Valoarea taxelor si impozitelor locale platite direct cu cardul pe internet s-a triplat in primele doua luni din 2014 comparativ cu perioada similara din 2013, la 6,6 milioane de lei, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe din Romania, a anuntat marti compania.

"Plata online cu cardul a taxelor si impozitelor reprezinta de departe cel mai confortabil si sigur mod de achitare a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili si, totodata, o modalitate eficienta pentru optimizarea resurselor primariilor. Suntem tot mai aproape de a avea un sistem eficient de plata a taxelor si impozitelor. In acest sens, salutam initiativa autoritatilor de la finalul anului 2013 de a elimina din cadrul legislativ posibilitatea ca primariile sa suprataxeze platile prin ghiseul.ro. In noul cadru juridic astfel creat, ne asteptam la o crestere a numarului primariilor care accepta plata online a taxelor. Totodata, consideram ca este necesar ca autoritatile sa permita, prin modificarea legislatiei secundare, folosirea unor modalitati simple si rapide de distributie catre populatie a datelor de acces pentru ghiseul.ro, ceea ce va determina o crestere semnificativa a nivelului de utilizare al acestei platforme", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia, Visa Europe.

Internetul permite contribuabililor sa-si plateasca taxele oricand si de oriunde si sa evite astfel eventualele cozi de la ghisee. La sfarsitul anului trecut, 96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale, prin ghiseul.ro sau platformele proprii.

Lista primariilor care accepta plata cu cardul a taxelor si impozitelor online, precum si datele actualizate in timp real privind locatiile speciale unde se pot plati taxele si impozitele locale cu cardul, sunt disponibile aici.