VIDEO TEST Cum se lauda autoritatile ca portalul eRomania sustine peste 50.000 de utilizatori simultan, cand de fapt site-ul devine inaccesibil la 100 de cereri simultane

de Adrian Vasilache, Alexandra Mihale     HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2014, 13:56 Economie | Telecom


Cum arata sectiunea Companie din portalul eRomania
Foto: Captura Portaleromania.ro
 documente
(01 Apr 2013) DOC, 1MB
"Infrastructura hard si soft a eRomania (n.a un portal implementat de firma Omnilogic pe care autoritatile au cheltuit fonduri publice de circa 12 milioane de euro) poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan", a declarat joi secretarul general din Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), la conferinta in care Dan Nica ii preda sefia acestui minister lui Razvan Cotovelea. Declaratia este neintemeiata si iresponsabila, avertizeaza un dezvoltator web, care a demonstrat in studioul HotNews.ro, cum intregul portal devine inaccesibil pe toata durata rularii unui test de 60 de secunde in care se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini din site.

In conferinta de final de mandat la conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala, Dan Nica (PSD) a declarat joi, 6 martie 2014, ca in peste 2 luni de la lansarea in testare publica asupra portalului eRomania au fost lansate fara succes 100.000 de atacuri cibernetice.

Mai mult, Adrian Kalapis, secretarul general in MSI si responsabil de acest proiect, a spus ca:

 • "Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan. Noi acum trebuie sa punem in valoare aceasta investitie si sa fie un instrument la dispozitia institutiilor publice".
AUDIO Capacitatea tehnica a eRomania:Cei doi au mai spus ca au trimis scrisori de prezentare ale acestui portal catre toate institutiile publice si prefecturi, tocmai pentru ca acestea sa apeleze la facilitatile oferite de eRomania.

VIDEO TEST eRomania: un portal national de 12 milioane de euro care nu rezista nici la 100 de accesari simultane

In urma acestui articol, un dezvoltator web care a dorit sa-si pastreze anonimatul a contactat redactia HotNews.ro si a atentionat ca un simplu test, uzual in lumea dezvoltatorilor web, demonstreaza ca portalul eRomania cedeaza sub presiunea accesului simultan a 100 de utilizatori.

VIDEO TEST: Cati utilizatori sustine eRomania?Folosind un program utilitar din suita Apache, pe care cea mai mare parte a dezvoltatorilor web il folosesc tocmai pentru a testa capacitatea site-urilor lor de a sustine un numar semnificativ de utilizatori, dezvoltatorul a rulat luni, 10 martie, un test de mai putin de 60 de secunde in care s-au facut 100 de cereri simultane asupra unei pagini din portalul eRomania.

Rezultatul? Pe toata durata testului, portalul nu mai raspundea la nici o comanda.


"Este clar ca afirmatia oficiala a d-lui Adrian Kalapis legata de capacitatea platformei de a suporta "peste 50.000 de utilizatori simultan" este nefondata. Problema grava este insa alta: respectiva afirmatie nu este doar neintemeiata, ci si iresponsabila. Daca un simplu test efectuat de pe un calculator (si a carui rulare nu necesita cunostinte tehnice foarte avansate) duce la suspendarea functionarii portalului, va dati seama la ce riscuri este expus acesta din momentul in care respectiva afirmatie a fost facuta public. Ca o gluma, nu ne ramane decat sa speram ca "hacker-ii" vor considera ca un atac asupra portalului eRomania ar fi sub demnitatea lor profesionala", ne-a declarat dezvoltatorul.

Din testele noastre (pe care le-am facut miercuri, 12 martie, dupa simularea facuta de dezvoltatorul web) accesand cu 10 utilizatori simultan pagina de start a eRomania, rasunsul portalului variaza intre 5 secunde si 20 de secunde. Daca se acceseaza de 100 de utilizatori simultan, timpul de raspuns creste la valori cuprinse intre 30 si 65 de secunde. Ne-am oprit aici cu testarea, dar este putin probabil ca in aceste conditii portalul sa poata suporta peste 50.000 de utilizatori simultan.

eRomania -pare a fi o bataie de joc pe bani publici si un proiect mort din fasa

Trecand de la partea tehnica la continut, prima intrebare care-ti vine in minte cand spui 12 milioane euro este: Ce stie sa faca de banii astia?

Prima parte a site-ului este plina de franturi de informatii si linkuri catre locul de unde au fost luate aceste informatii. Sursa: "Omnilogic si diverse surse publice deschise".

Interesanta este sectiunea Companie, unde vizitatorii vor da intai de toate peste informatii despre diverse Biserici - Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Reformata, Biserica Crestin Baptista, Biserica Adventista de Ziua a Saptea etc..Cultul islamic, mozaic dar nici o informatie despre Biserica Romano-Catolica. Explicatia aparitiei bisericilor la inceputul acestei sectiuni ar fi aceea ca informatiile sunt prezentate in ordine alfabetica. Abia apoi urmeaza liste cu firme din diverse localitati.

Nici macar in sectiunea Economie - Comunicatii si Tehnologia Informatiei - care se presupune ca este felia Ministerului care a girat acest proiect, nu sunt informatii complete. Mai exact sunt cateva date despre un proiect Ro-Net aflat in implementare si doar cateva randuri despre Strategia privind Agenda Digitala a Romaniei - un document de 170 de pagini aflat si el undeva pe circuitul de avizare interministeriala.

Cititi aici un articol despre ce inseamna Strategia privind Agenda Digitala a Romaniei.

Cine va actualiza aceste informatii dupa ce portalul va iesi din faza de testare publica si va fi lansat oficial? Autoritatile publice si comunitatile locale. A spus-o clar chiar Ministrul Dan Nica si asta scrie si in brosura de prezentare a portalului.

Va dati seama ce inseamna asta in conditiile in care Ministerul se chinuie abia acum sa prezinte acest portal institutiilor publice?

Si daca dupa atatia ani de scandal privind acest portal, Omnilogic si Ministerul pentru Societatea informationala au iesit cu aceste informatii aruncate parca pentru a umple niste pagini doar de dragul de nu fi goale, ce garantie putem avea ca lucrurile vor sta mai bine dupa 1 aprilie 2014?

 • Care sunt totusi facilitatile mult laudate de Ministerul pentru Societatea Informationala?

Sectiunea Utile este bine ascunsa chiar in josul site-ului si ofera acces la cateva interfete si aplicatii.

Conform informatiilor MSI, "portalul ofera in mod gratuit, in premiera in Romania, tuturor institutiilor publice functionalitati printre care se numara cele mai avansate aplicatii si instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare si management (platforma de Business Intelligence, platforma de Business Process Management, platforma de management de proiect, constructie portal, constructie pagina de prezentare site etc.).  

In acest fel, orice institutie publica din Romania va avea posibilitatea de a-si realiza cu zero costuri un site propriu sau un portal de informatii, sa foloseasca gratuit aplicatii de planificare activitati, monitorizare a implementarii proiectelor, evaluare a performantei, gestionare a resurselor, knowledge management, cu posibilitatea generarii de analize si rapoarte, si a altor documente suport pentru fluidizarea proceselor de business (grafice Gant, scorecarduri, analize SWOT, analize comparative etc). In plus, pentru functionarii publici inregistrati, vor putea fi configurate grupuri de lucru intra- si inter-institutionale in functie de subiecte si teme, prin intermediul carora vor fi posibile transmiterea si/sau partajarea de informatii si documente (maxim 5 documente odata, cu pana la 25 M fiecare), comunicare instantanee, realizarea in comun de documente si materiale. Licentele software pentru aceste functionalitati sunt perpetue, iar accesul in platforma este protejat de solutii de securitate".

Ramane de vazut daca institutiile publice vor folosi aceste instrumente sau daca, din contra, vor continua sa faca achizitii publice separate.

 • Pe eRomania statul a platit deja peste 37,2 milioane lei. Ce penalitati are de platit Omnilogic si cati bani mai are de incasat in 2014

Cati bani publici au fost deja cheltuiti pe acest portal? Peste 37,2 milioane de lei (inclusiv TVA), conform informatiilor MSI furnizate joi, 6 martie 2014:

 • "Proiectul cunoscut sub numele de  eRomania2 a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic in baza unui contract incheiat in anul 2010, a carei valoare totala se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus). In anul 2010 si 2011 au fost achitate catre furnizor, conform contractului, transe egale de cate 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitata suma 2.560.193,57 lei.
 • Pana in prezent, in anul 2013 nu au fost efectuata nicio plata, urmand ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei sa se achite pana la sfarsitul acestui an, numai in cazul in care lansarea aplicatiei se va face in conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatie in valoare de 528.086,86 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, achitate. In total, incluzand suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic va plati penalitati de 1.625.657, 52 lei. Ultima transa de 11.266.349,09 (TVA inclus) lei este prevazut a fi achitata, conform contractului, in anul 2014 si este conditionata de indeplinirea prevederilor din actul aditional".

