Grupul german Deutsche Telekom, care controleaza Cosmote si Romtelecom, a anuntat joi ca Makedonski Telekom a devenit prima companie din grup cu o retea bazata in intregime pe protocolul IP (ALL Internet Protocol) si ca pana in 2018 migrarea catre All IP se va face si in Romania, Grecia si Germania. Termenul presupune ca toate serviciile (voce, mesagerie text, imagine, video etc) sunt 'incapsulate' in pachete de date si transferate prin internet. Un exemplu concret: comunicarea de voce pe retele traditionale telecom (fixe sau mobile) se transforma in comunicare VoIP (ex. Viber, Skype sau VoLTE ori VoBB), au precizat pentru HotNews.ro oficialii Cosmote si Romtelecom.

Deutsche Telekom, sediul central din BonnFoto: Deutsche Telekom

In cazul Makendonski Telekom, migrarea catre All IP a inceput in luna octombrie a anului 2011 si a durat 25 de luni.

  • "Obiectivul este de a avea toti clientii nostri din Europa migrati catre comunicarea IP pana la sfarsitul lui 2018", a spus Claudia Nemat, membru in boardul Deutsᅡche Telekom (DT), responsabila pentru afacerile pe Europa.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Cosmote si Romtelecom au oferit urmatoarele detalii tehnice privind ALL-IP:

"All IP este un termen care defineste comunicarea end-to-end folosind mediul de date si protocolul IP (Internet Protocol).

In contextul All IP, terminalul este un terminal IP (inregistrat in retea cu o adresa IP si capabil de transfer de date), reteaua de acces este IP, reteaua de transport core este IP si platformele de servicii sunt IP.

Astfel, toate aplicatiile / serviciile (ex: voce, mesagerie text, imagine, video, conferinta etc.) vor fi 'incapsulate' in pachete de date transferate de la terminal la serverele de aplicatii si de acolo, la destinatie (fie un alt utilizator, fie alte servere de aplicatii, unde pot fi accesate de alti utilzatori, de exemplu).

Un exemplu concret: comunicarea de voce pe retele traditionale telecom (fixe sau mobile) se transforma in comunicare VoIP (ex. Viber, Skype sau VoLTE ori VoBB).

In cazul retelei fixe, migrarea la All IP inseamna de exemplu migrarea vechilor tehnologii de transport ale informatiei in IP, iar centralele traditionale in retea IMS (IP Multimedia Subsystem) capabila sa ofere VoBB (voice over Broadband sau VoIP). In cazul retelei mobile, migrarea la all IP inseamna, de exemplu, migrarea retelei de transport la IP/MPLS, conectarea accesului radio pe access IP, implementarea LTE si IMS pentru servicii mobile.

In cazul retelei mobile, LTE este un caz 'nativ' de all IP - in LTE vocea este 'incapsulata' in pachete de date, ca orice alt serviciu de date mobile si transmisa folosind IP pana la destinatar.

Beneficii:

- Servicii / aplicatii noi, inainte disponibile doar la accesul prin calculator, devin disponibile clientilor, indiferent de terminalul folosit (fix, mobil).

Practic orice tip de serviciu poate fi 'impachetat' IP si facut disponibil pe terminalul mobil de exemplu, daca acesta are aplicatia potrivita, acces la date mobile, iar reteaua mobila ofera viteze adecvate de transfer - ex de serviciu complex suportat in viitor: servicii medicale la distanta - necesita transfer de date (analize), imagini video, comunicare voce si text etc.

- Se ofera clientilor servicii integrate: voce, mesagerie, video, infotainment, web, TV, care sunt aceleasi indiferent de terminalul utilizat (mobil, 'fix', TV, tableta etc.) sau reteaua de acces utilizata (fixa, mobila, wifi etc.).

Deutsche Telekom este in prezent actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 40% din actiuni, iar in Romania controleaza indirect operatorii de telefonie Romtelecom, Cosmote si retailerul Germanos.