Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) mentioneaza intr-un raspuns transmis vineri catre HotNews.ro, ca a analizat si cunoaste dimensiunea impactului pe care decizia Microsoft o va avea asupra sistemelor informatice si de comunicatii aflate in administrare sau utilizare proprie. Strategia STS vizeaza masuri imediate, pe termen scurt, si masuri pe termen lung, astfel incat efectele sa fie minime.
"Serviciul de Telecomunicatii Speciale va utiliza in continuare sisteme de operare Windows XP doar pe statii izolate, neconectate in nicio retea sau in retele interne, total separate de retele publice, concomitent cu intarirea corespunzatoare a politicilor de securitate informatica.
Pentru acces in retele publice STS, sistemele de operare Windows XP si aplicatiile aferente vor fi inlocuite in foarte scurt timp cu software open-source ale caror performante tehnice si de securitate vor elimina dependenta de un unic furnizor si vor fi conforme cu standardele interne impuse.
Prin incetarea suportului pentru sistemele si aplicatiile Microsoft mentionate, riscul privind utilizarea acestora, din punct de vedere al incidentelor de securitate, va creste exponential, cel putin in a doua jumatate a anului in curs.
Am facut recomandari care tin seama, printre altele, de urmatoarele aspecte:
- Peste 75% dintre calculatoarele institutiilor publice din Romania care utilizeaza Windows XP nu suporta un sistem de operare superior datorita limitarilor hardware. Acest lucru este datorat in buna parte interdictiei mentinute de cativa ani ca institutiile publice sa nu achizitioneze calculatoare, astfel incat parcul actual este invechit.
- Majoritatea institutiilor au dezvoltate, in jurul sistemelor de operare, aplicatii utilizate in diverse scopuri, pentru nevoi interne sau publice, functie de specificul si atributiile fiecarei institutii in parte. Upgrade-ul sistemelor de operare va duce obligatoriu la rescrierea majoritatii aplicatiilor, cu costuri si efecte care nu au fost inca luate in calcul.
- Efectuarea cat mai rapid posibil a unei analize de risc in cadrul fiecarei institutii detinatoare de calculatoare bazate pe sisteme de operare Windows XP.
- Acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic si acolo unde exista specialisti capabili sa implementeze si sa administreze, o optiune viabila o reprezinta software-ul open-source.
Acolo unde XP va fi utilizat in continuare, este necesara inasprirea politicilor de securitate interna si colaborarea mult mai stransa cu organizatiile de tip CERT".
Statul a platit peste 106,6 milioane lei pe licente Microsoft in 2013, "o parte importanta" fiind licente de Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 12 ani, pentru care Microsoft nu va mai oferi suport tehnic, inclusiv actualizari de securitate, din 8 aprilie 2014, conform datelor comunicate HotNews.ro de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) la inceputul lunii noiembrie 2013. HotNews.ro a scris in exclusivitate in data de 6 noiembrie 2013 despre faptul ca Ministerul condus de Dan Nica negociaza cu Microsoft rezolvarea acestei probleme.
"Licentele de Windows XP reprezinta o parte importanta a achizitiei pentru ca au fost institutii care aveau calculatoare pe care nu putea rula decat acest sistem. Am luat nota de anuntul Microsoft privind faptul ca din aprilie 2014 nu mai asigura suportul tehnic pentru Windows XP si am numit o comisie alaturi de care am inceput discutii cu Microsoft privind modul in care rezolvam aceasta problema astfel incat insitutiile care au Windows XP pe calculatoarele din dotare sa-si desfasoare activitatea fara probleme. Lipsa de suport inseamna ca ar putea aparea probleme de securitate cibernetica si este un lucru care ne preocupa si suntem intr-un proces de dialog accelerat cu Microsoft pentru a ne asigura ca toate institutiile care folosesc Windows XP nu vor avea probleme de securitate. Maine (n.a joi, 7 noiembrie) ne vom intalni cu conducerea locala a Microsoft si saptamana viitoare cu conducerea Microsoft care raspunde de Europa", a declarat atunci pentru HotNews.ro ministrul Dan Nica.
De atunci si pana in prezent, Ministerul pentru Societatea Informationala nu a mai comunicat nimic pe aceasta tema. HotNews.ro a adresat vineri o solicitare in acest sens catre Minister si vom reveni cu informatii imediat ce vom primi raspunsuri.