Istoria eRomania in mandatele a 4 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea si Dan Nica. Urmeaza Razvan Cotovelea

Acest portal web a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), iar valoarea totala a proiectului se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus).

Este singurul proiect concretizat din grandioasa strategie eRomania estimata la 500 milioane de euro, initiata in timpul Guvernarii PDL si ulterior abandonata.

Din 2010 si pana in prezent acest portal nu a fost lansat public. Dupa plecarea lui Gabriel Sandu, la sefia Ministerului Comunicatiilor s-au perindat alti doi ministri PDL - Valerian Vreme si Razvan Mustea, care au tergiversat lucrarile si s-au ferit sa concretizeze acest proiect, desi Ministerul a platit in mandatele lor milioane de euro catre Omnilogic.

Gabriel Marin, seful Omnilogic, sustine ca portalul a fost gata inca din 2010 dar ca la mijloc a fost 'o problema de viziune din partea autoritatilor'.

eRomania 2, cum era numit acest contract presupunea dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. In urma scandalului iscat de eRomania, autoritatile au ajuns sa modifice conditiile contractuale si sa adauge anumite servicii electronice.

Guvernarea PDl a plecat, a venit Guvernarea USL, iar la sefia Ministerului Comunicatiilor (numit acum Ministerul pentru Societatea Informationala) a ajuns Dan Nica (PSD). La sfarsitul lunii decembrie 2013 acesta a lansat in testare publica acest portal, nu inainte insa de a plati firma Deloitte pentru a face un audit asupra acestui site.

Nica a sustinut ca nu a avut de ales optiunea abandonarii acestui proiect, in care se platisera milioane de euro si ar fi insemnat o paguba semnificativa la buget.

eRomania - portalul democratiei participative se afla astfel in testare publica pana la sfarsitul acestei luni. Un prim audit independent foarte negativ a fost transmis Ministerului lui Dan Nica.

Intre timp, in locul lui Dan Nica la Ministerul pentru Societatea Informationala a fost numit in aceasta luna Razvan Cotovelea, la propunerea PC. Dan Nica va candida pentru un post in Parlamentul European. Ramane de vazut cum va gestiona noul ministru problema eRomania - si daca va putea sa raspunda la intrebarea: Ce face site-ul de 12 milioane de euro?

HotNews.ro a adresat miercuri catre Ministerul Comunicatiilor intrebarile de mai jos, legate de costurile si capacitatea tehnica a acestui portal si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom obtine:

 • 1. Va rugam sa ne prezentati situatia defalcata pe fiecare componenta a acestui sistem pentru care statul a platit pana acum suma de 37.265.277 lei (TVA inclusa)
 • 2. Cine se va ocupa de actualizarea informatiilor din acest sistem dupa data de 1 aprilie 2014 cand acesta va fi lansat oficial? Ce demersuri exacte ati facut in acest sens?
 • 3. Aveti o garantie ca autoritatile publice vor actualiza informatiile din acest portal? Daca nu, nu considerati ca acest proiect este mort diin fasa?
 • 4. Cine va asigura mentenanta acestui sistem, cat timp se va face si ce costuri vor fi pentru aceste servicii de mentenanta?
 • 5. Domnul Kalapis a declarat in conferinta de final de mandat a Ministrului Nica urmatoarele:"Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan".
 • Mentineti aceste cifre sau a fost o greseala de prezentare a dl Kalapis? Cifra de peste 50.000 de utilizatori simultan este uriasa.

Pentru detalii despre eRomania citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10025 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  jaf (Miercuri, 12 martie 2014, 14:44)

  andrei1245 [utilizator]

  asta da jaf.

  am intrat pe site. maxim 10.000 de euro cu indulgenta face

  restul de 11.990.000 euro = jaf fratilor
  • -6 (14 voturi)    
   TARA MARILOR.. (Miercuri, 12 martie 2014, 15:06)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   Softisti! Nu vreau sa mai detaliez! Imi pare rau ca nu platesc impozite!
   • -10 (14 voturi)    
    ce prosteala (Miercuri, 12 martie 2014, 15:57)

    Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    nu stiu despre acest site si nici nu ma intereseaza, dar testul e o prosteala pe fata. Mai bine sa spuna domnul tester ca i se blocase tigaia de laptop cand a dat drumul la 100 de request-uri HTTP simultan si s-au pornit mii de download-uri de imagini de pe serverul respectiv, pt ca par multe poze pe ecranul lui.

    Si un site gazduit la mine pe calculator duce 100 de request-uri simultan, sa fim seriosi. Niciun om serios nu poate crede in acest test.

    Al doilea aspect. Faptul ca se fac n request-uri pe pagina de start nu are nimic de-a face cu treaba de dezvoltare a respectivului site, ci cu cea de infrastructura. Poti sa faci un portal genial, daca-l pui pe un 286 si-l ataci cu cereri acesta va crapa.

    Lasati prostelile, hotnews.
    • +12 (16 voturi)    
     Fiecare e liber să-și exprime părerea... (Miercuri, 12 martie 2014, 18:28)

     wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

     Fiecare e liber să-și exprime părerea, însă nu oricine poate s-o și argumenteze.

     Sunt "domnul tester" care a pus la punct fluxul din articolul de mai sus. Îți mulțumesc pentru că ai citit articolul, însă din păcate nu testul e o prosteală, ci portalul care a fost plătit din banii noștri.

     Mi se pare că ai înțeles greșit ideea: în timp ce de pe "tigaia" mea de laptop se executa testul, eRomania nu putea fi accesat DE NICĂIERI, adică de pe nici ul alt calculator din România sau din străinătate.

     "Și un site găzduit la mine pe calculator duce 100 de request-uri simultan" - nu te contrazic, și sunt perfect de acord cu afirmația ta. Se pare însă că ceea ce au făcut cei de la OMNILOGIC nu are capacitatea asta.

     Iar în privința infrastructurii, ar fi fost de așteptat ca bugetul de 12 mil. EUR să conțină un hardware mai puternic decât "un 286", nu?...
     • -8 (10 voturi)    
      imi pare rau (Miercuri, 12 martie 2014, 22:39)

      Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

      faci niste afirmatii total gratuite. Ai postat un filmulet in care rulai testul de pe propriul PC timp de 1 minut, timp in care incercai sa-l accesezi tot de pe propriul PC. Cum dovedesti ca in acel minut nu mergea site-ul de NICAIERI din tara? Asta nu se vede in film. Poate ti-a picat tie conexiunea la internet. Sau poate serverul web nu permite accesul de pe acelasi IP la intervale de timp asa de scurte, ceea ce este un feature impotriva atacurilor de tip denial of service. Eu am accesat site-ul de mai multe ori si merge f bine.

      Va dau cuvantul de onoare ca nu am alt interes decat oprirea dezinformarii prin niste afirmatii si teste cel putin dubioase, ce au ca unic scop intaratarea populatiei.
      • +7 (9 voturi)    
       poate că, poate că... (Miercuri, 12 martie 2014, 23:44)

       wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

       Poate că, poate că... sau poate că tocmai în acel moment dezvoltatorii lucrau la site, nu?...

       Dacă te uiți cu atenție la film, vei observa că apar două laptop-uri.

       Și crede-mă că înainte de a merge la HotNews am testat suficient de atent scenariul. În timpul rulării testului site-ul nu poate fi accesat de nicăieri. Punct.
       Probabil că în următoarele zile vor face și alții același test, și nu vor avea rezervele pe care le-am avut eu în a lăsa benchmark-ul să ruleze nu doar câteva secunde, ci ore întregi. Sau zile.

       Nu programez "din hobby"; specialitatea mea o reprezintă tocmai tehnologiile care permit / suportă un volum mare de trafic, iar stress-test-ul este o etapă destul de importantă în activitatea asta.

       Am proiecte open-source care sunt folosite cu succes în multe website-uri din infrastructura cloud (Heroku, OpenShift, Amazon...).

       Nu lucrez nici cu, nici pentru firme care au contracte cu statul Român.

       Ceea ce vreau să spun este că afirmațiile pe care le-am făcut nu au fost nici gratuite, nici semidocte, și nu-mi "dau doar cu părerea" pentru că n-aș avea altceva mai bun de făcut.

