Problema PC-urilor cu Windows XP din institutiile publice este analizata de catre un Comitet tehnico - economic din care face parte si SRI, iar Ministerul va avea in perioada urmatoare un ghid de conformare pentru toate institutiile publice, a declarat marti Razvan Cotovelea, care a fost avizat favorabil de Comisiile parlamentare de specialitate pentru functia de Ministru al Societatii Informationale. Prezent la audieri, Dan Nica, a declarat pentru HotNews.ro ca "din fericire, marii utilizatori de Windows XP care sunt Ministerul de Interne si Ministerul Apararii functioneaza in retele inchise, deci nu vor fi in pericol, dar ca institutiile care functioneaza in retele deschise vor trebui sa adopte un set de masuri de securitate, care va fi elaborat in saptamanile urmatoare de Comitetul din care face parte si SRI".

Razvan Cotovelea si Dan NicaFoto: Hotnews
  • "La nivelul Ministerului functioneaza de ceva timp cu destul de mare succes un Comitet tehnico-economic pentru Societatea Informationala. De asemenea, Ministerul va avea un ghid de conformare pentru toate institutiile si din acest punct de vedere avem avem doua tipuri de abordari. Daca in urma acestei analize se stabileste ca institutiile vor fi vulnerabile vom merge pe retelele inchise, iar daca securitatea informatica este la standardele pe care noi le consideram optime vom merge in continuare pe retele deschise.
  • Pe termen lung nu avem decat o singura solutie si aici va spun ca exista posibilitatea reala din fondurile actuale europene si din cele viitoare si anume ca infrastructura tehnica din institutiile publice si ministere sa fie modernizata, imbunatatita. Voi prezenta in lunile urmatoare cateva rezultate concrete referitor la ce inseamna fonduri europene pentru Romania si imbunatirea sitemelor IT la nivelul administratiei centrale. Foarte multe proiecte IT au fost finantate de multe ministere si acesta este un pas determinant in solutionarea acestei probleme", a declarat marti Razvan Cotovelea, intrebat fiind despre problema PC-urilor cu Windows XP din institutiile publice, sistem de operare pentru care Microsoft va retrage suportul tehnic si de securitate din 8 aprilie 2014.

Razvan Cotovelea a fost avizat favorabil in comisiile parlamentare de specialitate cu circa 20 de voturi pentru si 4 impotriva pentru functia de Ministru pentru Societatea Informationala (MSI).

Anterior, aceasta functie a fost detinuta de Dan Nica (PSD), care prezent la audieri a declarat pentru HotNews.ro a declarat ca acum se pregateste pentru alegerile din Parlamentul European, tintind un loc intr-una din Comisiile IT.

"Sunt in pregatire pentru Parlamentul European pentru a avea o reprezentare asa cum si-o doreste toata lumea la cel mai bun nivel, intr-o comisie IT&C", a spus Nica.

Intrebat despre solutia convenita cu Microsoft pe problema Windows XP, Dan Nica a declarat pentru HotNews.ro:

  • "Acest lucru (n.a expirarea suportului tehnic pentru XP) il stiam si au fost luate masurile necesare care se vor stabili in sedinta comitetului tehnico economic care va avea loc saptamana viitoare sau in cealalta care va emite un set  de instructiuni obligatorii pentru toate institutiile publice care s-ar afla intr-o asemenea situatie.
  • Din fericire, marii utilizatori de Windows XP care sunt Ministerul de Interne si Ministerul Apararii functioneaza in retele inchise, deci nu este un pericol. Aici filosofia este una singura: ori functionezi intr-o retea inchisa si nu esti expus unui atac informatic ori daca functionezi in retea deschisa va trebui sa adopti un set de masuri de securitate, deja pregatite, set care va fi adoptat de Comitetul tehnico economic - acolo vicepresedinte este directorul adjunct al SRI, institutie care este autoritatea nationala in domeniul securitatii cibernetice.
  • Pentru cei care vor sa utilizeze in continuare XP pentru ca au sisteme certificate care trebuie sa utilizeze XP vor trebui sa respecte acest set de masuri de securitate. Referitor la cei care vor sa treaca pe open-source o puteau face si pana acum", a spus Dan Nica.

Intrebat de parlamentari ce planuri are pentru ca in perioada urmatoare la Posta Romana sa nu mai ajungem in situatia in care inchidem oficii si concediem postasi, Razvan Cotovelea a raspuns ca:

  • "Posta Romana va intra intr-un proces de analiza pana la sfarsitul acestui semestru impreuna cu o recomandare venita din partea consultantului. In momentul de fata exista o restructurare si reorganizare care a produs efecte pozitive. Din octombrie 2013 Posta este pe plus, deci s-a oprit hemoragia financiara.
  • Pana la sfarsitul primului semestru, vom avea posibilitatea clara de a analiza in Guvern ce optiuni ne va pune la dispozitie consultantul pentru optimizarea activitatii Postei Romane.
  • Ce optiuni? De exemplu o reorganizare in continuare pe un plan pe care el il vede si se presupune ca Guvernul il va asimila, o vanzare la bursa  - poate sa spuna ca este avantajos pt Romania sa se vanda un pachet sau sa propuna o solutie vanzarea completa. Nu are nimeni informatiile finale. Informatiile finale din partea consultantului vor fi puse la dispozitie pana la sfarsitul semestrului".