De celalta parte, oficialii Microsoft Romania contactati vineri de HotNews.ro au declarat:
- "Confirmam ca suportul oferit de Microsoft pentru Windows XP si Office 2003 expira la 8 aprilie 2014, asa cum am comunicat anterior. Asa cum procedam cu toate categoriile de clienti, ne-am manifestat disponibilitatea si suntem gata sa sprijinim Guvernul Romaniei sa migreze infrastructura curenta bazata pe Windows XP si Office 2003 la o infrastructura IT moderna."
Vulnerabilitatile la care se expun utilizatorii de XP:
- Riscuri de securitate: in lipsa actualizarilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la virusi, spyware si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protectie completa odata cu expirarea suportului pentru Windows XP;
- Probleme de software: numerosi distribuitori de software si hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obstine actualizari pentru Windows XP si Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern si nu va rula pe Windows XP;
- Lipsa centrelor de suport: In cazul aparitiei unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online si prin telefon;
- Timp de nefunctionare: riscul unei caderi de sistem si al unei intreruperi a activitatii companiei poate creste ca urmare a expirarii suportului si a invechirii sistemelor hardware care functioneaza cu Windows XP;
- Riscuri de conformitate cu reglementarile in domeniu: sistemele lipsite de suport si actualizari sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme in cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducand la suspendarea acreditarilor si la notificari publice referitoare la esecul organizatiei in a asigura protectia sistemelor si a informatiilor despre clienti si parteneri.
Pentru a diminua riscul de amenintare cibernetica si a-si proteja infrastructura IT, organizatiile private si publice sunt sfatuite sa migreze de la Windows XP la Windows 7 sau Windows 8 si sa implementeze un regim de actualizare adecvat pentru asigurarea unui nivel de siguranta corespunzator.
Costurile de migrare la un sistem de operare superior difera in functie de hardware-ul folosit in prezent de un utilizator. Oficialii Microsoft spun ca un calculator vechi de 10 ani nu poate suporta Windows 8. Pretul unei licente simple de Windows 8 porneste de la 100 de euro, iar pentru companiile mici si mijlocii si un volum mai mare de licente se acorda reduceri.
Pentru a afla mai multe informatii si pentru a beneficia de suport in planificarea upgrade-ului la Windows 8 si Office 365 accesati: www.microsoft.ro/modern
E vorba de un OS vechi de 13 ani. Trebuia sa ne trezim pana acum si sa ne hotaram ce facem: cumparam calculatoare noi, trecem treptat pe Linux, etc
In plus, cele mai multe calculatoare sunt niste rasnite. Sa vad eu ce Linux mai poti sa instalezi pe asemenea configuratii. De exemplu cum rezolvi cu driverele pentru asa o rasnita. Cum rezolvi cu puzderia de programele facute intern in Access, VB si .Net, etc etc etc
Problema e un pic mai complicata decat pare.
Trebuie inlocuite treptat calculatoarelor vechi, alta cale nu exista. Si nu se poate fara bani.
a) instalarea - se instaleaza simultan si automat OS-ul de pe un server; cost? 0.
b) retele interconectate - serios? 90% din internet e pe sisteme *nix si e folosit de aplicatii-client rulate de pe orice OS; protocoalele sunt aceleasi; cost? 0.
c) pregatirea oamenilor ca sa ce? sa tina un mouse si-o tastatura in mana? sa dea niste click-uri si sa introduca text? Oricum stai linistit, au Solitaire si pe Linux;) cost? 0.
d) rescrierea aplicatiilor? Da, aici apar costuri, dar se presupune ca se rescriu doar front-end-urile, restul raman neschimbate (vezi punctul cu interconectarea). Si ca sa rescrii 10 aplicatii nu te costa miliarde decat daca vrei sa sifonezi bani.
Asta e o presupunere de la pamant la luna.
- sistem de aplicaţii ERP - 3,6 milioane de euro
- soluţie de testare - 750.000 de euro
Daca imparti la 10 ajungi la costurile reale.
b) Aici m-am referit la retele de programe, nu internet. Deci programul meu din Bucuresti, scris in ACCESS trebuie sa acceseze niste date din Iasi sa zicem, dintr-un alt program, za zicem in ORACLE.
c) Zau, oricine stie sa intretina si sa administreze o retea Linux? Si chiar pentru operare vor trebui niste cursuri.
d) Ai facut vreodata asa ceva? Cum ziceam, nu e vorba de front-end-uri (desi nici asta nu e asa de simplu) ci si de interconectare si tot restul. Si cati specialisti in asta exista, cat vor cere si cat va dura?