       Interesele pe care le am eu în toată povestea asta sunt următoarele:

       1. Nu am plecat (încă) din țară, sunt (încă) plătitor de taxe în România, și mă deranjează modul în care sunt cheltuite nejustificat niște sume halucinante;

       2. Mi se pare că în ultimii ani a scăzut destul de mult calitatea proiectelor web/software realizate în România, și din nefericire și calitatea profesională a oamenilor implicați în acestea. Din păcate, la ora actuală România este "încremenită" din punct de vedere al software-ului folosit într-o etapă care în alte țări a fost depășită în urmă cu mulți ani. Și nu mă refer acum numai la mediul public, ci și la cel privat. "The mainstream technology of choice" la noi (PHP+MySQL) nu mai este de mult în top în alte țări. Da, avem una dintre cele mai bune infrastructuri de acces la Internet din lume, dar nu o valorificăm la adevăratul potențial...
       • -8 (10 voturi)    
        lauda-te gura ca-ti dau prajitura (Joi, 13 martie 2014, 10:20)

        Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

        Nu intereseaza pe nimeni proiectele tale, intereseaza corectitudinea sau relevanta testului. Care, din punct de vedere tehnic, e nula, punct. Ai pornit totul avand acest bias, de a demonstra ca nu merge, cu orice pret. Incerci sa prostesti pe toata lumea ca se vad nu stiu cate laptopuri in film, chiar nu ti-e rusine sa spui asta? Testul tau e absolut naiv, din motivele explicate in postul anterior, si nu dovedeste absolut nimic, site-ul merge f bine. Restul e cancan.
        • +2 (2 voturi)    
         Extreme (Joi, 13 martie 2014, 16:42)

         wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

         Îți place să folosești cuvinte precum "corectitudine", "relevanță", "bias"... dar în general limbajul pe care îl folosești te decredibilizează total.

         Am explicat în alte comentarii care sunt motivele demersului meu.

         Afirmația pe care o fac, și pe care o pot susține, este că valoarea reală a portalului este mult sub costurile aferente. Și nu este doar părerea mea.

         Nu înțeleg însă care sunt motivele înverșunării de care dai TU dovadă.

         Din câte am observat, sunt două tipuri de păreri extreme (și oarecum semi-docte) asupra acestui portal:

         1. Pe de o parte, sunt oameni care susțin că putea fi făcut cu 100 EUR de "puștiul din spatele blocului". Departe de mine acest gând. Niciodată nu am afirmat acest lucru, după cum nu am afirmat nici că aș putea replica Facebook-ul cu "50 de euro".

         2. Pe de cealaltă parte, sunt câțiva oameni care, în ciuda evidențelor și împotriva bunului-simț, țin să apere cu orice preț imaginea portalului, chiar dacă asta implică jigniri aduse celorlalți participanți la discuție.

         Bag de seamă că tu faci parte din a doua categorie... și nu-mi dau seama de ce. Ar fi vreo două motive posibile, dar nu le voi expune aici... și cred că nici nu este nevoie, pentru că atitudinea ta și limbajul pe care l-ai folosit încă din primul comentariu te descalifică din start.

         Așa că de acum înainte voi face tot posibilul să ignor comentariile tale.
         • -2 (2 voturi)    
          deci (Vineri, 14 martie 2014, 9:54)

          Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

          s-a schimbat un pic discursul, si aici putem discuta: si anume ca valoarea portalului poate fi umflata. E posibil, dar greu de dovedit. Portalul iti ofera o platforma, nu faci doar un "site", cum va place voua sa spuneti. Nu stii ce e in spate.

          Oricum, din punct de vedere al discursului extremist, tu faci parte din prima categorie, ai zis undeva mai jos ca tu ai fi facut cu 3% din valoare. Pai 3% din valoare nu face nici macar Ws Portal singur.. in fine
          Cum spuneam intr-un alt post, voi cei din aceasta categorie probabil ca si "site"-ul google il considerati banal si valorand 50 de euro. Asa e cand te uiti doar la "site".

          Eu nu spun ca portalul eromania e bun sau rau, habar nu am, se va vedea in viitor daca aduce vreun beneficiu sau nu. Ce ma deranjeaza pe mine e ca ai incercat sa minti opinia publica cu un test in care doar cei cu liceul la seral pot crede. Asta e tot. Poti sa ma ignori cat vrei, dar nu poti ignora evidenta.
      • +3 (5 voturi)    
       dai din gura si atat (Joi, 13 martie 2014, 9:35)

       danzigk [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

       fa si tu testu', ca tot te dai rotund si contrazice-l pe "domnul tester" cu fapte, nu vorbe!!!
    • +5 (5 voturi)    
     ... (Joi, 13 martie 2014, 11:34)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

     O suporta orice calculator 100 de requesturi, dar nu si daca foloste vreo arhitectura ultrasofisticata gen Java EE, care aloca resurse in prostie. Sa fii tu sanatos cate servere cu zeci de giga de ram pica la un astfel de test pe o astfel de "arhitectura".
     • +1 (1 vot)    
      Are sens?... (Joi, 13 martie 2014, 16:58)

      wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

      Nu cred că discuția cu Marcelică are sens în direcția asta.

      Oricum, ideea este că în momentul în care faci un portal de interes național, te aștepți să ai trafic. Vrei să-l promovezi prin orice mijloace și să ai cât mai mulți vizitatori.

      Poți folosi orice tehnologie vrei tu (J2EE, .NET); dacă are sens, poți folosi și un mix de tehnologii enterprise / open-source.

      Dar trebuie să ai grijă ca zona vizibilă public să îndeplinească niște condiții: să fie perfect funcțională, să răspundă foarte repede, să reziste la trafic susținut, să arate bine, să aibă "friendly URLs", să fie W3C-compliant și cât mai prietenoasă cu motoarele de căutare, etc.

      Există, pe tema asta, o divergență clasică de opinie între "enterprise developers" și "web developers". Am lucrat în ambele "lumi" și am constatat de multe ori acest lucru.
      Indiscutabil, într-un proiect de asemenea importanță trebuie să folosești ce e mai bun din ambele lumi; trebuie să interacționezi cu sisteme "legacy" ...dar partea vizibilă public trebuie să arate și să se comporte exemplar. Iar dimensionarea capacității și alegerea tehnologiei de execuție trebuie să se facă în funcție de condițiile de mai sus, nu invers...
      • +1 (1 vot)    
       ... (Vineri, 14 martie 2014, 11:13)

       a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

       Marea problema cu solutiile "enterprise" este ca sunt sofisticate, si de multe ori implementate de un arhitect si o echipa "certificate", dar care nu cunosc in detaliu arhitectura, ci aplica doar niste retete. In politica enterprise costul si timpul de implementare sunt mai importante decat calitatea codului. Asa se intampla ca aplicatia poate sa aloce chiar si cu un ordin de marime mai multe resurse decat necesar. La aplicatii mici nu se observa, dar la cele serioase efectul poate fi dezastruos.
       In solutiile non-enterprise acest lucru nu prea se intampla, pentru acolo nu exista "carti de bucate", totul se gandeste, iar pe de alta parte experienta conteaza mai mult decat certificarile (nu studiile). In schimb multe astfel de solutii sufera pe partea de securitate, multi programatori sunt prea comozi sau indisciplinati ca sa piarda timpul cu astfel de "detalii" plictisitoare.
    • 0 (0 voturi)    
     marcelica , tata (Vineri, 14 martie 2014, 19:38)

     Alex.1972 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

     vorbesti cam mult p - aici pentru unu care nu nu stie si nul intereseaza .
   • +5 (7 voturi)    
    Ce treaba au softistii aici bre? (Miercuri, 12 martie 2014, 16:14)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Vro 100 de softisti romani lucreaza, spre exemplu, pentru amazon.com. Site care are, probabil, milioane de accesari simultane.

    De vina sunt aia care au manageriat site-ul, nu softistii. Daca pui o echipa de 10 incepatori sa-ti faca totul in 2 luni, iar ca hardware bagi 3 PC-uri, normal ca pica la 100 de utilizatori.

    Sunt pe piata nenumarate site-uri care rezistala numar mare de accesari, incepind de la jocurile online pina la cumparaturile online. Asha ca nu inteleg de ce te iei de zidar si nu de managerul de proiect. probabil pentru ca iti place la nebunie sa iti dai cu parerea despre lucruri la care nu te pricepi deloc.

    Si apropo de impozit: daca nu era scutirea asta de impozit, cel mai probabil numarul de softisti din romania era la 10% din cit e acum. Si cind vad comentarii de genul asta, incepe sa-mi para rau ca n-a ramas impozitarea aia cu 40% de pe vremea lui Nastase, sa fi plecat dracului din tara asta de asistati timpi.
    • -2 (2 voturi)    
     ASA ESTE. (Joi, 13 martie 2014, 7:22)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     N-au nici o treaba! Pleaca! Nu te tine nimeni! Mai bine angajam indieni!
     • 0 (0 voturi)    
      Angajati indieni... (Luni, 17 martie 2014, 9:42)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      Indienii care vor sa plece din India vor alege SUA sau europa de vest, nu Romania. Vor prefera o tara unde in schimbul banilor platiti ca impozit vor primi servicii sanitare decente, invatamant decent, infrastructura, etc.
      Ce face tara asta ca sa atraga oameni de valoare? Cind tot asistatul se crede buricul pamantului?
   • +4 (6 voturi)    
    Softiștii sunt foarte bune ... (Miercuri, 12 martie 2014, 16:17)

    AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

    cei care îi pun la muncă sunt, însă, niște nemernici. toate licitațiile cu o valoare de peste 200.000 de euro sunt cu dedicație, îmi asum ceea ce spun, repet: toate licitațiile pe produse software din românia derulate prin sistemul de achiziții publice sunt cu dedicație.
    și nu asta este cea mai mare problemă ci faptul că, din cauza șpăgilor foarte mari pe care și le iau politicienii și intermediarii nu mai rămân bani să iasă și un lucru bun.
    • +2 (2 voturi)    
     Parțial de acord... (Miercuri, 12 martie 2014, 23:58)

     wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

     În cazul de față poate a fost în primul rând o problemă de "project management" și în al doilea rând o problemă de calitate a execuției. Însă în mod cert ambele lasă de dorit.

