Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a transmis luni un comunicat de presa in care "protesteaza ferm fata de afirmatiile potrivit carora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112". "Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1 iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt cooordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46 a refuzat sa mai dea alte informatii spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic. Dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112", a declarat colonelul Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS.

Epava avionului BN-2 YR-BNPFoto: Salvamont Bihor

Iata comunicatul STS:

  • "Urmare aparitiei in spatiul public a unor informatii false referitoare la convorbirile prin Sistemul 112 si pentru corecta informare a opiniei publice, Purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a fost imputernicit sa faca urmatoarele precizari:
  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale protesteaza ferm fata de afirmatiile potrivit carora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1 iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt cooordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46 a refuzat sa mai dea alte informatii spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic. Dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112".

STS mai precizeaza ca:"perimetrele indicate prin hartile difuzate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale sunt cele construite in baza legii si a Deciziei ANCOM 1023/2008. Precizia lor este conform acestor reglementari si este la fel ca in alte 21 de tari europene care folosesc aceeasi metoda. Coordonatele si informatiile utilizate pentru construirea acestor perimetre sunt trimise STS de catre operatorii de telefonie mobila si sunt actualizate odata la doua luni, conform reglementarilor in vigoare.

Utilizarea si interpretarea acestor date revin agentiilor specializate de interventie iar corelarea lor cu alte informatii din alte surse trebuie facuta de catre coordonatorul interventiei. In metodologia publicata pe site-ul www.112.ro gasiti cine este responsabil pentru coordonarea actiunilor in cazul acestor incidente/accidente. Tot pe site-ul mentionat sunt publicate protocoalele si procedurile existe cu alte institutii care au sarcina de a actiona in situatia unor incidente/accidente aviatice ( punctul 1 din Index). Reiteram ca interpretarea datelor nu se face de catre STS ci este obligatia agentiilor de cautare-salvare conform metodologiei publicate pe site-ul www.112.ro".

  • Filmul accidentului aviatic din Muntii Apuseni: Cand si ce telefoane au dat ranitii

Primul apel telefonic in urma accidentului aviatic din Apuseni a fost facut de copilotul Razvan Petrescu luni dupa-amiaza, la ora 16:01, si a fost catre tatal sau, conform raportului autoritatilor pe marginea tragediei aviatice din Muntii Apuseni. Medicul Radu Zamfir a sunat la numarul de urgenta 112 si a raportat prabusirea avionului la ora 16:16, dupa ce Zamfir fusese sunat in prealabil, la 16:06, de catre inspectorul general al IGSU. Din momentul in care autoritatile au fost alertate de accident si pana la descoperirea ranitilor de catre un lucrator silvic au trecut 5 ore si 12 minute. Vezi filmul evenimentelor si reactiile autoritatilor.