Asa ca mai revezi zerourile...
a) da, se instaleaza si se autoconfigureaza singur - google PXE
Uite, iti dau si primul link:
http://polishlinux.org/installation/installing-linux-over-network-no-cd-drive/
b) ORACLE e o firma, nu un program (clar esti bugetar); atat Oracle cat si Microsoft (Access) folosesc SQL deci da, se pot interconecta;)
Ca fapt divers, pentru SIUI, exista aplicatii third party care folosesc API-ul alora de la SIVECO. Alea cum se pot interconecta?
Al doilea link e despre cum sa faci un query SQL in Acces:
http://support.microsoft.com/kb/303968
c) da, orice student din anul 2-3 de la Automatica (si nu numai) stie sa intretina si sa administreze o retea Linux. De fapt ai fi surprins sa afli ca serverele in general sunt Linux si doar terminalele sunt Windows, deci adminii actuali sunt pregatiti.
Cursuri pentru operare? Pentru ce? Aplicatiile portate vor avea aceeasi interfata grafica (butoanele vor fi in acelasi loc).
Sau sugerezi sa-i invatam cum sa ajunga la Solitaire si cum pot folosi Pidgin in loc de YM? Firefox si Thunderbird vin preinstalate, deci cu Facebook-ul si mailurile funny e rezolvata problema.
d) Da, am facut. Am experienta cross-platform de mai bine de 15 ani.
Ca o concluzie, chiar crezi ca baietii de la STS (care sunt profi) aruncau o pastila d-asta fara sa stie cu ce se mananca?
Sub Wine au in mod tipic probleme aplicatiile care folosesc in mod atipic placa grafica sau cea de sunet - in mod particular jocurile si aplicatiile de montaj audio/video. Si evident, aplicatiile Microsoft - Office, in mod particular (dar migrarea la LibreOffice ar trebui sa fie extrem de simpla pt. mai toata lumea - personal gasesc LibreOffice mai comod si mai usor de folosit decat mai ales ultimele versiuni de MS Office).
In concluzie, Solitaire si Minesweeper exista ca aplicatii native, MS Office se poate inlocui relativ fara dureri mari cu LibreOffice, si foarte probabil pt. poate 95% din restul de aplicatii ce trebuie portate se poate folosi Wine fara nici o problema.
Si mai o chestie: exista suport comercial pt. migrarea si rularea aplicatiilor Windows cu Wine. Avand in vedere ca o singura licenta de Windows costa macar zeci de EUR, daca iei en-gros, pe cand mutarea aplicatiilor pe Wine se plateste per aplicatie, nu per utilizator/calculator, in mod cert respectivul suport ar fi mai ieftin decat actualizarea licentelor.
Pt. cine e curios de referinte, sa caute articolul despre Linux adoption de pe wikipedia. O sa fiti mirati cat de multe institutii de stat din diverse tari - multe dintre ele eeuropene - folosesc Linux pe scara larga pe desktop, nu doar pe servere.
O ultima remarca: urmaresc problema migrarii de la Windows la Linux in mediul comercial de cativa ani buni. In toti anii astia, am vazut tot felul de calcule ale costului migrarii care justifica ramanerea pe Windows de la diverse firme de consultanta, dar nici macar un raport asupra unei migrari facute cu succes de vreo firma sau institutie de stat care sa fi zis ca costurile migrarii si costurile ulterioare migrarii ar fi fost mai mari decat ramanerea pe Windows.
Sa te vad ruland un Windows (orice fel) pe o astfel de platforma.
Cu atatia bani dati anual pe licente la microsoft, STS poate angaja o echipa sa customizeze un Linux cu optiuni sporite de securitate, si apoi sa il puna in functie pe toate computerele ce prelucreaza date secrete sau confidentiale.
Da, e mai usor si mai convenabil sa pui un XP+antivirus, solutia pe care ti-o poate da orice "specialist" de la coltul strazii, insa uneori e nevoie sa faci niste eforturi pentru securitatea cetatenilor tau.
Poate ca la STS au ajuns ideile lui Richard Stallman, dar in societatea noastra se pare ca nu. Majoritatea foloseste Windows cracuit fara sa stie ca Big Brother este cu ochii pe ei. Daca nu va pasa de asta, e alegera voastra, insa statul nu trebuie sa permita asta cetatenilor sai. Statul trebuie sa protejeze cetatenii de corporatii gen Microsoft, Oracle, Google, care nu se dau inapoi de la nimic ca sa castige bani si care o fac colectand cat mai multe date despre voi, fara voia voastra.