     Probabil că într-adevăr, "din cauza șpăgilor foarte mari pe care și le iau politicienii și intermediarii nu mai rămân bani să iasă și un lucru bun".

     Mai este, totuși, și o problemă de etică profesională: dacă tu ai fi contribuit la respectivul portal, ai fi fost mândru sau mulțumit de rezultat? Eu nu. Așa că aș prefera, pur și simplu să nu iau parte la astfel de proiecte în contextul actual din România. Prefer să produc lucruri frumoase, și pe unele dintre ele le fac chiar gratis.

     Ca o concluzie, mai există încă "softiști", designeri sau manageri de proiect buni în România, dar cu siguranță nu-i vei găsi implicați în astfel de proiecte. Sunt puține lucruri care nu se pot cumpăra, dar pentru oamenii integri, autorespectul este unul dintre ele.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai asha se si intimpla (Luni, 17 martie 2014, 9:45)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

      Cei ca tine, care nu vor sa-si murdareasca CV-ul cu participarea la asemenea proiecte, aleg firme serioase. Da' mai sunt si "softisti" respinsi la interviu la toate firmele serioase, si cum trebuie sa manance si ei o piine, aleg firme din astea.
   • +3 (5 voturi)    
    Te înșeli... (Miercuri, 12 martie 2014, 18:41)

    wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Nu știu de unde ai ideea că "softiștii nu plătesc impozite", dar nu este adevărată, ba dimptrivă, ca sumă absolută, taxele plătite de aceștia sunt mai mari decât cele din multe alte domenii de activitate.

    Există, într-adevăr, o serie de condiții pe care o firmă de dezvoltare de software trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de acele scutiri, însă, din păcate, realitatea e mai complicată... Cel mai probabil, în afară de OMNILOGIC, Siveco, AseSoft, destul de puțini se bucură de aceste condiții. Dacă nu mă crezi, încearcă să-ți faci o firmă în domeniu și discutăm peste câteva luni.

    Spun "din păcate", pentru că, în ansamblu, industria IT poate aduce beneficii României, spre deosebire de "băieții deștepți" din industria energetică, de exemplu.
 • +9 (11 voturi)    
  Asta e P$D-ul (Miercuri, 12 martie 2014, 14:55)

  emil bobu [utilizator]

  P$D-ul (sau PDSR/FSN cum vreti) nu a facut niciodata nimic fara sa-i iasa o spaga cuiva. Continuati sa-i votati, sa vedeti ce bine e sa mancati iarba si scoarta de copac - mmm, dieta vegetariana.
  • +4 (4 voturi)    
   Spaga (Miercuri, 12 martie 2014, 16:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   O spaga ia orice politician. Diferenta e ca astia iau spaga 99% si diferenta de 1% o cheltuie haotic. Iar aia din vest se multumesc cu 5% iar cei 95% ii cheltuiesc astfel incit sa creasca economia si cei 5% ai lor odata cu ea.
 • -4 (10 voturi)    
  Nu e chiar corect :) (Miercuri, 12 martie 2014, 15:02)

  nenominal [utilizator]

  Acum o dați și voi de gard :). Sunt administrator si eu nu aș permite 100 de conexini simultane de pe o sursă unică. Testul corect se făcea cu nenea care interoga, conectat la un IP public, iar cel care valida o facea de pe un alt IP public (chiar alta clasă față de IP-ul inițial, pentru o siguranță și mai mare)
  • +3 (3 voturi)    
   Este chiar foarte corect (Miercuri, 12 martie 2014, 15:21)

   intel.bodhi [utilizator] i-a raspuns lui nenominal

   Daca portalul se adreseaza tuturo institutiilor publice din Romania, doar nu crezi ca toti utilizatorii din aceste institutii ies prin IP unic pe internet. Mai mult, daca site-ul ar fi facut de asa natura incat sa blocheze accessul dupa un anumit numar de conexiuni simultate de la acelasi IP, conexiunile ramase pe afara ar trebui sa nu primeasca nici o informatie sau un mesaj de eroare ca s-a depasit numarul de conexiuni simultate.
   Din articol citesc ca informatia a fost furnizata, daca ca a durat mai mult, timpul de asteptare crescand direct proportional cu numarul de conexiuni simultane.
   • +3 (5 voturi)    
    ... (Miercuri, 12 martie 2014, 15:31)

    calin22 [utilizator] i-a raspuns lui intel.bodhi

    Hai sa ne intelegem putin, 50.000 de useri simultan este enorm de mult. Cred ca doar google.ro are asemenea cifre in Romania. 50.000 useri simultani in termeni de software (testare) inseamna 50.000 accesari unice/secunda. Oricarei fiinte umane ii ia vreo 2-3 secunde cel putin ca sa dea click pe urmatorul link. Sa nu mai calculam si faptul ca de obicei stau cateva secunde/minute bune pe cate o pagina.
    Acuma daca cei care au facut site-ul vroiau sa spuna 50.000 useri simultani care fiind autentificati fac in medie 0.01 actiuni/secunda, atunci e altceva. Oricum nu asa se masoara capacitatea de raspuns al unui site/sistem.
    • +5 (5 voturi)    
     50.000 de useri simultan (Miercuri, 12 martie 2014, 19:00)

     wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui calin22

     "Peste 50.000 de utilizatori simultan" - exact asta a fost afirmația d-lui Adrian Kalapis, secretarul general in MSI si (i)responsabil de acest proiect, și tocmai această afirmație a fost cea care ne-a determinat să facem testul.

     Nu uita că pentru fiecare click pe care în dai / pagină încărcată de browser-ul tău, se fac mai multe request-uri, nu doar unul singur.
   • 0 (2 voturi)    
    . (Miercuri, 12 martie 2014, 15:49)

    nenominal [utilizator] i-a raspuns lui intel.bodhi

    Intr-o firma mare se tine un proxy care face managementul conexiuniunilor http. Cat despre partea cu mesajul de eroare, e distractiv raspunsul tau :). Filtrele din firewall nu se pun neaparat cu tratare de exceptii. Tu ai primit vreun raspuns de la serverul hotnews cand era supraincarcat in afara de timeout ?:)
  • +4 (4 voturi)    
   E permis, dar nu duce (Miercuri, 12 martie 2014, 15:31)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui nenominal

   Din teste se pare ca numarul de conexiuni e permis, dar sistemul nu suporta incarcarea, deci nu e o problema a metodologiei de testare. Daca nu putea efectua mai mult de X conexiuni simultan era de inteles ca e o masura de securitate, dar daca le accepta si merge foarte greu e o problema de performanta.
  • +1 (3 voturi)    
   pai daca esti administrator... (Miercuri, 12 martie 2014, 16:20)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nenominal

   ...ar trebui sa stii ca in momentul in care nu mai permiti acces de pe un anumit IP, ii raspunzi cu ceva de genul: "Numarul maxim de utilizatori de pe IP-ul x a fost atins. Incercati mai tirziu". In nici un caz nu il lesi sa astepte. Si asta tocmai pentru ca nu vrei ca utilizatorul sa creada ca site-ul tau e de rahat. Asha ca las-o mai moale cu administratorul de retea ca macane.
   • +3 (3 voturi)    
    Ar fi destul de riscant... (Miercuri, 12 martie 2014, 19:04)

    wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    După cum am răspuns unui alt comentariu mai sus, blocarea accesului de pe un anumit IP ar fi destul de riscantă, pentru că în spatele acelui IP s-ar putea afla o mulțime de utilizatori nevinovați, care ar fi total îndreptățiți să acceseze portalul, pentru că cele 12 mil. de EUR provin, la urma urmei, din taxele și impozitele pe care le-au plătit și ei.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentaruil meu e un raspuns la "sys-adminul"... (Luni, 17 martie 2014, 9:51)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

     ... de mai sus:
     "Sunt administrator si eu nu aș permite 100 de conexini simultane de pe o sursă unică"

     Si raspunsul meu era ca daca ai asemenea politica, de a nu permite mai mult de 100 de accese de la acelasi IP, raspunzi accesului 101 cu un mesaj prin care sa priceapa de ce nu mai poate accesa site-ul. Si asta tocmai pentru ca nu vrei sa creada ca ai un site de rahat.
  • +2 (2 voturi)    
   Este mai corect decât suma de 12 mil. EUR (Miercuri, 12 martie 2014, 18:55)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui nenominal

   Nu poți bloca 100 de conexiuni bazându-te doar pe adresa IP, pentru că respectivul IP ar putea avea în spate mulți utilizatori.

