea "pe viata" a fost doar o chestie de marketing, care nu se regaseste ca atare in niciun contract sau factura. Toata lumea stia ca asta nu va dura o vesnicie (sic).
Adevarata problema aici este ca am platit un pret mare la inregistrare si poate ca banii astia echivaleaza cu mai mult de doua taxe anuale, chiar si la valoarea de 10 EURO/an, care este cam mult peste taxele practicate pentru alte domenii.
Si ce firma serioasa este aia care nu are pagina de internet.
Nu mi-e teama ca le dau idei, sunt convins ca deja s-a gandit cineva la asta.
De fapt, daca citesti exclusiv ziare si forumuri online nu intelegi veci cum de a castigat USL alegerile.
Si atunci nu e firesc sa fure de la un grup social care oricum ii antipatizeaza si nu ii vor vota vreodata?
toate cele 700 000 de domenii inregistrate.
O sa-l tin eu pe server si il sincronizam toti.
Asta ar trebui sa fie o metoda de a riposta impotriva acestor idioti.
Facem noi in paralel , distribuirea unui fisier nu il pot pune ei in faptul ca gestionam domenii de internet , deci nu cadem sub incidenta lor.
Pana la urma nu cei ce au stabilit taxa vor fi trasi la raspundere ci tot noi, cei care platim taxele vom trebui sa platim si gafele lor!
oare astia din conducerea acestor firme se servicii de internet sunt fosti vanzatori de portocale in piata!?
In opinia mea este o masura normala pentru ai obliga pe cei ce nu le folosesc sa le elibereze sau sa le foloseasca.
Intrebarea care se ridica, cat v-a fi aceasta taxa si cum o sa procedeze cu cei care au platit aproape 200Lei pentru un nume de domeniu pe viata.
51.6 usd x 710000 domenii = 33.636.000 usd
fara tva
asta numai pt ca ei au un monopol!
”- cheltuielile cu mentenanta;
- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;”
Pai, rezervarea este una iar stocarea si protectia datelor (gazduirea), alta. Taxa asta este pentru rezervare. Gazduirea o platesc celui care imi asigura serviciul respectiv.
Primul motiv invocat de catre Registru este mentenanta.
Dumneavoastra, cei care scrieti pe aici, aveti cunostinta despre ce mentenanta se vorbeste? Poate sunt eu atat de nestiutor si confund niste notiuni...
Puteti detalia?
Deci au platit aproximativ 900 mii USD si in timp au incasa 33 MILIOANE USD!!!!!
NUMAI CA SA INTRETINA O BAZA DE DATE CU 710000 ABONATI!!!!!!!!
Nu toate domeniile ".ro", aduc bani "proprietarilor" care le-au achizitionat. Este greu sa promovezi un site la un nivel la care sa ti se propuna sa afisezi reclame (ca sa mai reduci din cheltuieli), iar daca site-ul tau nu promoveaza o afacere personala, nu renteaza mentinerea acestuia, platind taxa celor de la USL.
Aceasta taxa va lovi tot in cei mici si fara posibilitati financiare care vor fi nevoiti sa renunte la domeniile non profit, ceea ce va afecta liberatea informatiei si a liberei exprimari pe Internet...
Imi place ca sar toti bisnitarii care au cumparat domenii fara numar ,niciodata cu intentia sa le foloseasca altfel decat la bisnita,in speranta imbogatirii ulterioare.
Sunt mii daca nu cumva zeci de mii de domenii nefolosite si pe care le-au luat cativa smecheri pe nume si adrese false pentru scopul de mai sus.
Daca aveti businessuri care sa vi le tine foarte bine , achitati in fiecare da. Daca nu , valea, lasati care le cumpara altii si pun niste afaceri pe roate ...altele decat bisnita.
- daca exista o incercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
Daca e proprietatea ta , amice ... de ce nu il poti vinde ?
Eu te sfatuiesc sa mai citesti un manual ceva , cred ca prin clasa a 3-4 se studia ce inseamna proprietate si drept de folosinta.
Pentru batuti in cap : NU, nu sunteti proprietarii domeniilor. Aveti doar drept de folosinta, ROtld este proprietarul domeniului. Din aceasta cauza nici nu il puteti vinde LEGAL (ca ilegal se poate orice) ci doar TRANSFERA dreptul de folosinta.
Microsoft.com este domeniu international. RoTLD este un top level domain ROMANESC. Ce are Romania cu SUA si ce are o firma straina cu un TLD romanesc numai dumneata stii si cele 2 domenii alte dumitale.
Si da, RoTLD este proprietarul domeniului tau iar tu ai drept/permisiune de folosinta.
Nici nu stii ce ai in farfurie..
In 1994 s-a incheiat un acord intre guvernul Romaniei si Guvernul SUA , prin care guvernul Romaniei doar administreaza domeniile .ro.
Domeniil de pe internet sunt ale SUA si administrate prin ICANN
Iar afirmatia ta: "Daca aveti businessuri care sa vi le tine foarte bine , achitati in fiecare da. Daca nu , valea, lasati care le cumpara altii si pun niste afaceri pe roate ...altele decat bisnita." este total aberanta... De ce trebuie ca eu sa am musai un bussines, ca sa-mi permit un domeniu ".ro"? Tu ai gandit ceea ce ai scris?... Poate ca ma pricep foarte bine la ceva anume si-mi doresc sa ofer si altora pe gratis cunostintele mele, asa ca ce te freaca grija pe tine ce fac eu cu acel domeniu?...
Aroganta ta de patron smecher este de-a dreptul jignitoare...