Ubuntu merge chiar bine si e usor de utilizat
Posibil. Doar ca la primul scandal major cauzat de gaurile de securitate dintr-un XP neactualizat vor cadea capete. Si drept e, e atragatoare spaga, da' dupa ce Nastase a ajuns la puscarie cre' ca oamenii se gandesc mai atent la ce riscuri isi asuma.
Asa ca cine stie, poate ajungem si noi in rand cu lumea buna. Un bun exemplu de migrare e cel al primariei din Muenchen - au inceput in 2003, au avut la inceput probleme mari cu userii, care nu voiau sa accepte schimbarea, dar in 2012 au anuntat ca atitudinea s-a schimbat si de la inceputul migrarii economiile realizate au fost de 11 milioane de EUR - sigur din asa economii se pot finanta ceva servicii de consultanta care sa tina loc de spagile date de agentii de vanzari ai MS.
Lucrurile nu sunt chiar asa cum crezi / spui tu...
Aaaa, mai exista o varianta; esti functionar public si te temi ca-ti dispare solitaire-ul
Propunere: pune-ti Linux acasa - recomand Kubuntu, pt. o trecere cat mai usoara de la Windows la Linux. Si chiar daca la inceput il gasesti frustrant, stai cu el vreme de trei luni. Eventual fa doua partitii, daca te joci mult (la 30 de ani in IT, ma indoiesc). Cand iti vine sa folosesti ceva aplicatie de Windows, stai 15 minute si cauta un echivalent de Linux.
In paralel, fa experimente cu rularea aplicatiilor de Windows pe care le folosesti la lucru si pt. care nu gasesti echivalent convenabil sub Wine.
Dupa trei luni mai da-ti cu parerea despre costuri.
Ca să dai peste 106 milioane lei în anul 2013 pentru licenţe Windows XP, trebuie să fii diliu sau să ai oarece interese necurate.
Spun asta pentru că Microsoft a anunţat de multă vreme că începând din aprilie 2014 nu va mai oferi suport pentru acest sistem de operare, deci nu au fost luaţi pe nepregătite.
Problema statului a fost ca avea de ales intre a plati 106 milioane pe licente de Windows XP, sau a plati ceva mai mult pe licente de Windows 7 plus inca de vreo patru-cinci ori pe-atat pe hardware nou. Cum statul n-avea bani, a mers cu varianta mai ieftina.
Corect ar fi, conform aceluiasi principiu, sa mearga si acuma pe varianta mai ieftina - anume Linux in loc de calculatoare noi si Windows 7.
STS... o gasca de incompetenti care traiesc in vremea lui ceasca
PS. De ce nu Win 95 (sau chiar 3.11) dar, ca si alea erau foarte bune, stabile, etc.?
Daca ai rabdare, poti vedea filmul asta :
http://www.youtube.com/watch?v=ejKLGje3P3I
Daca nu ai rabdare, sari pe la min 10
In plus, pt. bancomate se pot face teste pe platforma hardware specifica, si sistemul se poate dota cu watchdog hardware care rebooteaza sistemul la detectarea oricarei nereguli. Mai mult, sistemul se poate rula de pe suport read-only, ceea ce face cvasi-imposibila coruperea sistemului de operare.
Zi si mie, sa nu mor prost: care dintre chestiile de mai sus se aplica masinilor pe care se lucreaza in administratia publica, sau in alte institutii de stat?
Nu stiu ce OS are, dar pana acum nu
nu a prezentat nici-un "security breach",
inca functioneaza perfect.
Iata si solutia perfecta pentru institutii:
niste abace mai moderne, cu bile de titan si tije
cu fibra de carbon. La nivelul lor mediu de pregatire,
le ajunge.
Cu aplicatiile, mda, e o problema, majoritatea sunt cu DBF-uri care se instaleaza direct in C:\ scrise de niste desculti.
Daca ar fi aplicatii client-server, web based, chiar nu ar fi nici o problema sa le folosesti pe Linux. Din pacate nu sunt. Ar mai fi o solutie sa mearga direct pe Linux folosind emulatorul Wine.
Cat despre legenda cu driverele, cine o mai sustine, e clar ca habar nu are despre ce vorbeste si a ramas undeva in trecut. Pentru ce ar trebui sa faca un angajat al statului cu calculatorul, driverele de Linux sunt chiar OK :)
Referitor la trecerea statului la solutii open source, este imperios necesara, nu e nici un fel de moft al activismului open source, ci un lucru de minim bun simt.