   Gândește-te la situația ipotetică a unei firme care are câteva zeci de angajați care "ies" prin același IP.
 • +7 (7 voturi)    
  ce scop are (Miercuri, 12 martie 2014, 15:11)

  dum_i [utilizator]

  Nu inteleg cam ce scop are acest portal.

  Cui i se adreseaza? Cred ca toti romanii stiu ca statul se cheama romania, capitala bucuresti si moneda leu.

  Prima impresie care mi-o da este de site de prezentare pentru straini cu informatii generaliste.

  Si atunci, de ce nu are nicio optiune de schimbare limba? Macar in engleza, franceza si germana sa fie tradus.

  Apoi, as vrea sa stiu cam cat a costat sistemul CMS pe care l-au folosit. Pentru ca nu este un site facut de la 0, ci doar un CMS System modificat cu templateuri si umplut cu generalitati. Cu tot cu licenta de CMS face maxim 10000 de euro.
  • +3 (3 voturi)    
   Scopul portalului (Miercuri, 12 martie 2014, 19:08)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Scopul portalului a fost contractul de 12 mil. de Euro, nu-i nimic greu de înțeles aici.

   Problema este că responsabilii de proiect și beneficiarul direct al acestuia (guvernul României) puteau măcar să încerce să facă niște eforturi pentru a salva aparențele.

   Dacă nu mă înșel, CMS-ul pe care l-au folosit este un WordPress instalat pe o soluție de portal foarte scumpă de la IBM.

   Însă - știm cu toții foarte bine acest lucru - nu în infrastructura tehnică s-au dus banii.
   • +1 (1 vot)    
    mică rectificare (Joi, 13 martie 2014, 0:28)

    wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

    CMS-ul nu este WorPress instalat peste o soluție IBM, ci este chiar IBM WebSphere Portal Server.

    De unde și URL-urile neprietenoase.

    Este o soluție de portal care se practica pe vremuri în mediul enterprise.

    Poți căuta prețurile pe net, dacă într-adevăr te interesează.
    • +1 (1 vot)    
     pff (Joi, 13 martie 2014, 10:26)

     Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

     Daca tu consideri ca websphere portal e o solutie arhaica inseamna ori ca esti agentul concurentei, ori ca ai fost platit pt acest articol, ori ca n-ai nicio treaba cu domeniul asta.

     Oricine poate citi pagina wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/WebSphere_Portal
     Restul comentariilor sunt de prisos.
     • -1 (1 vot)    
      Oricine poate citi Wikipedia... (Joi, 13 martie 2014, 14:51)

      wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

      Da Marcelică, oricine poate citi Wikipedia, și din păcate sunt mulți semidocți care iși fac educația acolo și pe urmă se consideră specialiști.

      Într-adevăr, în marile corporații nici un manager nu va fi dat afară pentru că a cumpărat soluții de la IBM.

      În fine, nu mai are rost să continuăm pe firul ăsta. Cei care într-adevăr lucrează în domeniu știu mai bine, iar pe ceilalți nu-i interesează ce e în spatele proiectului, ci cât de util este, cât de bine funcționează, și cât de bine arată...

      Acum, pe bune, tu ți-ai trece lucrarea aia în portofoliu (ca firmă sau developer)? Mie mi-ar fi rușine.
      • -1 (1 vot)    
       draga wnconf (Joi, 13 martie 2014, 15:20)

       Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

       poti sa studiezi unde vrei tu despre suita websphere si mari corporatii sau banci PRIVATE care folosesc aceste solutii.
       Portalul iti ofera sute de facilitati pe care nu are sens sa le enumar si care nu sunt vizibile in "site"-ul pe care-l accesezi tu. Pt acele facilitati si suportul lor se plateste. Banii aia 12 mil nu sunt foarte multi, sa stii. Au mancat multi romani o paine implementand acolo, nu sunt toti furaciune, poate doar o parte, nu stiu, nu vreau sa intru in aceleasi speculatii dubioase cum faceti voi aici.

       Am si eu o intrebare pt tine: daca te uiti la site-ul google, care le aduce grosul profitului, cam ce parere ai despre el? Cam cati bani crezi ca face? Ia zi, il faci in juma de ora cu 50 de euro?
       Ce prosti or fi unii oameni sa evalueze treaba asta la zeci de miliarde de dolari... Cam asta se intampla cand te uiti numai la aparente.
       Multa sanatate
       • +2 (2 voturi)    
        Google? (Joi, 13 martie 2014, 16:20)

        wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

        Faptul că WebSphere este o soluție care într-o vreme a fost foarte practicată în mediile enterprise nu înseamnă că este cea mai potrivită pentru proiecte cu vizibilitate publică, și care trebuie să se conformeze unui set diferit de standarde.

        Iar site-urile din ecosistemul Google (și nu mă refer doar la Search) sunt niște exemple extraordinare de tehnologie, UX, utilitate, și tot ce vrei tu. La fel și Twitter și Facebook.

        În privința evaluării companiilor respective, nu știu ce să zic. Este și un pic de "hype" în fenomen, în ultimii ani au început să apară semnale de alarmă de la grupurile de "Venture Capital" care spun că s-ar putea ca IT-ul în general să se apropie de un nou moment dotCom.

        Dar faptul că respectivele companii sunt FOARTE puternice și valoroase este dincolo de orice dubiu.

        Dacă tot ai menționat aici site-urile Google (și FB într-un alt comentariu), valoarea acestora, și indirect beneficiile aduse umanității sunt mult mai mari decât costurile aferente dezvoltării și întreținerii lor. În timp ce în cazul portalului eRomania situația stă exact pe dos.

        În orice economie de piață sănătoasă există o diferență fundamentală între VALOARE și COSTURI.

        Dar hai să nu comparăm mere cu pere...
 • +7 (7 voturi)    
  Inca o dovada ca "partidu' unic" e in toate (Miercuri, 12 martie 2014, 15:15)

  uluit [utilizator]

  Portalul [eRomania] ESTE "inca o teapa", care ne demonstreaza ca, cei care "sunt la butoane" (a se citi la putere) nu sunt interesati de o buna guvernare, de competitie, ci de cum sa "profite" cat mai mult din banul public.

  PS - pentru 3 %, ma ofer sa le acord suportul meu. :)
  • +3 (3 voturi)    
   Ai dreptate... (Miercuri, 12 martie 2014, 19:39)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui uluit

   Și eu le-aș acorda suport, dar stai liniștit că n-o să ni-l ceară nimeni :-)

   De fapt, cred că pentru un procent de 3% din suma aia halucinantă orice firmă sau grup de dezvoltatori onești ar face o treabă infinit mai bună.

   Însă știm cu toții că OMNILOGIC este în primul rând un traficant de soluții scumpe care trăiește din astfel de "deal-uri", iar responsabilii de proiect nu sunt altceva decât sunt traficanți de influență.

   Nu cred că și-a pus cineva problema (dintre cei implicați) că proiectul ar putea fi util, și că pentru atâția bani câștigați, ar fi putut măcar încerca să facă o treabă bună.

   Sunt convins că s-au îngropat în proceduri birocratice și hârtii, și singurul efort real pe care l-au făcut a fost acela de a se asigura că nu-și asumă nici o responsabilitate legală.
   • -2 (4 voturi)    
    asa (Joi, 13 martie 2014, 11:30)

    Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

    macar recunoaste radacina frustrarii, ca nu te-au ales pe tine sa-l implementezi, sa iei tu banii. Pana aici merg principiile noastre, pana la interes.
    • +2 (4 voturi)    
     Nu, mulțumesc... (Joi, 13 martie 2014, 14:53)

     wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

     După cum am scris și în alte rânduri, prefer să produc lucruri frumoase de care să pot fi mândru ulterior.

     Singura frustrare este că am contribuit și eu, prin taxe și impozite, la cele 12 mil. de euro irosite acolo.
 • +5 (5 voturi)    
  . (Miercuri, 12 martie 2014, 15:34)

  adi.i [utilizator]

  Nu știu dacă are legătură cu traficul generat de pe HN, dar la mine nu merge site-ul, cel puțin cât am scris acest comentariu.
  • 0 (2 voturi)    
   Acum merge... (Miercuri, 12 martie 2014, 19:13)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

   Mai mult sau mai puțin întâmplător (;-), acum merge. Se încarcă destul de greu, dar merge.

   Oricum, faptul că un articol publicat pe HotNews generează un astfel de impact asupra capacității de răspuns a portalului este îngrijorător, și nu face decât să dovedească existența problemelor pe care am încercat să le semnalăm.

