​Avand in vedere prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) condus de Dan Nica va organiza luni, 16 decembrie, o intalnire cu caracter tehnic avand ca tema proiectul de HG privind inregistrarea numelor de domenii '.ro', se arata intr-un anunt publicat vineri pe site-ul ministerului. In Romania sunt inregistrate peste 700.000 de nume de domenii .ro, iar proiectul de act normativ care vizeaza introducerea unei taxe anuale care sa fie platite de detinatorii numelor de domenii .ro a fost afisat initial pe pagina proprie a ministerului in data de 4 decembrie intr-o forma eronata.

RoTLD, serviciul de administrare domenii.roFoto: captura RoTLD

Proprietarii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern. Fata de practica existenta, proiectul vizeaza modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor '.ro' in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.

"Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans", se arata in nota de fundamentare.

Autoritatile propun in acest document ca "numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.

Proiectul de Hotarare de Guvern care vizeaza introducerea unei taxe anuale care sa fie platita de detinatorii de nume de domenii .ro, pe care Ministerul pentru Societatea Informationala l-a scos in dezbatere publica pe site-ul propriu in data de 4 decembrie, a fost inlocuit a doua zi cu o noua versiune, dupa ce in documentul initial s-a facut confuzie intre termenii "inregistrant" (persoana fizica sau juridica pentru care se inregistreaza un nume de domeniu si care este detinatorul acelui nume de domeniu) si "inregistrator" (persoana juridica prin intermediul careia se inregistreaza numele de domenii .ro la solicitarea inregistrantului).

In versiunea initiala era prevazut ca un nume de domeniu poate fi suspendat sau anulat daca datele inregistratorului nu sunt actualizate, situatie care ar fi afectat grav proprietarii de domenii .ro.

Citeste si: