Proprietarii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Fata de practica existenta, proiectul vizeaza modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor '.ro' in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.

  • "Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".

Autoritatile propun in acest document ca "numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.

  • Situatia existenta si motivatia proiectului de act normativ

In nota de fundamentare a acestui act normativ se mentioneaza ca "pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD - n.a Departament din cadrul ICI - Institutul National de Cercetare in informatica) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.

Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:

- cheltuielile cu mentenanta;

- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;

- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;

- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;

s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).

Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective".

In prezent costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%) si nu exista o taxa dementenanta, conform datelor de pe site-ul RoTLD.

In nota de fundamentare se mentjoneaza ca proiectul va avea impact macroeconomic, impact asupra mediului de afaceri si "un impact social indirect datorat faptului ca cetatenii, detinatori sau potentiali detinatori de domenii .ro vor beneficia de imbunatatirea serviciilor oferite prin aplicarea taxei anuale".

  • Gheorghe Serban, director executiv Asociatia furnizorilor de internet (ANISP): Principala problema este ca foarte multe din cele peste 710.000 domenii .ro nu mai sunt utilizate

In document se mai mentioneaza ca pe acest subiect s-a organizat o intalnire de catre ANISP, asociatia de profil care reuneste furnizorii de internet din Romania. Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP, a precizat ca aceasta intalnire a avut loc saptamana trecuta, la ea participand reprezentanti ai furnizorilor de internet membri ai asociatiei si reprezentanti ai Departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.

  • "Formularea (n.a din proiectul de HG) nu este foarte clara. Noi am discutat la reuniunea avuta saptamana trecuta ca este necesara rezolvarea unei situatii cu numele de domenii, in sensul ca foarte multe nume de domenii nu mai sunt utilizate si datele respective nu sunt actualizate. La noi, de la inceput, domeniile .ro au fost alocate practic pe viata. De fapt nu s-a precizat niciodata pentru ce termen se aloca un nume de domeniu si sunt foarte multe situatii de firme care si-au inregistrat nume de domenii in anii 1995-1996, 2000 chiar si mai curand, si care nu mai exista. Au disparut, in mod natural. Aceste nume de domenii ar trebui sa fie disponibilizate dupa o anumita procedura. Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine. Sunt inregistrate peste 710.000 de nume de domenii, din care 36% sunt pentru persoane fizice, iar 64% sunt alocate unor persoane juridice. Sigur exista un numar destul de mare de nume domenii inactive, in care nu se face nimic", a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.

In privinta reinnoirii numelor de domenii .ro, Serban sustine ca prevederile ar mai trebui analizate.

  • "Cu privire la reinnoirea numelor de domenii deja alocate cred ca ceea ce prevede proiectul de HG este putin pripit. Dupa parerea mea trebuie o perioada putin mai mare de tranzitie astfel incat pe durata de exemplu a 2-3 ani toate numele de domenii sa poata fi revizuite, in sensul ca detinatorii numelor de domenii sa-si actualizeze datele. Evident acesta este un serviciu si probabil va trebui sa existe o taxa", a spus Gheorghe Serban.

In cadrul intalnirii dintre ISP-isti si RoTLD s-a adus in discutie ideea unei taxe anuale de pana in 10 euro

Intrebat daca s-a discutat si problema taxei anuale, Gheorghe Serban a spus ca au existat anumite exprimari din partea furnizorilor de internet, dar ca aceasta trebuie sa fie fundamentata pe costuri.

  • "Subiectul taxa s-a discutat, dar pentru noi taxa este doar o consecinta. Registrul are in vedere si taxa pentru ca o foloseste pentru acoperirea cheltuielilor operationale si dezvoltare. Au fost exprimari privind o taxa anuala sub 10 euro, dar au fost doar niste afirmatii. In mod normal, entitatea juridica insarcinata cu administrarea numelor de domenii trebuie sa faca anual un buget si in functie de acest buget, de cati bani are nevoie sa fie sustinut, sa fie stabilita taxa", a spus directorul ANISP.

Intrebat ce parere are despre nivelul acestei taxe, Serban a spus:

  • "Incercati sa inmultiti 710.000 de nume de domenii .ro cu o taxa care ar fi reinnoita anual, in care fiecare plateste 10 euro. Chiar si in cazul in care, sa zicem, s-ar renunta la un sfert dintre domeniile .ro tot raman sume foarte mari. De aceea trebuie facuta o fundamentare, un buget si un plan al acestui Registru", a spus directorul ANISP.

Vezi atasate atat proiectul de Hotarare de Guvern cat si Nota de Fundamentare.