   La urma urmei, doar l-au făcut pentru a fi accesat, nu?...
 • +5 (5 voturi)    
  portalu' lu' peste (Miercuri, 12 martie 2014, 15:37)

  ipsilon [utilizator]

  In acest moment eu nu pot accesa portalul mirific, desi pe hotnews, dupa cum se vede, navighez foarte bine si rapid ...
  • +1 (3 voturi)    
   HotNews nu e proiect guvernamental (Miercuri, 12 martie 2014, 19:46)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   Asta pentru că HotNews nu este un proiect guvernamental susținut din banii noștri, ci pentru că ei trebuie să muncească, să fie vizibili, și site-ul lor trebuie să fie "responsive" ca ei să-și poată câștiga pâinea.
 • +2 (4 voturi)    
  Siveco (Miercuri, 12 martie 2014, 15:51)

  RTK [utilizator]

  E picat iarasi.
  Si eu dezvolt software (aplicatii web) insa ce s-a implementat in proiectu asta este o bataie de joc pe banii nostri.
  Sunt atatia specialisti in tara asta incat ar trebui sa ne fie rusine ca s-a putut produce asa ceva.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu SIVECO, ci OMNILOGIC (Miercuri, 12 martie 2014, 19:16)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui RTK

   Nu SIVECO, ci de data asta OMNILOGIC.

   Și eu dezvolt software / web, și îmi este pur și simplu rușine de ceea ce au făcut ăștia acolo. După cum frumos comenta cineva, "eRomania în sine este un atac cibernetic". La adresa bunului simț.
 • +3 (3 voturi)    
  de unde 100 utilizatori? (Miercuri, 12 martie 2014, 16:10)

  ernst [utilizator]

  pai mi se pare foarte corect -- unde gasesti 100 de maniaci interesati de site-ul asta? :) acuma serios ... cred ca deja erau 50,000 de utilizatori logati la site si de-aia un mic bobarnac de 100 au destabilizat sistemul care altfel este beton. nu mai destabilizati sistemul.
  • +1 (3 voturi)    
   Eu sunt unul din cei 100 de maniaci (Miercuri, 12 martie 2014, 19:43)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui ernst

   Ernst, eu sunt unul din "cei 100 de maniaci" care intră pe site-ul respectiv.

   De ce?

   Nu pentru că informațiile publicate acolo mi-ar fi foarte utile, și nu pentru că nu le-aș putea găsi mai ușor în altă parte.

   Nici pentru că eRomania ar fi un exemplu reușit de design sau o demonstrație de măiestrie tehnologică.

   Ci pentru că cele 12 milioane de Euro provin din taxe și impozite pe care le-am plătit și eu, și nu m-a întrebat nimeni înainte de a le cheltui acolo.
 • +1 (3 voturi)    
  stim (Miercuri, 12 martie 2014, 16:11)

  ClaudiuO [utilizator]

  cunoastem toate aceste detalii , se cunoaste problema tunurilor date pe bani publici insa de ce nu se face nimic in aceasta privinta e un mare semn de intrebare. DNA ce face? Probe pentru acest tun dat se pot aduna intr-o singura zi.
  • +2 (2 voturi)    
   Acesta este tocmai unul dintre motivele... (Miercuri, 12 martie 2014, 19:24)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Claudiu, acesta este tocmai unul dintre motivele care m-au determinat să pun la punct acest mic test, și bănuesc că este principalul motiv pentru care cei de la HotNews scriu de ani bune pe această temă.

   După părerea mea, există 3 mari probleme în România: corupția, nonșalanța cu care unii o practică, și toleranța noastră la adresa fenomenului.

   Istoria ultimilor ania dovedit faptul că unele probleme (destul de puține, ce-i drept) s-au remediat în momentul în care au devenit suficient de publice și presiunea mass-mediei libere a devenit greu de ignorat.

   Așa că, dacă vrem să vedem că DNA-ul se implică în astfel de probleme, trebuie să facem în primul rând noi toate eforturile necesare. Și nu trebuie să uităm că libertatea nu se moștenește, ci trebuie câștigată în fiecare zi.
 • -2 (4 voturi)    
  multi vad putin pricep (Miercuri, 12 martie 2014, 16:20)

  vodatepes [utilizator]

  As de amorul artei cine este acel specialist care a facut incercarie pe site? Macar firma la care lucreaza. Nu cumva e unul din specialist de la firma care a pierdut licitatia de atribuirea a contractului de realizare a portalului? Cand vulpea nu ajunge la struguri spune ca sunt acri.Declaratia cu privire la afirmatia lui Dan Nica ca fiind neintemiata si iresponsabila e un pic deplasata. Cuvinte bombastice tipice de presei de scandal parca am fi la can can cu Victor Slav si Bianca Dragusan. Daca nu se confirma cele prezentate in articol ce ar trebui sa faca domnul specialist sau ce ar trebui sa iese intimple?in Romania nimic. Suntem atat de rai . Un proiect inceput de pdl a fost continuat de psd . Ce ar fi trebuit Dan Nica sa faca sa demoleze tot. Rai si fara simtul umorului .Mai avem de invata multe ca popor. Domnul specialist poate ar fi trebuit sa ne spuna si Solutia de remediere. Dar nu o sa vedeti asa ceva pentru ca asa suntem noi romani stim sa aruncam cu noroi.
  • +2 (4 voturi)    
   Mulți văd, puțini pricep... dar totuși vorbesc... (Miercuri, 12 martie 2014, 20:16)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Salut VodăȚepeș, eu sunt "acel specialist care a facut incercarie pe site".

   Motivul pentru care am ales să nu-mi fac public numele este că faptul că lumea politică și cea a beneficiarilor acestui tip de contracte este una murdară cu care nu doresc să am nimic de a face. Ba dimpotrivă. Și din păcate România nu este o țară atât de liberă cum ne-ar plăcea să credem. Am cunoscuți care au primit amenințări mai mult sau mai puțin voalate după ce și-au exprimat public opiniile în privința acestui proiect.

   Și nu, strugurii ăia nu sunt acri. Nu reprezint / nu lucrez la vreo firmă mare, și nu aș intra într-un proiect cu guvernul nici dacă aș avea ocazia. Nu pentru că nu mi-ar plăcea să lucrez la un proiect frumos și util, ci pentru că oamenii care se implică de regulă în acest tip de proiecte sunt extrem de urâți. Și nu mă refer aici la aspectul fizic.

   Da, consider că afirmația oficială este neîntemeiată, și nu mi-am exprimat doar părerea, ci am și demonstrat-o. Și consider că este iresponsabilă pentru că în urma acesteia hacker-ii care au inițiat cele "100.000 de atacuri cibernetice" (imaginare, nu am nici o îndoială) s-ar putea simți provocați și sunt convis că ar putea scoate eRomania din funcțiune în câteva zile.

   "Dacă nu se confirmă cele prezentate în articol"??? Dar tocmai s-au confirmat, și tocmai despre asta a fost articolul, ce-i așa de greu de înțeles?... Pe durata efectuării testului NIMENI NU PUTEA ACCESA SITE-UL.

   PSD, PNL?... Aici nu e vorba de politică, ci de o problemă tehnică în valoare de 12 mil. de EUR. Și cel mult de corupție și trafic de influență.

   Am un simț al umorului destul de dezvoltat, te asigur, dar acum discutăm de lucruri serioase, și nu cred că e bine să tolerăm - direct sau indirect - astfel de abuzuri.

   În privința "soluțiilor de remediere", știu câteva lucruri care ar fi putut fi făcute. Au scris și alții despre ele și nu-s atât de sofisticate. Te-ai aștepta însă ca și cei care au încasat o sumă halucinantă pe acest proiect să le știe...
  • +1 (3 voturi)    
   Domnul specialist poate ar fi trebuit... (Miercuri, 12 martie 2014, 20:52)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   "Domnul specialist poate ar fi trebuit sa ne spuna si Solutia de remediere".

   Ai încercat vreodată, în calitate de persoană fizică sau mic întreprinzător, să comunici cu "guvernul"?

   După cum am mai spus, câțiva "colegi de breaslă" au realizat, pro-bono, un mini-audit care a fost trimis la sfârșitul lunii ianuarie către MSI și a fost publicat pe și pe Think Outside The Box aici: http://totb.ro/cel-mai-scump-site-din-tara-portalul-eromania-un-site-cu-mult-sub-standardele-actuale/

   Oficial, MSI le-a mulțumit pentru efort. Ce crezi, însă, că s-a schimbat pe eRomania de atunci și până acum? Nimic. Ca să nu mai vorbim de faptul că unii dintre aceștia au primit amenințări mai mult sau mai puțin voalate în urma publicării auditului.

   Lăsând la o parte problemele de natură tehnică, unul dintre punctele sesizate în respectivul audit se referă la faptul că portalul nu respectă legislația română în vigoare.

   Ca și specialiștii care au realizat audit-ul, eu fac parte dintr-o lume total diferită de cea implicată în realizarea acestui "portal". Noi nu câștigăm zeci de milioane de euro, ci ne mulțumim cu sume infinit mai mici și cu satisfacția profesională a lucrurilor bine făcute, și - foarte important - putem să ne privim seara în oglindă. În viața de zi cu zi, nu ne interesectăm cu OMNILOGIC, UTI, AseSoft sau SIVECO, și nici cu "înalți oficiali guvernamentali". Ne place să trăim liniștiți, chiar dacă nu câștigăm milioane de euro pe un proiect, ci doar sute sau cel mult mii.