Este esential ca statul sa nu depinda de privat in stocarea datelor unor cetateni. Empric vorbind, solutiile open-source sunt oricum mai sigure, insa ce este cu adevarat important este ca un angajat Microsoft, Oracle sa nu aiba acces la informatiile cetatenilor. Se stie ca solutiile proprietar au tot felul de backdoor-uri care permit angajatilor acestor companii sa intre si sa ia informatii.
Referinte : http://en.wikipedia.org/wiki/Web_application
Chestia cu open source la prima vedere pare o solutie salvatoare, dar ce te faci cand apar probleme serioase si nu ai decat forumuri si bloguri pe care sa cauti. Una e sa ai suport/mentenanta si alta e suport pe forum. De bine de rau fomistii astia de la M$ au tinut un OS 12 ani pe banda. Char si Ubuntu LTS nu are decat 2-3 ani de suport. RedHat la fel.
Cu hardware-ul e alta treaba, se uzeaza in primul rand moral si dupa fizic. Orice disk HDD cedeaza dupa cateva mii de ore de functionare sau mii de spinup.
Nici cu thin client nu este altfel, costa putin WS dar infrastuctura si serverele costa de rup.
solutii sunt multe, dar fiecare se muleaza pe un anumit tip de bussines si din pacate cel mai versatile este in ca M$.
Cine a lucrat cu Ubuntu minim o perioada de 1 an stie ca:
- pentru conectare de retea cu windows exista SAMBA
- in cel mai rau caz exista drivere generice pentru placile video insa sunt suficiente pentru activitatile office
- linux lucreaza mult mai repede cu disk-ul decat windows plus ca nu e nevoie de defragmentare asa ca performantele se mentin fara prea mare bataie de cap, probabil si HDD-urile tin mai mult din cauza asta
- linux e stabil mai frate nu da kix daca ai programe ce creapa
- ai la indemana soft-uri gratuite in repository-uri direct accesibile prin managerul de programe Synaptic sau mai noul Ubuntu software center, nu tre sa cauti dupa ele pe internet
- ai firewall-uri free cate vrea muschii tai
- virusii nu misca nimic din cauza sistemului de drepturi de access care nu da acces aplicatiilor care nu au drepturi de administrator.
- limba romana este suportata atat in meniurile sistemului de operare cat si in programele uzuale de birotica, browsere, etc
- unelte pentru programatori cate in luna si stele
- conectivitate remote foarte facila
- pentru unele programe win exista wine ce poate asigura un mediu windows emulat
- unele aplicatii .net pot folosi mono in anumite limite
- intradevar migrarea aplicatiilor costa dar costa o singura data, dupa aia nu mai ai grija lor decat in situatia unei proaste decizii asupra tehnologiei utilizate. In principiu trecerea pe un limbaj de scripting de nivel inalt va asigura portabilitatea si in viitor
- un alt adevar valabil in cazul unui soft deschis este faptul ca daca te supara firma ce ofera suport tehnic, iei alta in loc mai buna si mai ieftina fara prea mare cheltuiala sau poti sa iti formezi propriul staf tehnic.
http://www.omgubuntu.co.uk/2014/02/four-reasons-why-windows-xp-users-should-switch-to-lubuntu-this-april
Pentru workstations, Windows e alegerea cea mai buna.
Stiu ca aici sunt o gramada de baieti tehnici care cunosc cite in luna si in stele, dar ginditi-va la toti non-tehnicii care lucreaza cu computere si care, cind le ceri sa salveze un fisier pe desktop, te intreaba "ce-i ala? adica sa-l pun pe ecran?".
Normal ca daca altceva nu stii, Windows ti se pare singura chestie utilizabila. Da' tu chiar ai impresia ca toti baietii astia tehnici sunt masochisti, sa foloseasca un sistem de operare care nu e de folosit pe desktop? Il folosesc pt. ca merge mai repede, iti da mai putina bataie de cap si face mai multe si mai usor decat Windows. Doar ca trebuie macar sa te uiti la el ca sa pricepi treaba asta.
Mai repede sunt probleme cu browserul cu care se dau pe net ca tot IE7 folosesc.
Si mai e o problema: Microsoft nu mai vinde licente Win7 asa ca ce le faci, le pui 8 pe niste PCuri antice care abia se misca cu niste harduri mici ?
Astept reactia alarmistilor, care sa la injure cum e cu securitatea Chrome, ca toate datele sunt la Google, si alte asemenea balarii...
Chrome OS este viitorul, securitate maxima asigurata de Google... Si totul gratuit!