Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), condus de Dan Nica, a publicat joi, 20 februarie, pe site-ul propriu Memorandumul semnat cu producatorul chinez de echipamente Huawei. Documentul, prezentat in exclusivitate marti, 18 februarie, de HotNews.ro, mentioneaza ca MSI "vine in intampinarea Huawei" in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului. Ministerul si Huawei anunta o "cooperare strategica", in ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzata de institutii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj in favoarea autoritatilor chineze.

Dan Nica si Lu Yong, manager regional Huawei, au semnat memorandumul la BucurestiFoto: AGERPRES
  • Ora 17.19: HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea informationala sa publice si versiunea in limba engleza a Memorandumului semnat cu Huawei. Ministerul a transmis urmatorul raspuns: Memorandumul aprobat si semnat in Guvern este in limba romana si este cel publicat pe site-ul MSI.

Memorandumul a fost semnat pe 25 noiembrie 2013, intr-o ceremonie la Palatul Victoria ocazionata de vizita premierului chinez la Bucuresti impreuna cu o delegatie de oficiali si oameni de afaceri. La 29 noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a spus intr-o conferinta de presa ca textul Memorandumului va fi publicat in Monitorul Oficial, lucru care nu s-a intimplat pina acum.

La trei luni distanta de la semnarea memorandumului, Ministerul pentru Societatea Informationala sustine, intr-un raspuns oficial pentru HotNews.ro, ca sistemele IT enumerate in memorandum "nu au fost realizate si implementate de MSI" si refuza sa dea orice alte detalii. Ministrul Dan Nica nu a raspuns apelurilor HotNews.ro, iar secretarii de stat Bebe Ionica si Toma Campeanu au declarat ca nu este in competenta lor acest memorandum si nu stiu in ce stadiu de implementare se afla.

O cautare pe internet arata ca sistemele mentionate nu au fost realizate, ele fiind enuntate in diverse momente ca proiecte guvernamentale.

SRI arata, intr-un raspuns pentru HotNews.ro, ca "nu a fost consultat cu privire la documentul mentionat", si adauga ca "nu are atributii legale privind avizarea unor astfel de demersuri initiate de Guvernul Romaniei, direct sau prin institutiile subordonate".

STS, desemnat prin lege autoritatea care organizeaza telecomunicatiile speciale pentru autoritati, arata intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca nu i-a fost cerut un aviz si nu a fost consultat pentru acest memorandum. STS mai arata ca evalueaza "eventualele consecinte si impactul asupra misiunilor noastre de a construi comunicatii de stat conform legii si eventualul impact asupra proiectelor si obligatiilor pe care le derulam in domeniul nostru de competenta in relatia cu Uniunea Europeana si NATO".

Presedintele Basescu: Din memorandumul semnat cu Huawei am inteles foarte bine de ce vrea Ponta STS la Guvern

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, a doua zi dupa articolul HotNews.ro, ca a solicitat si a primit acest memorandum semnat cu Huawei si ca a inteles astfel de ce vrea premierul Victor Ponta sa treaca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in subordinea Executivului. Potrivit sefului statului, premierul a facut "un joc murdar pe seama securitatii nationale" din cauza acestor obligatii asumate si aprobate prin memorandum cu Huawei.

"Am solicitat azi si am primit memorandumul semnat de ministrul Nica (ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica - n.r.) cu Huawei din China. Ii multumesc ca mi l-a transmis, semnarea memorandumului e aprobata de premierul Ponta. Din lecturare, am inteles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma, e clar ca angajamentele cu firma chineza l-au obligat pe Ponta sa largeasca spectrul de oferte pentru aceasta firma", a afirmat seful statului intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Nu minciuna ca (STS -n.r.) trebuia sa identifice pozitia avionului cazut in Apuseni, pentru ca nu are in atributiuni asa ceva, dar acum am inteles de a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale - obligatiile asumate si aprobate prin memorandum cu Huawei", a mai spus presedintele Traian Basescu, apreciind ca "securitatea nationala nu se da pe mana unor firme IT straine, indiferent cat de prieteni am fi cu o tara sau alta".

Intrebat ulterior daca s-a decis cu privire la depunerea unei plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si cu ce acuzatii, Traian Basescu a raspuns: "Am avut alte prioritati, dar memorandumul cu firma chineza si miscarea STS pot fi elemente de adaugat intr-o plangere penala".

Premierul Ponta: Si SUA, si Europa lucreaza in foarte multe sisteme cu compania Huawei. E o prostie ce a spus dl Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca memorandumul semnat de Guvern cu firma chineza Huawei si investitiile derivate de aici se fac cu respectarea obligatiilor asumate de Romania ca stat membru al UE si ca aceasta companie furnizeaza de ani de zile echipamente pentru marile companii de telecomunicatii. "Si SUA, si Europa lucreaza in foarte multe sisteme cu compania Huawei", a subliniat Ponta.

