Digitalizarea tuturor actelor de stare civila din ultimii 100 de ani si implementarea la nivel national a unui sistem integrat prin care cetatenii vor putea obtine actele de stare civila prin simpla prezentare a unui act de identitate la primarie vor fi realizate de un consortiu de firme condus de Romsys, care a fost desemnat castigator al licitatiei pentru acest proiect. Propunerea financiara a consortiului castigator a fost de 94,9 milioane lei (fara TVA), in conditiile in care bugetul total al proiectului finantat prin fonduri structurale este de 35 milioane de euro.

Iata mai jos comunicatul dat marti de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI):

In data de 13 decembrie 2013, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a incheiat procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru sistemul integrat de emitere a actelor de stare civila (SIIEASC). Castigatorul desemnat este asocierea formata din S.C. ROMSYS S.R.L., S.C. Indra Sistemas S.A., S.C. Mercury 360 Communications S.R.L., impreuna cu subcontractantii S.C. Technology Network Services S.R.L., S.C. Quantrio Consulting S.R.L., S.C. Star Storage S.R.L., cu o propunere financiara de 94.999.664,00 lei, fara TVA. Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI si finantat prin fonduri structurale este imbunatatirea si automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila. Bugetul total al proiectului de eliberarea online a actelor de Starea Civila este de 35 milioane de euro.

  • "Eliberarea online a actelor de stare civila este un proiect al tuturor romanilor. Nu va exista vreun cetatean roman care sa nu interactioneze cu acest sistem, absolut toti ii vom simti  beneficiile. Vorbim aici despre regandirea fluxurilor administrative astfel incat sa nu 'sarbatorim' nasterea unui copil la coada cu vraful de acte, vorbim despre digitizarea actelor de stare civila din ultima suta de ani, adica aproximativ 75 milioane de documente, vorbim despre un proiect cu adevarat pentru romani, care va provoca o schimbare ireversibila in societatea romaneasca" a declarat ministrul Dan Nica.  

Astfel, in cadrul proiectului vor fi scanate si digitizate toate actele de stare civila din ultimii 100 de ani, aproximativ 75.000.000 de documente. Proiectul prevede servicii de dezvoltare si implementare, servicii de scanare si stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware - servere si echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicatii, certificate digitale) - pentru toate cele 3188 de Unitati Teritorial Administrative, inclusiv dotarea unui datacenter. Totodata, se vor presta servicii de consultanta in domeniul managementului de proiect, informare si publicitate pentru implementarea proiectului.

Atribuirea contractului s-a facut in urma unei proceduri de tipul licitatie deschisa, publicata in SEAP in data de 7 august 2013, termenul initial de depunere a ofertelor fiind 23 septembrie 2013. Ulterior, termenul a fost prelungit pana in data de 30 septembrie, apoi pana pe 21 octombrie, din cauza unor contestatii primite de Autoritatea Contractanta.

Deschiderea ofertelor a avut loc la sediul MSI in data de 21 octombrie 2013, ora 11:00, in prezenta membrilor comisiei de evaluare, a reprezentantilor imputerniciti ai ofertantilor si a observatorilor desemnati. Comisia de evaluare a declarat admise din punct de vedere al documentelor de calificare 3 oferte:

  • Oferta nr. 1 - Asocierea formata din S.C. ROMSYS S.R.L., S.C. Indra Sistemas S.A., S.C. Mercury 360 Communications S.R.L. - - oferta financiara: 94.999.664,00 lei, fara TVA
  • Oferta nr. 2 - Asocierea formata din SC S&T Romania SRL , SC SIVECO Romania SA, SC Expert One Research SRL, SC Frontal Communications SRL, SC BCS Business Consulting Software SRL - oferta financiara: 120.986.865,40 lei, fara TVA
  • Oferta nr. 3 - Asocierea formata din SC UTI GRUP SA , SC CertSIGN SA, SC AM Project Design & Consulting SRL.- . - oferta financiara: 121.650.794,48 lei, fara TVA

In urma desfasurarii procedurii de evaluare, toate cele trei oferte tehnice au fost declarate conforme din punct de vedere tehnic, oferta financiara cea mai scazuta fiind cea a asocierii formate din S.C. ROMSYS S.R.L., S.C. Indra Sistemas S.A., S.C. Mercury 360 Communications S.R.L., in valoare de 94.999.664,00 lei, fara TVA. In urma aplicarii criteriului 'pretul cel mai scazut', aceasta a fost declarata castigatoare.

Dupa expirarea perioadei de 11 zile in care legea permite depunerea de contestatii, si inainte de 8 ianuarie 2014, Ministerul pentru Societatea Informationala va semna contractul cu castigatorul licitatiei. Sistemul integrat de emitere a actelor de stare civila va trebui livrat inainte de 1 iulie 2015. Apelul pentru acest proiect a fost lansat in cadrul Operatiunii 3.2.1 'Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar', din cadrul Domeniului Major de Interventie 2 -Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice', Axa III 'Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public.