Intrebat de HotNews.ro daca intentioneaza schimbarea unor manageri de la companii de stat precum Posta Romana sau Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Razvan Cotovelea a raspuns ca nu are astfel de planuri.

Prezent la audieri, fostul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme (in prezent in Miscarea Populara), l-a intrebat pe Razvan Cotovelea cum crede ca va putea creste gradul de motivare al resursei umane din minister pentru ca este unul din ministerele cu cele mai mici salarii ale personalului.

Razvan Cotovelea a declarat ca aceasta este intr-adevar o problema majora, in conditiile in care salariul mediu in minister e putin peste 1400 lei.

  • "Va trebui sa vedem in ce masura in perioada urmatoare exista posibilitatea ca pana in 2015 sa venim cu acea lege de salarizare unica si sa vedem in ce masura Comisia Europeana, pentru ministere de top precum cel al MSI, va putea finanta o parte din salariile personalului din fonduri europene. 22-23 din statele membre UE finanteaza stimulente salariale pentru administratia publica centrala. Este o problema complexa care nu a fost rezolvata nici in perioada in care am negociat Programul operational cresterea competitivitatii economice si programul oerational p de capacitate administrativa si cred ca va trebui sa fie un raspuns al Guvernului si voi face tot ce tine de mine sa conving colegii din Guvern sa schimbe sa accepte cel putin pentru moment o alta grila de salarizare", a spus Cotovelea.

Deputatul PPDD Daniel Oajdea a adresat intrebari atat in legatura cu expirarea suportului tehnic pentru Windows XP, cat si referitoare la Memorandumul semnat de Minister cu chinezii de la Huawei.

  • "Va rog sa ne spuneti ce intelegeti prin MSI "vine in intampinarea Huawei" in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice si daca s-a derulat vreun proiect pana acum. Aceasta companie dar si chinezii de la ZTE au fost excluse de la licitatii similare in alte tari, a spus Daniel Oajdea.

In replica, Razvan Cotovelea a amintit de responsabilitatile Comitetului tehnico-economic din care face parte si SRI:

  • "In privinta acestor companii cineze - eu personal citind legislatia in vigoare sunt extrem de relaxat pentru ca avem acest Comitet tehnico economic pentru societatea informationala. Fuctioneaza, se intalneste, ia decizii si SRI este parte integranta si acest serviciu are in responsabilitatea sa combata si sa ia masuri concrete in vederea atacurilor cibernetice de orice tip. Cu siguranta in masura in care acest comitet functioneaza si are specialisti vor identifica zonele de risc", a raspuns Cotovelea

Deputatul Oajdea a adus apoi in discutie tranzitia la televiziunea digitala terestra:

  • "In 17 iunie 2015 expira data la care Romania trebuie sa treaca la televiziunea digitala terestra. Va rugam sa ne prezentati stadiul actual al tranzitiei si implementarea la nivel national", a spus Daniel Oajdea.

Razvan Cotovelea a declarat: "Trecerea la televiziunea digitala terestra este in pregatire si va fi organizata de ANCOM, vom avea un rezultat si in functie de rezultat vom fi in masura sa furnizam detalii. Este in lista noastra de prioritati si nu putem depasi perioada la care ne-am angajat fiind o perioada monitorizata si de CE".

  • Cine este Razvan Cotovelea, propus de PC la functia de Ministru pentru Societatea Informationala:

Razvan Cotovelea, ministrul propus al Societatii Informationale, este un tehnocrat in varsta de 40 de ani, sustinut de PC. Cea mai recenta functie guvernamentala a fost cea de secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, insa la inceputul anului 2013 Cotovelea a fost eliberat din functie de premierul Victor Ponta, in conditiile in care ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu-l mai dorea pe acesta in minister.

Razvan Cotovelea a fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene si in mandatul lui Leonard Orban ca ministru (septembrie 2011 - dcembrie 2012), in guvernele Boc, Ungureanu, PontaI. Cotovelea a fost nominalizat si sustinut in 2012 in functia de secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Afaceri Europene de catre Partidul Conservator (PC).

Printre altele, el a fost si director al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) de la Ministerul Finantelor, in guvernul Boc (2009-2011), dar si in guvernul Tariceanu, ocupand, totodata, functii in domeniul fondurilor de preaderare la finalul guvernarii Nastase.

Tot in guvernul Nastase, Cotovelea a fost director in Ministerul Finantelor.

El a activat si in guvernarea Conventiei Democrate din Romania (CDR), incepand cu anul 1997, fiind, printre altele, director in cadrul Ministerul de Externe.

In prezent, Razvan Cotovelea este profesor asociat la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA) Buucresti.

Potrivit declaratiei sale de avere, depuse in anul 2012, Cotovelea detinea in proportie de 40% un apartament de 30 mp in Bucuresti, primit ca mostenire.

In plus, el a detinut si o firma de consultanta pentru fonduri europene, CRR Powerteam SRL. In declaratia de interese din data de 25 februarie 2013, Cotovelea declara ca "pana la data de 11.05.2012 am detinut calitatea de Administrator si Asociat Unic la aceasta societate comerciala. La data de 11.05.2012 am transferat in integralitate partile sociale detinute si am fost revocat din functia de Administrator".

El detine depozite si conturi curente in banci, in valoare totala de peste 95.300 de lei si 12.000 de euro.

Razvan Cotovelea este absolvent al Facultatii de Energetica a Universitatii Politohnice Bucuresti si a urmat si studii in domeniile diplomatiei si afacerilor europene in Olanda si Belgia.