   Clienții noștri (mici, ce-i drept) au mult mai multă încredere în noi decât în guvern, în firmele de mai sus sau în Deloitte (care a realizat anul trecut audit-ul "oficial").

   Iar în privința skill-urilor profesionale, te asigur că suntem incomparabili mai buni, și mulți dintre noi au publicat gratuit software open-source mai valoros și mult mai mult folosit decât au scris developeri angajați la companiile pe care le-am menționat mai sus.
   • +1 (1 vot)    
    Hai sa le aratam ca noi putem (Vineri, 14 martie 2014, 9:13)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

    Ok spuneti ca sunteti specialist. Uni s-au laudat cu 1000 de euro pot face acelasi lucru . De ce nu faceti un site asemanator pe care sa-l botezati e Romania 3 care sa functioneze si astfel le dati peste bot la toti si le aratati impotenta. Simplu. Nu. E timpul sa nu tot criticam ci sa facem ceva. A critica fara a face ceva e usor. Credeti ca noi nu ne-am saturat de galagie si e timpul sa facem ceva cu acesta tara. Omul simplu care nu cunoaste despre ce se vb aude doar haramalaie cum " domni cu scoala se cearta" Hai sa le aratam ca stim si sa facem ceva in afara de scandal.
    • -1 (1 vot)    
     mda (Vineri, 14 martie 2014, 11:50)

     Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     de acord in principiu cu ce spuneti dvs, dar:

     1. nu-i puteti cere omului sa faca munca voluntara, chiar si de 1000e, cum pretind unii. Cei cu putere de decizie au minimul discernamant sa nu-i bage in seama, pentru ca evident bat campii.

     Pe de alta parte eu as fi dispus la un experiment: m-as oferi chiar eu sa le dau 1000e celor care implementeaza o platforma egala cu cea implementata de guvern. Cu mentiunea ca, daca nu reusesc, imi dau ei mie 2000 :) Credeti ca se baga cineva?

     2. Insusi titlul / continutul articolului se vrea a fi pt cei cat de cat implicati in domeniu, deci omul simplu nu prea are ce cauta pe acest link din start.
     • +1 (1 vot)    
      lauda de sine...... (Vineri, 14 martie 2014, 14:23)

      vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

      Domnu meu uni pe aici se laudau ca il fac cu 500 de euro deci 1000 de euro include si plata. Deci in tara asta m-am saturat de 25 de ani de Gica contra. Nu vedeti ca toti care au criticat cand au fost pusi ei sa faca au pus coad pe spate si au fugit. In privinta angajamnetului cu 1000 de euro si cu 2000 euro sunt de accord cu dumneavoastra. Dar sa ne intoarcem la ce spunea presedintele Kennedy " Sa asteptam sa faca America ceva pentru noi Ci ce facem noi pentru ea" Cati se mai gandesc sa faca ceva pentru Romania. Toti stau si asteapta sa vina cineva cumva sa se schmbe ceva in Romania.NU e o rusine sa fii voluntar. In rest toate cele bune
 • +4 (6 voturi)    
  w3c (Miercuri, 12 martie 2014, 17:32)

  adi.i [utilizator]

  Din caietul de sarcini
  „Sistemul trebuie sa fie compatibil cu standardele web emise de catre World Wide Web Consortium (W3C)”

  Verificați orice pagină cu http://validator.w3.org/

  Eu am verificat una: peste 900 de erori. Pe departe de a respecta standardul W3C.

  În caiet mai scrie și de „load balancing”, pentru a preîntâmpina problemele de trafic, ca cea descrisă în articol. Sunt multe pagini despre cum trebuie făcută această etapă și câte servere trebuie cumpărate. Dacă ar fi implementat cu adevărat, n-ar fi avut astfel de probleme, Părerea mea e că site-ul stă pe un singur calculator și ăla vai steaua lui.
  • +1 (3 voturi)    
   Mda... (Miercuri, 12 martie 2014, 19:30)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

   S-a scris destul de mult pe tema asta, și probabil că se va mai scrie mult. În afară de audit-ul (cel mai probabil părtinitor) al celor de la Deloitte, a fost publicat pe Think Outside The Box și un audit independent care semnalează exact problemele despre care ai scris tu mai sus.

   Nu ne rămâne decât să sperăm că opiniile noastre nu vor fi ignorate în totalitate.

   Iar în privința "load-balancing-ului" și a capacității portalului de a susține trafic, sper că ai dreptate și că în acest moment "stă pe un singur calculator, și ăla vai seaua lui", și infrastructura va fi reevaluată la sfârșitul perioadei de testare publică.

   N-aș avea curaj să pariez, totuși... :-)
  • 0 (2 voturi)    
   Explică-i și lui Marcelică... (Joi, 13 martie 2014, 17:03)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

   Explică-i și lui Marcelică lucrul ăsta... Pare hotărât să susțină imaginea pozitivă a acestui portal în ciuda oricărei dovezi...
 • +3 (5 voturi)    
  Serverul este ... (Miercuri, 12 martie 2014, 23:40)

  HeinrichHuniady [anonim]

  La cum se misca siteul .... bag sama ca serverul este pe un computer Raspberry Pi.

  Acum lasand gluma la o parte, si computerul meu - Raspberry Pi- cu un CMS e-commerce pe el, raspunde mai bine si mai repede! Nu am testat cu sute de utilizatori, ca nu duce, dar totusi raspunde muuult mai rapid avand un site extrem de complex inclusiv o platforma ERP.

  In concluzie, banii nu au fost bagati in site ci in buzunarul ..... cui? Vedem imediat pe strada! A mai aparut un mertan sau similar, sau poate o vila pe undeva.... hi hi hi! Lasa ca romanul sarac plateste ca prostu`. Asa meritam!
  • +2 (4 voturi)    
   eRomania este totuși un site complex... (Joi, 13 martie 2014, 0:09)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui HeinrichHuniady

   Heinrich, dacă ne uităm la "caietul de sarcini" și în prezentarea tehnică pe pe site, o să constatăm că - cel puțin pe hârtie - eRomania este totuși un proiect complex. Sunt folosite acolo cuvinte și acronime grele, de genul BPM, BI, ETL, OLAP, și multe altele care încep cu IBM. Multe din acronimele alea sunt scumpe. Dar, după cum bine spui, nu atât de scumpe încât să nu lase loc de comision. Dar se pare că n-a rămas și pentru desgneri și programatori.

   La urma urmei, Omnilogic este în primul rând un traficant de licențe scumpe (cred că Integrator de Soluții ar fi denumirea sofisticată) și abia în al doilea rând dezvoltator web/software. De unde și calitatea scăzută a execuției...

   Lăsând gluma la o parte, Raspberry Pi - ul nu va suporta sute de utilizatori simultan nici pe o pagină statică. Însă am participat la proiecte găzduite in Cloud (pe Amazon) care țin fără probleme traficul pe care l-am simulat pe eRomania. Și hosting-ul costă câteva zeci de euro, și se poate scala automat în funcție de trafic. Bine, astea sunt concepte destul de SF pentru specialiștii noștri... :-)
 • +4 (4 voturi)    
  ce raspunde daca e luat la intrebari ... (Miercuri, 12 martie 2014, 23:42)

  HeinrichHuniady [anonim]

  Administratorul portalului e-România poate fi contactat la adresa de email eromania@msinf.ro
 • +2 (4 voturi)    
  4 randuri despre o localitate (Joi, 13 martie 2014, 2:03)

  Fu Leng [utilizator]

  si 3 poze si niste link-uri cvasi inutile. Jenant.
 • +2 (4 voturi)    
  HA HA HA (Joi, 13 martie 2014, 2:37)

  Uciga-lToaca [utilizator]

  Eu am un site XXX ce merge mult mai bine ca rahatul asta eRom si toate costurile script, domeniu si hosting pt 2 ani m-au costat mai putin de 500E, bani scosi in prima luna de prezentat publicitate pe site.
  Si cel putin pagina mea ofera un serviciu util doritorilor.
  • -2 (4 voturi)    
   bai destepti sunteti voi (Joi, 13 martie 2014, 11:25)

   Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui Uciga-lToaca

   Daca va uitati un pic la facebook il faceti si p-ala in 2 saptamani, ce mare lucru sa pui niste poze si sa postezi niste mesaje, nu? Daca ne uitam un pic nici portalul yahoo nu e mare lucru, il facem si p-ala cu 500E. Vai de capu vostru
   • +2 (2 voturi)    
    Tag-uri (Joi, 13 martie 2014, 12:09)

    RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    Nu crearea site-ului e problema. Ci continutul.

    Dar pentru mestrii astia, site-ul e problema.