Ponta a catalogat declaratiile presedintelui privind Huawei drept "o prostie", un ultim atac venit dupa "atacurile constante la adresa KazMunaiGaz" si dupa "acea declaratie absolut iresponsabila legata de Dacia Renault". "Declaratiile presedintelui nu pot decat sa faca rau, atat timp cat nu sunt insotite nici macar de probe", a adaugat seful Executivului.

"Ideea ca Huawei o sa faca nu stiu ce pentru STS e cel putin un neadevar. Din cate stiu, furnizeaza de ani de zile pentru marile companii de telecomunicatii echipamente", a declarat Ponta intrebat daca poate preciza ce sisteme de comunicatii va construi Huawei si daca privesc un grad inalt de securizare".

Premierul a adaugat, raspunzand unei intrebari, ca Huawei nu a participat la contructia sistemul 112.

Ce spune Memorandumul de intrelegere intre MSI si Huawei

In memorandumul semnat in timpul vizitei unei masive delegatii oficiale chineze in Romania se arata ca "luand in considerare faptul ca Huawei are un rol important in economia Romaniei, MSI si Huawei sunt de acord sa intre intr-o relatii de cooperare strategica".

Unul dintre scopurile mentionate in memorandum il reprezinta "consolidarea rolului pozitiv al Huawei in politica economica a guvernului pentru imbunatatirea eficientei economiei romanesti si a competitivitatii internationale a acesteia".

Pe linga intentia asumata de Huawei de a-si spori activitatile din Romania, Ministerul condus de Dan Nica isi asuma "sa ofere sprijinul si atentia necesare pentru dezvoltarea activitatilor comerciale si de investitie ale Huawei in Romania, in conformitate cu obligatiile care ii revin in temeiul legislatiei UE".

Astfel, in documentul oficial se arata ca "MSI vine in intampinarea Huawei in vederea participarii la constructia Sistemului de Informatii si Comunicatii National, Sistemului de Monitorizare si Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oras Inteligent (Smart City) si Retelei Nationale de Banda Larga dezvoltate de catre Guvernul Romaniei".

Mai mult, MSI se obliga sa ofere sprijin "in vederea initierii proiectului de Retea Integrata a Transelectrica al carui memorandum de Intelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012".

Unele dintre sistemele enuntate in memorandum sint considerate de industria de specialitate sisteme critice pentru securitatea nationala: Sistemul de Informatii si Comunicatii National, Sistemul de Monitorizare si Supraveghere a Traficului si Reteaua Nationala de Banda Larga. In ce stadiu sint acum aceste proiecte? Mister. Ministerul Societatii Informationale, adica institutia semnatara a Memorandumului, sustine intr-un raspuns oficial pentru HotNews.ro ca sistemele IT enumerate in memorandum "nu au fost realizate si implementate de MSI" si refuza sa dea orice alte detalii.

Memorandumul dintre MSI si Huawei a fost aprobat in sedinta de Guvern din 20 noiembrie 2013.

De ce este importanta discutia in jurul acestui memorandum? Pentru ca accesul unor companii private la infrastructuri critice de securitate este o chestiune delicata in statele membre NATO, unde cybercriminalitatea este considerata o amenintare majora la adresa securitatii aliantei si a statelor membre.

De altfel, romanul Sorin Ducaru a devenit in 2013 asistent al secretarului general al NATO si sef al Diviziei care acopera si apararea cibernetica.

Huawei are un istoric insemnat de controverse in state membre NATO in ce priveste accesul la proiecte strategice.

Istoricul controverselor in jurul Huawei:

SUA:

Departamentul pentru Comert al SUA a blocat in 2011 participarea Huawei la o licitatie publica pentru realizarea unei retele wireless nationale. Un reprezentant al Departamentului a explicat pentru PC World ca "a fost o decizie de securitate nationala". (Detalii aici)

Canada:

Guvernul canadian a luat masuri similare fata de Huawei in 2012, autoritatile citand cresterea amenintarii cyberterorismului. (Detalii aici)

Marea Britanie:

Guvernul condus de David Cameron a cerut in ianuarie 2014 renuntarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinte, citand "potentiale vulnerabilitati". (Detalii aici)

Si in Australia (tara non-NATO) a existat o controversat majora: Guvernul australian a exclus Huawei in 2012 de la o licitatie pentru realizarea retelei nationale de banda larga, in urma unui raport al Australian Security Intelligence Organisation. (Detalii aici)