    Sa fim seriosi, cu PHP si Smarty poti face o gramada de pagini frumoase, functionale si rapide.

    Daca se uita cineva la codul HTML, o sa vada, de pilda, tag-ul <html> deschis de 3 ori. In aceeasi pagina!

    Ha ha ha ha ha!
 • +2 (2 voturi)    
  Site de prezentare ? (Joi, 13 martie 2014, 12:31)

  marius87 [utilizator]

  am intrat pe site ...
  face ceva anume? e doar un site de prezentare sau nu ? nu gasesc decat pagini statice ...
 • +2 (2 voturi)    
  Case study (Joi, 13 martie 2014, 13:36)

  Kevi [utilizator]

  Sunt turist strain, intru pe site sa vad si eu ce are Romania "de vazut", gasesc oarecum sectiunea Atractii - Transilvania si caut varianta in engleza.

  Umm, zic "ok..." sa las un sfat sau o parere la sectiunea "Comentarii". Gasesc o casuta unde zice Cauta, dar care nu functioneaza, si atat.

  Inchid browser-ul.

  PS: Da, stiu, exista Google, dar ca principiu, de ce am platit o gramada de bani pentru un site fara nici o functionalitate?
 • +1 (3 voturi)    
  inceputul unei mare risipe de bani (Vineri, 14 martie 2014, 0:04)

  blueraven [utilizator]

  Nu consider inutila initiativa de principiu si la nivel inalt.Romania are nevoie de o astfel de deschidere, nu atat cu scop prezentativ cat util. Avem nevoie de exemplu de ghisee electronice pentru a usura povara asteptarii la cozi si a inlatura neplacerea interactiunii cu functionari care niciodata n-au fost in stare sa interactioneze. E doar un exemplu, avem nevoie de un progres dar nu in halul asta.

  Am inteles, platforma nu e definitivata, e in 'friendly testing' dar in etapa asta nu e normal sa ajunga fara un test de volum in-house care sa simuleze macar 1% din ceea ce urmeaza sa reclame ca disponibilitate de volum final. Si in plus cu grave probleme de design...

  N-am facut un test propriu, o sa-l execut de curiozitate dar dupa un prim profil de raspuns mi-e clar ca nu poate scala prea mult in modul in care e construit. Mie mi-a raspuns in ~ 2 sec de pe oricate locatii am incercat si tin sa mentionez ca e vorba de primul raspuns, 'first byte ready', e fix cat ii ia serverului sa proceseze si sa indice ca e pregatit sa transmita raspunsul deci ceea ce urmeaza la transfer nu e inclus (500 KB in 150-200 ms). Imensitatea continutului transferat ar putea pune probleme, teoretic, pentru un singur computer care executa testul, ar fi nevoie de o banda bunicica DAR nu cred ca ar fi asta prima problema ci design-ul.

  Dupa cum ziceam, ~ 2 secunde si e de notat ca ulterior plimbarea intre pagini nu mai necesita alt request. Toate datele sunt aduse deodata. E drept, volumul de date nu e mare inca dar daca pastreaza acelasi tipar vor avea probleme muuult mai mari in viitor. Nu putem sti ce executa pe server dar orice ar fi e suficient de intensiv si e de asteptat sa capoteze la un volum chiar mic de cereri simultan. Pentru 12 mil euro investiti pana acum trebuie sa se descurce mai bine!

  P.S.: Nu pot sa nu observ, inca o data, ca desi fiecare are dreptul la propria opinie, multi ar face bine s-o tina pentru ei, vorbesc doar ca sa-si faca vant cu limba.
  • -1 (3 voturi)    
   pfff (Vineri, 14 martie 2014, 11:35)

   Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui blueraven

   din ce spui e limpede ca lumina zilei ca tu esti unul dintre cei care vorbesc doar ca sa-si faca vant ... cum ai spus tu...

   Daca tie iti raspunde in 2 secunde (pe langa faptul ca e un timp excelent), nu demonstreaza nimic legat de serverul respectiv, ci de timpul petrecut de pachete intre routerele intermediare plus timpul de procesare a serverului, deci nu este doar timpul de procesare a serverului.

   Deci o mare parte din aceste 2 secunde sunt petrecute de pachete "pe fir", si are legatura cu conexiunea de internet.

   "~ 2 secunde si e de notat ca ulterior plimbarea intre pagini nu mai necesita alt request"
   Afirmatia asta cred ca spune totul despre nivelul tau, si nu mai necesita niciun comentariu.
   • +1 (1 vot)    
    marcelica tata , prea faci pe desteptu (Vineri, 14 martie 2014, 18:25)

    Alex.1972 [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    marcelica tata , prea faci pe desteptu , si vezi ca daca o arzi aiurea aici pe forum in loc sa dai la pedale la server acolo , v - a picat minunatia aia de portal . Asa ca mars la munca , ca lucrurile nu stau stau cum zici tu. Bine ca ti se pare ca esti tu destept si toti ceilalti vorbesc aiurea.
   • 0 (0 voturi)    
    esti pe langa, Marcelica (Marţi, 18 martie 2014, 15:18)

    blueraven [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

    Am zis deja "Nu putem sti ce executa pe server" ca despre restul timpii imi erau afisati: DNS Resolution, Connecting, Sending toate 0 si Receiving sub 100ms. Restul, ~ 2000 ms, Waiting ceea ce inseamna asa cum deja am zis, 'first byte ready' Vezi deja ca latentele sunt spre zero deci nu timpul pe sarma e problema ci timpul efectiv pe server. Uite-aici poti vedea tot profilul: http://i59.tinypic.com/sct00i.png

    Da, plimbarea intre paginile rezultate la 'Companie' nu mai necesita request-uri trimise catre server ci totul e JS local, in pagina, pe browser. Adica rezultatele sunt paginate dar toate paginile aduse dintr-o tura. Daca va ramane la fel si dupa ce or avea zeci de mii de rezultate, nu va fi prea placut.
 • +1 (1 vot)    
  alo , hotnewsu (Vineri, 14 martie 2014, 19:08)

  Alex.1972 [utilizator]

  vede-ti tata ca lea picat mustaria la aia .
  nu merge nimic la portal nici la mine nici la prietenii mei .
  lo fi pus jos aia osuta de mii de hakeri pana la urma .
  io cred ca basescu e de vina , clar .
 • +1 (1 vot)    
  hehe (Vineri, 14 martie 2014, 21:09)

  Alex.1972 [utilizator]

  500 Internal server error

  cica sa contactam adminul la adresa you @ your.address

  dupa ce ca se lauda cu cti bani au cheltuit si ce mare mamaliga o facut ei acolo astia nici macar datele alea standard nu le -au schimbat

  specialistii lui peste ....

  prima data am zis ca sinteti voi rai da acum m -am convins ,au facut ce fac de obicei. adica jaf si spaga.

  bravo hotnews si tineti -o tot asa ! astia nu merita banii nostrii ...
 • 0 (0 voturi)    
  cu asa guvern de specialisti (Vineri, 14 martie 2014, 21:14)

  Alex.1972 [utilizator]

  cine mai are nevoie de hackeri ?
 • 0 (0 voturi)    
  Voi cand ati facut testul? (Vineri, 14 martie 2014, 21:22)

  Alex.1972 [utilizator]

  Ca eu nu am reusit sa incarc de nici o culoare siteul. Dupa mult timp de asteptare asta vad eu pe ecran:

  Internal Server Error

  The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

  Please contact the server administrator, you@your.address and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

  More information about this error may be available in the server error log.
  IBM_HTTP_Server at www.portaleromania.ro Port 80

  O bataie de joc.
 • 0 (0 voturi)    
  Statul este PRAF in domeniul IT (Duminică, 16 martie 2014, 11:07)

  marvio [utilizator]

  Realitatea este ca majoritatea proiectelor informatice platite cu bani grei sunt in starea asta jalnica intrucat autoritatile contractante (firmele de stat) nu au specialisti capabili sa verifice calitatea proiectelor, nici in faza de proiectare si nici in cea de executie.

  Daca statul ar angaja firme de consultanta IT straine si serioase capabile sa proiecteze arhitecturi IT solide din pdv performante si securitate, inainte de a lansa caietul de sarcini, da, ar fi un punct castigat. Apoi de a angaja firme IT externe care sa supervizeze proiectele pe durata executiei.

  Dar cum la noi spaga si costul asa-zis redus conteaza mai mult decat o treaba bine facuta, vom plati in continuare bani grei pe astfel de proiecte fara utilitate si cu performante extreme de slabe.

  Statul roman nu are nici macar o STARTEGIE clara pentru un proiect informatic integrat la nivel national. Platim enorm pe sisteme cu baze de date imprastiate in sute de firme de stat, iar cetatenii nu beneficiaza de cozi mai putine cand interfateaza cu autoritatile de stat si nici de costuri mai mici.

  Iar pana cand factorul politic nu va fi ELIMINAT COMPLET din aceasta industrie, nu avem nicio sansa sa progresam ca tara!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by